Olomouc chce načít novou domácí vítěznou šňůru, přivítá Medvědy z Berouna

Tomáš Schmiedt
O L O M O U C – Mora v sobotním utkání v Písku konečně protrhla negativní sérii venkovních zápasů, když zvítězila 4:2. Na tento triumf budou chtít Hanáci navázat ve středu na domácím kluzišti, kde přivítají mužstvo Medvědi Beroun 1933. Středočechům aktuálně patří dvanáctá pozice, Kohouti jsou šestí. Duel začíná v 18 hodin na zimním stadionu v Olomouci.

V posledním kole se Beroun doma utkal s Ústeckými Lvy, kterým podlehl 3:5, přestože se v 50. minutě ujal vedení 3:2. Slovan však poté během čtyř minut třemi góly otočil skóre ve svůj prospěch, a rozhodl tak o svém konečném triumfu.

⇒ Berounský klub změnil v nové sezóně název i logo

Medvědi si tak připsali již šestou porážku v sezóně, když předtím ještě nestačili na Havlíčkův Brod (3:7), Litoměřice (3:4), Šumperk (2:4), Kadaň (1:4) a Třebíč (0:3). Kromě toho se však středočeský tým dvakrát radoval z vítězství po nájezdech, s Benátkami nad Jizerou (4:3n) a Jihlavou (3:2n). Tři body si v ročníku 2012/2013 připsal dosud jen jednou, když si je po výhře 7:2 odvezl z Mostu.

Olomouc naposledy vyrazila do Písku, kde se snažila získat první venkovní body. I když po první polovině, kterou Hanáci prohráli 0:2, to na úspěch nevypadalo, Mora díky třem využitým přesilovým hrám a trefě do prázdné branky konečně protrhla smolnou šňůru a zvítězila 4:2.

„Odehráli jsme dobře všechny tři třetiny, i když jsme prohrávali 0:2. V první části jsme měli nějaké šance, ale prosadil se bohužel soupeř kvůli naší hrubé chybě. V druhé pak skóroval v přesilovce střelou od obránce, který ani nemířil na bránu, avšak trefil našeho beka, který si puk srazil do brány. Byl to tedy smolný začátek, ale dostali jsme se z toho, a nakonec jsme měli zápas pod kontrolou,“ popsal duel s Pískem olomoucký obránce Jiří Ondrušek.

V zápase s píseckým celkem se poprvé mezi tři tyče trefili i beci Mory, jmenovitě Jiří Ondrušek a Tomáš Houdek. „Jsme za to samozřejmě rádi, ale řekl bych, že jsme my, obránci, měli hodně šancí už předtím. Náš tým však vstřelil spoustu gólů po dorážkách střel obránců. Je ale jedno, zda dá branku útočník nebo bek,“ přiznal šestadvacetiletý hokejista.

Zajímavosti duelu

⇒ Olomouc je šestá, Beroun dvanáctý

⇒ V minulém kole Mora získala první venkovní body, vyhrála v Písku 4:2

⇒ Beroun zatím vybojoval tři body jen jednou, v Mostě triumfoval 7:2

⇒ Gólman středočeského týmu Hynek Kůdela dříve působil v Olomouci, útočník Radek Meidl je v Berouně na hostování právě z Hané

⇒ Statistiku Medvědů vede Aleš Padělek (5+6), druhý je Pavel Vostřák (3+7)

Hanáci se s Berounem střetli v loňské sezóně čtyřikrát, přičemž třikrát dokázali vybojovat tříbodovou výhru (6:1, 4:0, 3:1). Jen jednou na svého soka nestačili, když mu podlehli 2:3 po nájezdech. Střelecky se tehdy dařilo hlavně Milanu Ministrovi, který se proti Medvědům prosadil třikrát.

Na soupisce Středočechů figurují i někteří hráči, kteří dříve působili v olomouckém mužstvu. Berounskou klec třeba ve čtyřech duelech strážil Hynek Kůdela, v útoku pak střílí góly Radek Meidl, který je u Medvědů na hostování právě z Hané. I když podle inkasovaných branek patří defenziva středočeského celku k nejhorším v lize, samotné gólmany má Beroun kvalitní. Kromě Kůdely disponuje extraligovými Dominikem Furchem a Adamem Svobodou.

V čele statistik Medvědů je s jedenácti kanadskými body za pět branek a šest asistencí forvard Aleš Padělek. Toho s jednobodovou ztrátu následuje Pavel Vostřák (3+7).

Zápas mezi HC Olomouc a Medvědy Beroun 1933 započne v olomoucké plecharéně ve středu v 18 hodin. Pro fanoušky středočeského mužstva, kteří nenavštíví Hanou, bude připraven on-line textový přenos.

Sestavy z posledních utkání

HC Olomouc: Kašík – Bartoň, Ondrušek, Lhotský, Valenta, Cartelli, Nedbálek, Houdek, Staněk – Pekr, Řípa, Herman – Švaňhal, Diviš, Selingr – Kucsera, Kucharczyk, Hampl – Rác, Heža O., Vodný. Trenéři: Petr Fiala a Jan Tomajko.

Medvědi Beroun 1933: Svoboda (35. Kůdela) – Ruprecht, Jebavý, Vítek, Hertl, Kořínek, Pour, Drda – Vostřák, Bárta, Klhůfek, Padělek, Doležal, Kubeš, Meidl, Hošťálek, Trojan, Tuček, Michal, Palaščák. Trenér: Aleš Totter.