Bojujeme jeden za druhého! Cítil jsem z nás dobrou energii, řekl Lukáš Klimek po utkání s Libercem

Petr Martínek
O L O M O U C – Páteční zápas mohou Hanáci považovat za úspěšný, neboť Bílé Tygry z Liberce zdolali před domácím publikem 3:2. I když prohrávali už od 3. minuty 0:1, úderem 8. minuty srovnal Lukáš Klimek, který prolomil čekání na gól, a odstartoval obrat Hanáků. Utkání posléze rozebral před přítomnými novináři.

FOTO: Michal Struž

Když se sedmatřicetiletý útočník Mory prosadil naposledy, hrála Olomouc 19. února v Kladně. Po dlouhém čekání se mu tedy rozhodně ulevilo. „Já bych popravdě neřešil délku mého čekání na branku. Tyto myšlenky jsem vypustil z hlavy a soustředil se na to, aby to tam zase padlo. Jsem rád, že to přišlo a doufám, že se v nejbližší době opět poštěstí,“ přál by si Lukáš Klimek.

Hanáci nevstoupili do utkání dobře, po necelých třech minutách se prosadil Michal Birner. V tabulce lépe postavení Liberečtí měli rázem klid do dalšího vývoje duelu. „Až na tohle bych řekl, že náš start do zápasu nebyl špatný. U nich v pásmu jsme si tvořili šance a náznaky na góly tam byly. Oni si vytvořili jedno přečíslení a přetavili ho ve vedoucí branku. Pro nás studená sprcha takto zkraje. V nastoleném tempu jsme nadále pokračovali a poté to tam padlo i nám,“ pochvaloval si.

Na 1:1 srovnal zpovídaný Klimek. O 41 vteřin později se plecharéna radovala podruhé, když obrat ve skóre dokonal slovinský forvard Rok Macuh. Ve výsledku se jednalo o klíčovou pasáž střetnutí. „Obrat je zmrazil. Důležité pak bylo odskočení o dva góly na začátku třetí třetiny. To nás uklidnilo, i přes jejich snížení jsme byli stále o krok napřed, a to až do konce,“ řekl s úlevou hráč s číslem 61 na dresu.

Ve třetí části se hosté snažili ještě o vyrovnání, to se nakonec díky týmovému výkonu Mory nepovedlo. „Takto se snažíme hrát pořád, bojujeme jeden za druhého, povzbuzujeme se na střídačce. Někdy se tomu gólu nevyhneme, ale proti Liberci jsem z nás cítil velmi dobrou energii, kterou jsme přenášeli jeden na druhého. Věřili jsme si,“ pronesl Klimek s nadšením.

4 103 diváků. Taková návštěva přišla na páteční duel. Fanoušci byli jako vždy šestým hráčem, Olomoucké hnali k zisku bodů. „Uměli nejen povzbudit, ale i vyjádřit nesouhlas s výroky sudích. Když se někdo pořádně projeví, je to dost slyšet. Horší je ta zima. Ta atmosféra je tady parádní. Za sebe i za kluky fanouškům děkujeme,“ pokývl vděčně.

Moru trápí marodka, i tak jde ale její forma nahoru. V posledních pěti duelech ztratili kohouti jen jedinkrát všechny body. Mohou tak pokukovat po případném posunu z 10. místa. „V naší hře se toho asi moc nezměnilo. Trénujeme stejně, připravujeme se stejně, k jednotlivým situacím přistupujeme podobně jako předtím. Možná to všechno do sebe více pasuje a cítíme se ve větší pohodě. Sice počítáme více ztrát, náš mančaft je ale široký. Po dobré práci tak máme stabilnější výsledky. I nadále hodláme postupovat stejně jako doteď,“ nastínil.

V průběhu první třetiny utkání s Libercem přišla zpráva o konci kariéry útočníka Davida Krejčího, který strávil na Hané sezónu 2021/22. Jak na něj Klimek vzpomíná? „Je to trochu šok, všichni jsme čekali, jak se rozhodne. V kabině jsme o tom mezi sebou taky mluvili, zda se zase nepřidá k nám. Je to škoda pro český hokej, že už ho neuvidíme na ledě. Budeme na něj vzpomínat jak po hokejové stránce, tak po té lidské, jelikož byl hodný, pokorný, nepůsobil jako superhvězda, a to se málokdy vidí.“

V neděli budou hrát Hanáci na ledě Mladé Boleslavi. Rádi by tak odčinili porážku 2:3 z předchozího vzájemného střetnutí. „Já věřím, že jim to oplatíme a povezeme výhru domů. Rád bych se i trefil, abych nemusel čekat dalších devět měsíců,“ zakončil Klimek.