Semifinálový protivník Kohoutů v play-off: Piráti Chomutov

Luděk Stránský
O L O M O U C - Hanáci mohou konečně hodit čtvrtfinálovou sérii s Benátkami za hlavu. V dalším kole vyřazovacích bojů se totiž proti nim postaví svěřenci Václava Sýkory. Chomutov skončil po základní části první ligy na druhém místě, o příčku výše než Mora. A obě mužstva se v semifinále střetnou historicky již potřetí. Je čas se s Piráty seznámit důkladněji.

Pár střípků z historie

Největší úspěchy chomutovského hokeje, který byl založen po druhé světové válce, se uskutečnily v padesátých letech minulého století. V té době byl severočeský klub mezi československou elitou a v roce 1956 mu titul unikl o pouhé tři body.

Vstupenky na play-off

Vstupenky na play-off stojí 80 Kč, pokladny zimního stadionu budou otevřeny vždy hodinu před utkáním. Kompletní informace včetně termínů předprodejů vám přineseme v nejbližších hodinách.

Chomutov v minulosti postihlo i letecké neštěstí, kdy zahynuli někteří hráči a funkcionáři. Severočeši hráli nejvyšší soutěž naposledy v 70. letech 20. století, od té doby čekají na návrat mezi elitu už téměř čtyřicet let.

V novodobé historii měli Chomutovští dvakrát šanci dostat se zpět mezi nejlepší české kluby, v roce 2001 ale v baráži nestačili na Karlovy Vary a o devět let později je do extraligy nepustila Mladá Boleslav.

Severočeský klub hraje pravidelně na špici prvoligové tabulky a jako jediný tým nechyběl ve vyřazovacích bojích od jejich zavedení v sezóně 1999/2000. Mužstvo má každoročně extraligové ambice, je i ekonomicky stabilní.

Chomutov se poprvé v novodobé historii (od obnovení hokeje v Olomouci v roce 2001) utkal s týmem HC Olomouc v sezóně 2003/2004, ve které byl hanácký celek nováčkem. Oba týmy spolu svedly celkem třiačtyřicet klání, včetně dvou semifinálových sérií play-off. Výrazně pozitivnější bilanci mají Chomutovští, kteří zvítězili devětadvacetkrát a jednou po prodloužení, zatímco Kohouti si připsali jen devět výher a čtyřikrát uspěli v prodloužení. Zajímavostí je, že Mora na severu Čech vyhrála naposledy v září roku 2008.

Statistiky vzájemných zápasů z pohledu Olomouce

ZVVPRPPPSkóre
Celkem:43940129102:157

Letošní sezóna

V probíhajícím ročníku 2011/2012 se olomoucká Mora utkala s chomutovskými Piráty v rámci základní části čtyřikrát, přičemž každý tým vždy zvítězil na svém ledě. Olomoucká plecharéna viděla vítězství 3:1 a 4:3 po samostatných nájezdech, Chomutovští ve své nové moderní hale vyhráli také 3:1 a 2:0.

Zatím poslední vzájemný duel proběhl v rámci šestačtyřicátého kola na severu Čech, kde se Hanáci nedokázali gólově prosadit a prohráli 0:2. Kohouti v onom klání postrádali mimojiné Jiřího Dopitu, naopak do branky Pirátů se postavila posila z KHL, gólman Tomáš Duba. Více o zmiňovaném duelu zde.

Chomutovští se ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů střetli s Havlíčkovým Brodem, a nakonec celou sérii opanovali v konečném součtu 4:1 na zápasy. V posledním duelu navíc Rebely doslova zničili jedenácti góly, když ve třetí třetině nasázeli svému soupeři sedm branek.

Kádr Chomutova

Nyní se vypravíme do kabiny Pirátů, kde si nejprve představíme gólmany mužstva. Během základní části se do branky Chomutova dostalo celkem pět mužů v maskách. Miroslav Hanuljak, který odchytal nejvíce zápasů v základní části, Milan Řehoř, jenž se představil ve čtvrtfinále proti Rebelům, nově příchozí Tomáš Duba, finský mladík Jarno Laitinen a junior Jan Strmeň.

V obranných řadách Pirátů ovládli statistiky po základní části dva hokejisté. Jedním z nich je odchovanec Plzně Lukáš Půlpán, který nasbíral pět gólů a jedenadvacet asistencí. Stejně bodů má na svém kontě i Jakub Grof. Ten si navíc stihl připsat ve čtvrtfinále s Havlíčkovým Brodem tři góly a čtyři nahrávky.

Nejvíce trestných minut si ale nevykoledoval nikdo z chomutovských beků, v této neoblíbené statistice byl se sto sedmi trestnými minutami nejúspěšnější útočník s číslem 31 Štěpán Hřebejk.

⇒ Milan Kraft

Velké nebezpečí pro Hanáky bude ale spočívat v útočné linii Pirátů. Ofenzivně laděné mužstvo ze severu Čech nastřílelo během základní části 202 branek, což je téměř o šedesát více než má na svém kontě Olomouc. Kanadské bodování vyhrál se šestapadesáti body Milan Kraft, nejvíce gólů (27) vsítil ostrostřelec David Hruška. Mezi známá jména mimojiné patří Nikola Gajovský, Lukáš Endál nebo už zmiňovaný Štěpán Hřebejk.

Semifinále play-off první hokejové ligy tedy nabídne atraktivní souboj mezi ambiciózním a favorizovaným Chomutovem a Olomoucí, která bude chtít zlomit pirátské prokletí a napotřetí ovládnout semifinálovou sérii.

Sestava Pirátů Chomutov v posledním utkání

Piráti Chomutov: Řehoř – Palin, Pulpán, Grof, Macháček, Rutta, Jillson, Pavlas, Fiala – Hřebejk, Kraft (C), Seman – Endál, Gajovský, Hruška – Ondřej, Diviš, Procházka – Hromas, Sikora, Jíra. Trenér: Václav Sýkora. Asistent trenéra: Jan Votruba.

Termíny semifinále

1. zápas: úterý 13. března 2012, 17:30 (venku)
2. zápas: středa 14. března 2012, 17:30 (venku)
3. zápas: sobota 17. března 2012, 18:00 (doma)
4. zápas: neděle 18. března 2012, 17:00 (doma)
případný 5. zápas: středa 21. března 2012, 17:30 (venku)
případný 6. zápas: pátek 23. března 2012, 18:00 (doma)
případný 7. zápas: neděle 25. března 2012, 17:30 (venku)

Druhá semifinálová dvojice

Ústí nad Labem – Jihlava
Nezapomeňte, že první dvě semifinálová utkání jsou na programu v sobotu a v neděli na zimním stadionu v Olomouci. Začátek sobotního je kvůli fotbalu posunutý na 18:00, v neděli se hraje od 17 hodin. Přijďte fandit na zimní stadion!