Chtěli jsme Boleslav stáhnout na minimální rozdíl, a to se povedlo, řekl Radim Kucharczyk

David Jahoda
O L O M O U C – Sobotní podvečer nabídnul v olomoucké plecharéně souboj dvou nejlepších týmů první hokejové ligy. Ve vyrovnaném utkání se domácí Mora dostala do dvoubrankového vedení, a když Mladoboleslavští stihli v závěru pouze snížit na konečných 1:2, radovali se před výbornou diváckou kulisou z výhry Hanáci. „Přáli jsme si vyhrát, měli jsme na Boleslav pět bodů ztrátu, teď už jsou to jenom dva,“ neskrýval radost po utkání střelec první olomoucké branky Radim Kucharczyk.

Ve šlágru 34. kola se střetly proti sobě dva nejlepší celky 1. ligy, což také dokazoval průběh celého utkání. Šance však dokázali proměňovat pouze domácí Kohuti, kteří si vytvořili dvoubrankové vedení. Hostům z Mladé Boleslavi se povedlo v závěru jen zkorigovat výsledek. K radosti domácího publika se tak bodový rozdíl mezi oběma mužstvy ztenčil pouze na dva body.

„Přáli jsme si vyhrát, měli jsme na Boleslav pět bodů ztrátu, teď už jsou to jenom dva. Nešlo nám ani tak o ten pocit porazit prvního, ale o to, abychom Boleslav stáhli na minimální rozdíl, což se povedlo a jsme za to rádi,“ řekl po vypjatém utkání střelec jedné ze dvou olomouckých branek útočník Radim Kucharczyk.

⇒ BK Mladá Boleslav

V posledních minutách zápasu to byly ale velké nervy, došlo dokonce k několika menším potyčkám. „Už po prvním gólu začali hrát Boleslavští hodně do těla a připadalo mi, jako by si mysleli, že si ten gól dáme do brány sami. Proto do nás bušili, ale možná, že tímto stylem přišli o hodně sil a v závěru už jim žádné nezbyly. My jsme dokázali dát dva góly a za výhru jsme hodně rádi,“ oplýval radostí Radim Kucharczyk.

Třiatřicetiletý forvard Kohoutů si také myslí, že důležitost utkání dopadla také na hlavní arbitry sobotního střetnutí. „Myslím si, že ke konci utkání se to snažili rozhodčí nějakým způsobem vykompenzovat, protože v průběhu utkání byli vylučováni více hosté. Jediný gól, který ale Mladoboleslavští dali, přišel naštěstí pozdě, čas už poté hrál s námi,“ vyjadřoval se k závěrečným okamžikům.

Pro hráče obou celků proto bylo důležité udržet nervy na uzdě. „V závěru jsme museli zůstat klidní, protože když vedeme pouze o branku, je potřeba hrát pořád v pěti a nenechávat se zbytečně vylučovat. Kdyby to bylo o dva nebo o tři góly, třeba by se někdo od nás pustil do nějaké rvačky, tím ale nemyslím sebe,“ smál se známý bouřlivák. „Trenér na nás ze střídačky řval, že pokud někdo udělá faul, dostane pokutu jako blázen,“ prozradil s úsměvem Radim Kucharczyk.

Hokejista, známý v olomoucké šatně pod pseudonymem Kucharda, otevřel už v páté minutě gólový účet zápasu a poprvé zvedl na nohy naplněný olomoucký stadion. „Houdy (Tomáš Houdek) vystřelil, Hamplík (Zbyněk Hampl) nadzvednul protihráči hůl, který chtěl puk odpálit, a já už jsem byl před brankářem sám. Viděl jsem, že gólman jde k ledu, tak jsem se snažil poslat kotouč nahoru. Naštěstí to tam spadlo,“ popisoval svou čtrnáctou trefu v sezóně druhý nejlepší střelec Olomouce.

