Kohouti znají definitivní podobu realizačních týmů mládeže! Nové trenéry mají junioři i dorostenci

Zuzana Spurná
O L O M O U C - Junioři dlouho čekali na verdikt, jakou soutěž budou hrát. Hned poté, co se definitivně rozhodlo o jejich pokračování v nejvyšší soutěži, musela se definitivně doladit i podoba trenérského tandemu. Dorost měl sice účast v nejvyšší soutěži jistou už po play-off, i tam ale došlo k trenérské změně. A jinak tomu nebylo ani u deváté třídy. Ta sice letos nejvyšší soutěž hrát nebude, na návrat do extraligy se ale bude připravovat pod dohledem nově složené trojice trenérů. A ostatní kategorie? Jejich složení zůstává prakticky stejné.

FOTO: Marie Nezbedová (na snímku hlavní trenér dorostu Petr Rutar)

Juniorka

Juniorka po minulé sezóně dlouho nevěděla, jaký bude její osud. Po rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje si ale mohla oddechnout, nadále jí totiž patří přívlastek extraligová. Změna ale přece jen přišla. Po sedmi letech se s Olomoucí rozloučil trenér Karel Beran a na jeho postu ho vystřídal neméně zkušený Mojmír Trličík, který u juniorky spolupracoval právě s Karlem Beranem už na začátku uplynulého ročníku. Pak se ale přesunul k dorostu. A právě to je pro juniory velkou výhodou. Část dorostenců se totiž přesunula do juniorky, a tak Mojmír Trličík povede tým, jenž z velké míry zná. Ke zkušenému kouči se během letní přípravy připojil Martin Ekrt, který řadu posledních let vedl týmy v zahraničí a u juniorky bude působit jako asistent trenéra.

Dorost

Dorostenci v uplynulém ročníku neslavně začali, nakonec to ale dotáhli až do play-off. Letos bude chtít třetí extraligový tým Olomouce navázat na loňský úspěch. Náročnou sezónou jej provede staronová dvojice. Jako asistent trenéra zůstal u týmu Richard Brančík, který je pro olomoucké fanoušky velmi známou tváří. Pozici hlavního kouče pak převzal Petr Rutar, jenž v minulosti dlouhodobě působil u mládeže Šumperka.

9. třída

Deváťákům se hlavní trenér nemění. Stejně jako v sezóně 2022/2023 je povede velezkušený Tomáš Sršeň. Spolu s ním se na lavičku postaví další velmi známé jméno, a to Lubomír Korhoň, který se zaměří nejen na dovednosti na ledě, ale také na suchou přípravu. Trojici uzavře Aleš Kubáň, který u ročníku 2009 působil už v minulém roce.

8. třída

Úspěšný ročník 2010 dál povede trenér Jan Littner. V minulém ročníku se mu se svými svěřenci opravdu dařilo a rád by na úspěchy navázal. K ruce bude mít dvojici mladých trenérů, a to Daniela Stodůlku, který v minulém roce velel střídačce šesťáků, a Davida Vosátka. Posledně jmenovaný u mládeže kohoutů působil rovněž už v předchozí sezóně.

7. třída

Ročník 2011 si musel zvyknout na úplně novou dvojici trenérů. Olomoucké sedmáky převzal Jiří Látal, který sám na Hané vyrůstal. Hráčské zkušenosti sbíral na Slovensku, v Norsku, Finsku, ale i slavné NHL. Po skončení kariéry se šestapadesátiletý trenér vrátil do rodné Olomouce. I jemu bude vypomáhat mladý trenér, a to rovněž odchovanec. Sedmáky si s Jiřím Látalem vezme na povel Matěj Tomajko, který na rozvoj mládeže kohoutů dohlížel už v minulých letech.

6. třída

Šesťáci budou i letos plnit pokyny Davida Takáče. Třiadvacetiletý trenér své svěřence dobře zná už z předchozích sezón, a protože se ročníku 2012 na turnajích poměrně dařilo, zcela jistě si stanoví atraktivní cíle i v nadcházející sezóně. Jako asistenti budou bývalému obránci vypomáhat Jan Křivohlávek, ale i začínající trenér Aleš Václavský, který mimo jiné pomáhá s tréninky těch nejmenších.

5. třída

Ani u páťáků se v trenérském složení nedějí velké změny. Jan Křivohlávek stál na střídačce páté třídy už v uplynulé sezóně a ročník 2013 povede i letos. S Davidem Takáčem si pak u tohoto ročníku už tradičně prohodí role, kdy právě Takáč bude jeho asistentem. Vypomáhat bude dvojici mladých trenérů opět Aleš Václavský.

4. a 3. třída

Téměř se nabízí heslo „mládí vpřed“. Jedny z nejmenších kohoutů si letos vezmou pod křídla hned čtyři mladí trenéři. Hlavním koučem ročníků 2014 a 2015 bude David Takáč, oporu na střídačce i na ledě pak najde v trojici trenérů, z nichž sice ani jednomu ještě nebylo víc než 22 let, s prací s olomouckou mládeží mají ale bohaté zkušenosti. Matěj Tomajko, Aleš Václavský i Filip Hořejší se totiž tréninkům nejmenších olomouckých hokejistů věnují už několik let.

2. třída až přípravka

U začínajících kohoutů se mísí kombinace zkušeností a mládí. Hlavním koučem přípravky, první a druhé třídy zůstává Jan Littner. S prvními krůčky hokejistů ale budou olomouckému trenérovi pomáhat velezkušený kouč Ladislav Smolík, který na Hané vychoval řadu výborných hráčů, ale také jedni z nejmladších trenérů kohoutů, Filip Hořejší a Aleš Václavský.