Věřím, že hráči neřekli poslední slovo, hodnotí uplynulou sezónu trenér Petr Fiala

David Jahoda
O L O M O U C – Mora má za sebou skvělou sezónu, zřejmě vůbec nejlepší v novodobé historii klubu. Tažení olomouckých Kohoutů bylo završeno účastí v extraligové baráži. V té sice Hanáci neuspěli, s uplynulým ligovým ročníkem ale mohou být spokojeni. Trenéru Fialovi však leží v hlavě devět barážových proher v řadě. „To nám zkazilo celou sezónu, která do března byla dobrá. Duben už být neměl," tvrdí kouč Mory.

Je za vámi nejúspěšnější sezóna v novodobé historii klubu. Nekazí dojem skvělé sezóny devět barážových proher v řadě?
Už jsem o tom mluvil po posledním zápase, že těch devět porážek bylo moc. To nám zkazilo celou sezónu, která do března byla dobrá. Duben už být neměl. Spousta hráčů nám ze zdravotních důvodů odpadla, výjimka byl Adam Rufer, který baráž hrát nemohl kvůli tomu, že tu byl pouze na střídavé starty. I když je to sice jeden hráč, jenž nemohl dál pokračovat, tak pak nakonec i ten jeden byl znát. Při tom velkém počtu zraněných hráčů jsme museli sahat do juniorky, ale myslím si, že jejich čas teprve přijde. Výkonnostně na to ještě nemají.

Dá se určit klíčový bod, kde se celá baráž lámala?
Zlomilo se to doma v šestém utkání, kdy jsme mohli s Chomutovem zvítězit, ale nakonec jsme prohráli v prodloužení. To utkání jsme měli vyhrát, protože jsme v něm ještě hráli opravdu dobře, měli jsme několik šancí. Celkově jsme ovšem dali ve dvanácti zápasech třináct gólů. Mívali jsme hodně příležitostí, avšak nedokázali jsme je proměňovat, a to byla naše slabina. V duelu s Chomutovem se to projevilo nejvíc. Vzápětí jsme prohráli 0:6 v Liberci. Jediné pozitivní bylo to, že kromě posledního utkání, jsme prohrávali většinou jen o gól, nedostali jsme žádné nálože. Ovšem to je slabá útěcha.

⇒ Trenér Kohoutů Petr Fiala

Chyběl v době, kdy se týmu střelecky nedařilo, ryzý střelec jako Matěj Pekr?
Nechyběl jenom Pekr, chybělo daleko více hráčů. V baráži nezůstal jediný kompletní útok, který hrál pohromadě během základní části, poté ty návaznosti mezi hráči zkrátka nefungovaly. Dá se říct, že i ti hráči, kteří hráli výborně play-off, tím myslím třeba Romana Ráce nebo Michala Vodného, tak se fyzicky vydali, neměli už z čeho brát. Baráž je zastihla v takových nedbalkách. Nechci říct, že hráli špatně, ale bývali na ledě, když se inkasovali góly. Ale to bych jim nevyčítal. Tím, že hráčů bylo málo, oni museli trávit na ledě hodně času, takže z toho pak plynuly i tyto situace. Samozřejmě se to pak promítlo i do kanadského bodování nebo v kladné či záporné účasti na ledě.

Podepsal se tedy v závěru sezóny na výkonech hráčů i velký počet zápasů, který museli odehrát?
I s přátelskými zápasy se letos hrálo 85 zápasů, ale to na to vliv nemělo. Pokud by i na konci sezóny zůstaly všechny čtyři pětky pohromadě, tak by byla každá z nich rovnoměrně vytěžovaná a síly by se pak nějakým způsobem netříštily. Pak tam byla většina hráčů, kteří nemají v seniorském hokeji moc odehraného. Třeba již zmiňovaná dvojice hrála stabilně teprve druhým rokem, ale oni jsou jen příklad. I další hráči, kteří hráli dobře play-off, potom v baráži nehráli tak, jako převážnou část sezóny.

Tlak můžeme na sebe vytvářet je my sami

Myslíte si, že na tým bude příští sezónu vytvářen tlak podobný úspěch zopakovat nebo ho ještě o něco vylepšit?
Na nás tlak nebyl ani letos a já nevěřím tomu, že vedení najednou přijde, že chce hrát za každou cenu zase baráž. Můžeme to znovu chtít, mít to v hlavách jako takové přání, avšak pokud pro to nic neuděláme, tak to prostě nevyjde. Je jasné, že kdybychom měli mít celou sezónu takové zdravotní komplikace jako v závěru sezóny, tak bychom asi neměli ani tu výchozí pozici do play-off tak výhodnou. Takže to, aby byli všichni hráči zdraví a v pořádku, je samozřejmě hodně důležité. Nemyslím si, že se mužstvo oslabí, naopak věřím tomu, že naši hráči budou ještě lepší a tým dolů výkonnostně nepůjde.

Ale o tlaku bych mluvit nechtěl. Měl jsem představu, že bude chodit hodně diváků. Přišla plná hala na Liberec, ovšem pak to vzalo střemhlavý pád, že na poslední dva zápasy sem chodili ti samí diváci, co celou sezónu. Převážná většina z nich jsou pozitivní, fandí nám. A já věřím, že tomu tak bude i v další sezóně, i když by přišly v dlouhodobé části sezóny nějaké delší výpadky, což doufám, že se nestane, ale stát se to může. Nevím, kdo jiný by měl na nás vytvářet nějaký tlak, abychom si pak měli říct, že kvůli tomu nepodáváme dobré výkony.

