Realizační tým dorostu posílil Radek Philipp

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoučtí dorostenci vyjeli na led po reprezentační pauze s pozměněným realizačním týmem v zádech. Dosavadní trenéry Petra Rutara s Richardem Brančíkem doplnil nový hlavní trenér Radek Philipp, bývalý reprezentační obránce a v posledních třech letech asistent Miloše Holaně u A-týmu Vítkovic.

FOTO: HC Vítkovice Ridera

Radek Philipp se poprvé na střídačku olomouckého dorostu postavil v úterním utkání s Přerovem, zápas zvládli poměrem 4:3 lépe Zubři. „Prohra samozřejmě mrzí, ale zápas kluci odmakali, odbojovali. Objevily se tam dobré věci, ale samozřejmě i ty špatné, na kterých budeme pracovat, aby se neopakovaly. Nějakou dobu to potrvá. Můj celkový dojem z utkání je takový, že si kluci hrábli. Někomu to vždy vyjde lépe, někomu hůř. Přesilovky jsme ale zahráli dobře, těmi jsme si pomohli. Ve hře pět na pět jsme tolik příležitostí neměli. I přes prohru klukům děkuji,“ řekl upřímně šestačtyřicetiletý kouč.

Tuto sezónu načal Radek Philipp na střídačce extraligových Vítkovic po boku Miloše Holaně. Jak se tedy jeho angažmá na Hané seběhlo? „Po rozvázání kontraktu jsem byl volný. Ozvala se mi Olomouc, jestli bych nechtěl vstoupit do organizace. Bylo to jednoduché rozhodnutí, protože moc dlouho jsem čekat nechtěl. Zahradu jsem za ty tři týdny udělal,“ usmál se. „Nechtěl jsem čekat dále. Bylo to jednoduché rozhodnutí i díky tomu, že u dorostu jsem pracoval. Rozhodl jsem se, že to přijmu,“ doplnil.

Od roku 2019 působil bývalý bek Vítkovic, Pelicans, Ufy, Jekatěrinburgu, Sparty nebo Košic u mládežnických reprezentací. Trénoval také dorost Vítkovic, poté se přesunul k A-týmu. „Dorostenecký hokej samozřejmě sleduju, stejně jako celý český hokej. Nyní je nejdůležitější kluky co nejrychleji poznat, protože když z toho člověk vypadne, a je u chlapů, už ty mladší nezná tak dokonale jako před áčkem. Musím se s tím porvat, abych nejprve poznal naše hráče a pak i samozřejmě soupeře,“ řekl Philipp.

Jaký je podle něj největší rozdíl mezi trénováním v mužském a dorosteneckém hokeji? „V áčku jsou sice hotoví hráči, ale chyby tam jsou stejné jako v dorostu. Práce s mládeží je odlišná v tom, že ti kluci většinou chtějí, pracují, dají si říct, i když někdy jsou vzpurnější. Ještě se ale dají tvarovat. Věřím tomu, že ty kluky posuneme správným směrem. U chlapů jsou role dány, s tím se těžko hýbe,“ navázal.

Jak už bylo zmíněno, Philipp se u dorostu stal novým hlavním koučem. Dosavadní trenéři Petr Rutar s Richardem Brančíkem u mužstva zůstávají. „Tím, že to byl první zápas, tak kluky potřebuji ještě více poznat. Branča střídal útočníky, Péťa beky. Já se zapojuji tam i tam. Chci, abychom byli nápomocní hráčům. I když se zrovna nedaří, tak aby se kluci zbytečně nedostávali do vlastní krize. Musíme být pozitivní, zároveň ale samozřejmě přísnější. Vždy je třeba ukazovat dobré věci,“ uzavřel Philipp.