Za přípravou uděláme tlustou čáru, ujišťuje Richard Diviš

David Jahoda
O L O M O U C – Mora má za sebou už celou letní přípravu na nový ligový ročník. V generálce proti Jihlavě, ve které mimo jiné mohli Kohouti získat Regionální pohár, ale selhali. Jediným úspěšným olomouckým střelcem v utkání byl Richard Diviš. Sám ale zdůrazňuje, že vše se začne počítat teprve ve středu, kdy Mora v zápase prvního kola hostí šumperské Draky. „Musíme to hodit za hlavu a ve středu jít s čistými hlavami na Šumperk,“ burcuje kabinu Richard Diviš.

V generálce na novou sezónu Mora na domácím ledě přivítala Duklu Jihlava. Kohouti se mohli po tomto zápasu radovat i z vítězství v letním turnaji zvaném Regionální pohár. Dukla však už v první části nasypala do olomoucké klece tři branky a domácím už se nepovedl tento náskok dotáhnout. Přípravu tak Mora nakonec zakončila prohrou 1:4.

„Musíme ze z toho zápasu poučit. První třetinu jsme začali tak, jak jsme začali. Byli jsme nedůslední před naší brankou, soupeř toho využil a dal tři branky. Potom už jenom Dukla hrála to, co potřebovala. Byl diametrální rozdíl mezi naší a jejich hrou, my museli, oni mohli. Musíme to ale hodit za hlavu a ve středu jít s čistými hlavami na Šumperk,“ komentuje nová letní posila Kohoutů Richard Diviš poslední duel přípravy a zároveň už myslí na ostrý ligový start.

⇒ Richard Diviš v přípravě nasbíral sedm bodů (3+4)

Jihlava si v utkání zadělala na výhru už v první třetině, kdy po brankách Jeslínka, Maliníka a Veleckého, vedla po šestnácti minutách o tři branky. Podle Richarda Diviše ale Dukla Moru ničím nepřekvapila.

„Bylo to spíš naší nepozorností, oni pokaždé vybojovali kotouč a nějakým způsobem dokázali vstřelit branky. Káša (Libor Kašík) s tím nemohl ani v jednom případě nic dělat. Někdy se to prostě tak seběhne, špatně bylo, že ty góly byly hned tři,“ smutní rodák z Trutnova.

„Mrzí nás, že jsme nevyhráli, ale jde jen o přípravu, ve které záleží vlastně jen na tom, aby se hra, co nejlépe vypilovala do ligy. Ale už nad tím nechci přemýšlet, liga začíná ve středu. Hlavně je důležité, aby si každý přenesl svoji pohodu do sezóny, doléčil zranění a abychom byli na začátek kompletní,“ zdůrazňuje vítěz loňského ročníku 1. ligy, že body se udělují až od zápasu se Šumperkem.

Olomoucká sestava se během jednotlivých přípravných střetnutích hodně měnila. Skoro každý hráč se stal cestovatelem kohoutí sestavy. Někteří naopak nebyli tolik vytížení a zápasů moc neodehráli. Richard Diviš v tom ale žádný problém nevidí.

„Příprava byla dlouhá, odehráli jsme celkem jedenáct utkání. Ta porce připadla na každého jinak. Ten kdo se chtěl v přípravě před trenéry vytáhnout, chtěl hrát hodně zápasů. Někdo si vyzkoušel, na jakém postu mu to nejvíc sedí, naopak ti zkušenější toho tolik odehrát nepotřebovali. Například Radim Kucharczyk nebo Tomáš Houdek,“ odpovídá hráč s extraligovými zkušenostmi.

S bilancí šest výher, pěti porážek a jednou remízou, tak Kohouti zakončili přípravnou část letošní sezóny. Vítězství v Regionálním poháru se sice Kohoutům urvat nepovedlo, to důležité však svěřence trenérů Fialy a Tomajka teprve čeká.

„Už na začátku léta nám trenéři řekli, že příprava je pouze příprava. Vlastně všechno směřovalo k tomu, abychom byli, co nejlépe připraveni na ligu. I když jsme dnes nevyhráli, myslím, že se máme od čeho odrazit. Za přípravou uděláme tlustou čáru,“ říká odhodlaný sedmadvacetiletý útočník.

První mistrovský duel je na programu ve středu 12. září a velkým lákadlem je to, že Haná zažije hned na úvod první regionální derby této sezóny. Do olomoucké plecharény totiž zavítají Draci ze Šumperka a jak se říká, derby nemá favorita.

„Strašně se na to těšíme, jsme nažhavení. Doufám, že se nám naší hrou bude dařit na stadion lákat diváky. Motivovalo nás i to, že tu s námi trénoval David Krejčí, už jen teoretická šance, že by tu mohl nastoupit, nás burcovala,“ říká Diviš.

Diviš je na Hané teprve pár měsíců, v týmu se už však napevno zabydlel a chce s Olomoucí dosáhnout velkých úspěchů a od prvního zápasu čeká v přípravě sedmibodový forvard opravdu hodně. „Doufám, že bude super atmosféra. Bude to první zápas sezóny a ještě k tomu derby, musíme vyhrát. Šumperk má dobré hráče v čele s exznojemským Karlem Pláškem. Bude to atraktivní, moc se těšíme,“ nemůže se dočkat středečního večera.