Na puk jsem si sáhl, zamrzelo čtvrtečního hrdinu Jana Lukáše

Tomáš Schmiedt
O L O M O U C - Ve čtvrtek se Mora v olomoucké plecharéně střetla s Třebíčí. Na rozdíl od předchozích přátelských duelů se diváci dočkali na branky chudšího zápasu, když oba celky za pětašedesát minut hry vsítili jen po jedné brance. Klání tak došlo přes prodloužení na nájezdy, ve kterých se z výhry radovali Kohouti, když gólman Jan Lukáš nepustil za svá záda jediný kotouč. „Na tréninku se mi v nájezdech příliš nedaří, ale v utkání jsem si na ně věřil,“ přiznal po utkání nadějný brankář.

Před týdnem se Jan Lukáš dočkal své premiéry v áčku Mory, ve čtvrtečním klání proti Horácké Slavii se v týmu trenérů Fialy a Tomajka postavil mezi tři tyče podruhé. „Minule jsem byl trochu nervózní, protože to bylo pro mě první utkání za áčko. Tentokrát jsem si však věřil, připravil jsem se na zápas a ten mi vyšel,“ těšilo Lukáše.

Na rozdíl od předchozích duelů se tentokrát žádné brankové hody nekonaly, po jedné trefě na každé straně nakonec musely o vítězi utkání rozhodovat nájezdy. „Nedařilo se nám příliš v zakončení, měli jsme s tím trochu problémy, ale pak se nějaké šance objevily a dali jsme i gól,“ komentoval zápas mladý brankář, který připsal zásluhu malého počtu inkasovaných gólů celé defenzivě.

⇒ Jan Lukáš

„Kluci, když vidí, že chytá mladý gólman, se snaží ještě trochu více přidat, aby mu vypomohli. Myslím, že letos máme hodně kvalitní obránce,“ chválil Lukáš olomoucké beky.

V úvodu zápasu třebíčští hokejisté několika střelami ohrozili domácí svatyni, avšak Lukáš všechny jejich pokusy zlikvidoval, což mu určitě zvedlo sebevědomí. „Určitě mi to pomohlo, nabudilo mě to. Každý gólman takových pár střel potřebuje, aby se rozchytal. Díky nim jsem se dostal do zápasu.“

Hanáci mohli otevřít skóre v závěru první třetiny, kdy hráli v dvojnásobné početní výhodě, avšak ani oni se úvodní trefy nedočkali. „Soupeř velmi dobře vyjížděl k našim bekům, takže jsme neměli příliš moc šancí ke střelbě,“ viděl devatenáctiletý brankář příčinu neúspěchu v dobrém soupeřově bránění.

První branka tak přišla až v posledním dějství, kdy Matěj Pekr využil zaváhání gólmana Horácké Slavie. „Byla to docela laciná branka. Gólman udělal chybu, vyjel za bránu, a pak zaváhal. Puk se následně odrazil k Matěji Pekrovi, který ho zametl do brány.“

Mora ale svůj těsný náskok neudržela, soupeř srovnal v přečíslení tří proti jednomu. „Věděl jsem o tom skórujícím hráči, ale spíše jsem čekal nahrávku na toho zadního. Nakonec jsem si i trochu sáhl na puk,“ mrzelo Lukáše.

Zápas nakonec došel přes prodloužení až na nájezdy, ve kterých olomoucký brankář nedal soupeřovým hráčům nejmenší šanci ke skórování. „Na tréninku se mi v nájezdech příliš nedaří, ale v utkání jsem si na ně věřil. A vyšlo to,“ těšilo gólmana s velkým potenciálem.

Áčko Kohoutů disponuje zatím dvěma brankáři, nedávno podepsal s Olomoucí kontrakt na roční hostování slovenský gólman Tomáš Halász. „Je stejně starý jako já, takže si rozumíme dobře. Bereme se sice jako konkurence, což je v bráně určitě vidět, ale jinak je to mezi námi v pohodě,“ prozradil Lukáš.