Kohouti chtějí úvodní barážové body, před svými fanoušky vyzvou Mladou Boleslav

David Jahoda
O L O M O U C – Souboj čtyř týmů o účast v dalším extraligovém ročníku byl odstartován. Mora srdnatě dobývala doupě Bílých Tygrů, na bodový zisk si však bude muset počkat. Další možnost mají Hanáci už v úterý, kdy barážovou atmosféru poprvé nasaje i Olomouc. Kohouti budou čelit Mladé Boleslavi, která v prvním utkání podlehla Chomutovu. Který ze dvou nejlepších celků uplynulé prvoligové sezóny si připíše výhru? Střetnutí startuje v úterý od 18 hodin v kohoutí plecharéně.

V neděli se olomoučtí hokejisté po víc jak týdenní přestávce dočkali zápasového zatížení. Na ledě papírově nejsilnějšího mužstva barážové skupiny z Liberce se však Mora prezentovala velice sympatickým výkonem. Vítězství 2:1 si ale nakonec připsala parta okolo Petra Nedvěda.

„Ze začátku jsme možná byli trochu zaskočení tím, že je to o něco jiný hokej. Ale po první třetině nám trenér v šatně docela vynadal a naše hra se zvedla, řekl bych, že jsme ve druhé dvacetiminutovce byli lepším týmem než Liberec. Z části však beru prohru na sebe, protože jsem ve třetí třetině zbytečně fauloval a v oslabení jsme dostali gól,“ lituje útočník Lukáš Kucsera.

⇒ BK Mladá Boleslav

Nechybělo však mnoho a Mora si odvezla z Tipsport areny alespoň bod. Díky zásahu Jiřího Řípy dokonce vedla, když však vyrovnal Radek Duda a druhou branku Libereckých vstřelil Michal Bulíř, jeli Hanáci domů s prázdnou. Těšit je však může vědomí, že zápasy s extraligovými soupeři nejsou ani zdaleka předem ztracené.

„Už v první části jsme poznali, že se s nimi bude dát hrát, ale ještě jsme byli takoví zalezlí a nehráli jsme svůj aktivní hokej. Výsledkový rozdíl mezi první a druhou třetinou sice nebyl, protože i po druhé části jsme šli do kabin za vyrovnaného stavu, ovšem naše hra se po první přestávce určitě zlepšila,“ poznamenává mladé křídlo první olomoucké pětky.

Sám Lukáš Kucsera, jakožto kmenový hráč vítkovického týmu, si už v této sezóně zápasy s Bílými Tygry vyzkoušel. „Já jsem za Vítkovice proti nim hrál asi dvakrát a vím, že letos nejsou v dobré formě a nemají sezónu podle představ. Je to naprosto hratelný soupeř,“ potvrzuje.

⇒ Útočník Lukáš Kucsera

Jako druhý mančaft z první ligy si postup do baráže vybojoval vítěz základní části z Mladé Boleslavi. A právě družstvo z města automobilů, které v prvním barážovém duelu neuspělo na ledě Chomutova a prohrálo 1:2, bude další olomouckou překážkou ve snu o extralize. „Myslím si, že Boleslav bude na úrovni Liberce. Dá se říct, že všechny čtyři týmy jsou nyní na stejné úrovni. Musíme v úterý uhrát co nejlepší výsledek,“ prohlašuje hráč s číslem sedmdesát dva.

Mora se s týmem trenéra Františka Výborného v základní části první ligy střetla stejně jako s dalšími celky ve čtyřech případech. První vzájemný duel na Hané sice Kohouti po nájezdové loterii prohráli, v následujících zápasech však kralovali, Středočechům v nich nedovolili získat ani bod.

„Tohle by možná mohla být naše malá výhoda. Oni vědí, že jsme nebezpeční a že si na nás budou muset dávat pozor. My však nebereme nic jiného než vítězství,“ říká sebevědomě jednadvacetiletý forvard, který dodává: „Boleslav má všechny čtyři formace vyrovnané. My se hlavně musíme vyvarovat oslabení a co nejméně faulovat.“

Vzájemné zápasy s Mladou Boleslaví během základní části

⇒ 8. kolo: OLO – MBL 2:3 s.n.

⇒ 21. kolo: MBL – OLO 2:4

⇒ 34. kolo: OLO – MBL 2:1

⇒ 47. kolo: MBL – OLO 4:7

Pozn.: Tučně je vyznačen vítěz utkání.

Vzájemná střetnutí v dvaapadesátikolové základní části s týmem, který se účastní extraligové baráže už po šesté v řadě, nabízela vždy útočnou podívanou, která byla doplněná mnoha ostrými souboji. „Něco podobného se dá čekat i teď, protože Boleslav má v týmu pár kluků, kteří umí protivníka vyprovokovat. Hraje se o hodně, takže to může být dost vyhecovaný zápas,“ předvídá Kucsera.

Poprvé se na baráž těší i kohoutí plecharéna. Mezi olomouckými fanoušky je o všechna domácí barážová klání velký zájem, a proto se čeká bouřlivá atmosféra. Kohouti věří, že budou diváci jejich šestým hráčem. „Bez fanoušků to ani nepůjde, bylo by fajn, kdyby byla alespoň vyprodaná hala,“ usmívá se hokejista s přezdívkou “Kučis“.

Utkání mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví začíná v 18 hodin na zimním stadionu v Olomouci. Pokud se příznivci hostujícího mužstva nevydají podpořit své oblíbence, bude pro ně připraven textový on-line přenos.

Sestavy z posledních utkání

HC Olomouc: Kašík – Bartoň (C), Ondrušek, Kříž, Staněk, Kadela, Valenta, Janáček – Diviš, Řípa, Kucsera – Rác, Kolouch, Vodný – Kucharczyk, Herman, Selingr – Švaňhal, Ministr, Hampl. Trenéři: Petr Fiala a Jan Tomajko.

BK Mladá Boleslav: Will – Kasík, Chaloupka, Němeček, Toman, Bohunický, Pojkar, Kolafa, Žabka – Mikulík, Koudelka, Demel – Jiránek, Výborný (C), Pabiška – Nouza, Vrbata, Hrdel – Rys, Pitule, Kafka. Trenér: František Výborný.