Dlouholetá opora Mory ale přiznává, že se osobními statistikami až tolik nezaobírá. „Už mám určitý věk a moc nehledím na to, jestli dám za sezónu patnáct nebo dvacet gólů, dívám se hlavně na tým. Pokud jde o mě, tak bych byl rád, kdybych si ty nejdůležitější branky schoval až na vyřazovací část, kde budou potřeba daleko víc než teď,“ konstatoval hráč nosící dres s číslem devadesát sedm.

⇒ Radim Kucharczyk si v sezóně připsal 25 bodů (14+11)

Obě olomoucké branky padly v početní výhodě a obě také vypadaly hodně podobně. „Oba naše góly padly tak, že obránce vystřelil a někdo před brankou dorážel. Snažíme se takový způsob hry v přesilových hrách trénovat. Je to hodně i o tom, že nám přesilovky poslední dobou vycházejí a my si na ně věříme. Doufám, že to bude pokračovat,“ komentuje zkušený forvard přesilovkovou úspěšnost Kohoutů v této sezóně.

Hanáci tak po sobotním utkání ztrácí na první Mladou Boleslav pouhé dva body. Mít na sobě připnutou vizitku nejlepšího mužstva ligy Kohouty láká. „Dostat se na první místo je pro nás velká motivace hlavně z toho důvodu, že bychom v play-off pokaždé začínali doma a i případný sedmý duel by se hrál u nás,“ připomněl Kucharczyk výbornou domácí úspěšnost.

Olomoucké hokejisty tak nyní čeká zasloužený odpočinek, Kohouti ale většinu vánočních svátků stráví na ledě. Program první ligy je totiž oproti minulým sezónám neúprosný, hraje se i přes Vánoce.

„V předchozích sezónách jsme měli o Vánocích víc času na to, abychom načerpali síly. Nevím, jestli je dobrá věc, sjet celou ligu v kuse od září až do dubna. Byli bychom raději, kdybychom měli přes svátky třeba deset dní volna, ale tohle ovlivňuje svaz, ne my,“ podotkl bývalý reprezentant.

„Máme jeden den volna,“ pousmál se ironicky Kucharczyk. „Dáme si kapra, kvalitní víno a na druhý den zase na led,“ svěřil se.

Všichni z olomouckého kádru nejsou zdravotně stoprocentní, i proto by se delší volno Kohoutům hodilo. „Je nás v kabině víc, kdo má nějaké nachlazení, a tím, že jsme po většinu času spolu, se to mezi námi stále drží. I proto by bylo lepší mít přes Vánoce více prostoru pro uzdravení. Ale nedá se nic dělat, musíme hrát,“ upozornil vsetínský odchovanec.

Na zápas proti Mladé Boleslavi se na olomoucký zimní stadion přišlo podívat 2168 diváků, což je nejlepší návštěva olomoucké plecharény v této sezóně. Kucharczyk byl atmosférou ohromený. „Je super, když na zápas přijde přes dva tisíce diváků. Nás hráče skvělá atmosféra vtáhne ještě o něco víc do hry, což je fajn. Přejeme si, aby to bylo pořád, na druhou stranu lidi chápu, protože kosa je tady opravdu šílená. Tohle je ale spíš otázka pro město.“

„Všichni by chtěli nový stadion, je asi fakt, že by se ale jednalo o obrovskou částku. My můžeme udělat maximum jen tím, jak budeme hrát, a myslím si, že letos jsme zaslouženě tam, kde jsme,“ vyjádřil se k dlouholetému problému okolo stadionu Radim Kucharczyk.

Hanáci se proto budou snažit v letošním ligovém ročníku dojít co nejdál. Hráč se zkušenostmi i z nejvyšší finské hokejové ligy si navíc myslí, že vidina baráže není nereálná.

„Je pro nás velkou motivací probojovat se až do baráže. Kdybych měl srovnat potenciální soupeře, tak si myslím, že Boleslav je na tom o něco lépe než Ústí. Oba celky jsou hratelné a je jen na nás, jestli do play-off půjdeme z třetí, druhé nebo kdyby to šlo, tak z první pozice. Těžko ale takhle dopředu předbíhat, je to ještě daleko,“ uzavřel.