Jiné zápasy jsou důležitější, říká Jiří Ondrušek po utkání v Pardubicích. Svůj druhý zásah v sezóně neslavil

Michal Jonáš
P A R D U B I C E - První zápas po reprezentační pauze čekal Moru neobvykle v pondělí, kdy se vydala na led suverénního Dynama. Do souboje s lídrem tabulky navíc neměl Jan Tomajko k dispozici mnoho hráčů, na marodce zůstali mimo jiné i útočník Jan Káňa nebo šikovný zadák Jakub Sirota. První třetina Hanákům utekla, když se pak za dvoubrankového manka natahovali po snížení, domácí udeřili znovu. Vysokou prohru Olomouce nakonec mírnil gól a nahrávka Jiřího Ondruška, který se v rozhovoru k nepovedenému zápasu vrátil.

Na pardubický led se Hanáci vydali v okleštěné sestavě. Ve druhé třetině ale domácí odskočili do čtyřbrankového vedení, na což Olomouc nedokázala zareagovat. „Musíme se na to podívat, nemůžeme to nechat jen tak, protože těch chyb tam bylo hodně. Na druhou stranu, nemá cenu se v tom nějak babrat, byl to jenom jeden z 52 zápasů. Možná je to lepší, než dostat rozhodující gól v poslední vteřině,“ zamyslel se kapitán Hanáků na úvod.

„První třetina byla z naší strany velmi pasivní, nechali jsme soupeře hrát, nebyli jsme moc na puku. Naštěstí to skončilo jen 2:0. Do další třetiny jsme chtěli vletět s tím, že dáme kontaktní gól. Ta osmiminutovka nebyla z naší strany vůbec špatná, zápas vypadal úplně jinak, i Pardubice znervózněly. Bohužel pak po naší chybě přidaly další branku a závěr si už pohlídaly,“ okomentovala stálice Mory průběh zápasu.

Úvod závěrečného dějství pak svěřencům Jana Tomajka nevyšel podle představ, Dynamo po necelých dvou minutách udeřilo znovu. „Rychlý gól na 5:0 nás zlomil. Pardubice jsou celou sezónu v pohodě, mají čtyři kvalitní formace a bylo vidět, že když měly náskok, tak se tím hokejem bavily. Nás to ale úplně srazilo, odešly nohy i hlava, bylo to špatné,“ dodal.

Za stavu 0:7 pak kohouti dokázali ještě vykřesat dvě trefy. U obou branek Hanáků hrál klíčovou roli Jiří Ondrušek, avšak svůj desátý a jedenáctý bod v letošním ročníku neslavil. „Už jsem z toho radost ani neměl. Ovšem vždy je lepší, když se neprohraje s nulou. Alespoň ti fanoušci, kteří nám přijeli fandit, viděli gól, ale dobré to nebylo,“ uznal sklesle.

A výhoda Pardubic v domácím prostředí? „Samozřejmě rozdíl to je, ale ten zápas nebyl o tom, jestli hrajeme doma nebo venku. Prostě jsme nehráli dobře proti kvalitnímu soupeři. Chtěli jsme překvapit, nepovedlo se. Pro nás jsou jiné zápasy důležitější, měla jasno olomoucká třiadvacítka.

Vysoká prohra kohouty mrzela i kvůli Jakubu Sedláčkovi, kterého necelé čtyři minuty po začátku závěrečné dvacetiminutovky musel vystřídat Branislav Konrád. „Je to škoda, držel nás v zápasech a my jsme mu teď moc nepomohli. Brankáři si chtějí udržet dobrá čísla, proto nás to mrzí. V příštím zápase mu pomůžeme víc,“ sliboval Ondrušek.

Náročný program Mory však duelem s lídrem tabulky neskončil. Už ve středu čeká červenobílé dlouhá cesta na jih Čech: „Rychle musíme jet domů, potrénovat, rychle zregenerovat. České Budějovice mají velmi kvalitní tým, dobré přesilovky. Hlavně musíme hrát lépe v předbrankovém prostoru.“

Do konce roku pak Olomouc čekají ještě domácí utkání s Karlovými Vary (22. 12.), Třincem (28. 12.) a očekávaný výjezd 30. prosince na Spartu. „Všichni se už těšíme. Doufám, že uděláme našim fanouškům radost, protože s těmito soupeři jsme ještě neuhráli ani bod. Doufám, že se to zlomí,“ zakončil kapitán Hanáků svůj rozhovor optimisticky.