„Musíme na sebe tlačit, abychom odehráli minimálně tak dobrou sezónu jako teď.“

Myslím, že i noviny se v hokeji moc nešťourají, ani když se třeba před pár lety příliš nedařilo. Takže i tisk je pozitivní. Pár lidí, kteří jsou pořád nespokojení, se vždycky samozřejmě najde. Já tu mám takovou skupinu, která někdy křičí, ať mě vyhodí, ovšem s tím já se musím srovnat. Pokud je tu ale někdo, kdo by měl vytvářet nějaký tlak, tak jsme to my sami. Musíme na sebe tlačit, abychom odehráli minimálně tak dobrou sezónu jako teď. Všechno ostatní by bylo brané jako neúspěch.

Junioři ukázali, že něco umí. Stavět se na nich ale ještě nedá

Kvůli marodce dostávali v závěru šanci junioři. Počítáte s nimi o to více, že od příští sezóny platí nové pravidlo o zařazování mladých hráčů do sestavy? A co si o tom pravidlu myslíte?
Myslím si, že dávat do áčka hráče ročníky 1994 a mladší je hloupost, ale to je věc svazových funkcionářů, kteří to vymysleli. Dřív žádné pravidlo nebylo. Zkrátka na to ti hráči mají nebo nemají a žádné nařízení tomu nepomůže. Ve své podstatě, když na to mít nebudou, tak se bude hrát jen na tři pětky. Nevidím v tom nic pozitivního. Letos jsme měli v kádru hodně mladých a hráli, protože na to měli. Už jsem říkal, že junioři museli na konci nastoupit, protože jsme neměli kam sáhnout. A že bych měl říct, že na to už mají, tak nemají. Ukázali, že něco umí, ovšem že by se na nich mělo stavět, tak to je brzo. V budoucnu bude záležet na tom, jak budou pracovat na trénincích a hlavně mimo tréninky.

Není to jenom o tom, kolik toho odtrénují, ale kolik si dají navíc, ovšem to už je jejich individuální věc. Když se však hráč osprchuje a jde domů, tak je jasné, že ta výkonnost nemůže být dlouhodobě dobrá. Na druhou stranu je však nechci zatracovat. Ovšem, že bychom měli jásat, jak bylo parádní, že hrálo tolik mladých hráčů, tak to ne. Když budou hrát špatně, tak hrát nebudou. Avšak to se týká i starších hráčů, nemám problém posadit i někoho ze starších.

I když baráž nedopadla podle představ, můžou se odrazit zkušenosti z ní v dalším vývoji hráčů? Nejen juniorů, ale i těch starších…
Já bych to nepřeceňoval. To, že si zahráli osm zápasů s extraligou, ještě neznamená nějaký výkonnostní posun. Rozhodně to však pro ně bylo zajímavé. Vyprodaný domácí zápas s Libercem a i další utkání venku, kde byly vesměs plné zimní stadiony. Třeba v Liberci bylo pět tisíc diváků, a to i na nás, byť by si člověk myslel, že budou fanoušci považovat ty body za jisté. Konkrétně tam přišlo pokaždé hodně lidí, i když jsem si myslel, že na ně budou po tom nevyvedeném konci základní části lidé naštvaní. Tohle je pro naše hráče motivace, zahrát si něco takového. Samozřejmě i s tím cílem vyhecovat se a hrát i lépe. Ale nemyslím si, že by hráč měl být najednou o tolik zkušenější. Musel by hrát takové zápasy pořád. Když by hrál rok v extralize, tak to hráče určitě posune, ale měsíc? Tak bych to neviděl.

Play–off: Hradec nás na Ústí výborně připravil

Jak se dá hodnotit základní část a posléze play-off? Čtvrtfinále a semifinále.
V dlouhodobé části jsme letos neměli prakticky žádné delší výkonnostní výpadky. Když jsme ztráceli, tak to převážně bylo s některým z mužstev ze spodu tabulky. Nějaké podcenění u nás bohužel pořád jako kdyby funguje. I když takových zápasů nebylo mnoho, tak je člověk potom naštvaný a na druhý den udělá v kabině dusno. Naštěstí se ale nic podobného dlouhodobě nedělo.

V sérii s Hradcem se nám hned na začátku zranil Lukáš Kucsera, navíc chyběl i Matěj Pekr. Jirka Dopita hrál se zraněním, které mu prakticky nedovolovalo hrát. Ve čtvrtém utkání v Hradci to po první třetině vzdal, protože věděl, že už to prostě nejde. Pak se sestava musela zkonsolidovat. Čtvrtfinálová série nám ale určitě pomohla do souboje s Ústím, my jsme to neměli tak jednoduché jako oni, Ústí totiž přehrálo Jihlavu poměrně hladce (4:0 na zápasy). Řekl bych však, že nás Ústí i trochu podcenilo, hlavně u nás. Následně jsme u nich sehráli snad nejlepší zápas série, a to je dostalo pod značný tlak. I když pak čtvrtý zápas hráli dobře, tak už to nebylo ono.

„Řekl bych, že nás Ústí i trochu podcenilo, hlavně u nás.“

Přirovnal bych to k našemu prvnímu domácímu utkání s Chomutovem, kdy bylo množství šancí, ale žádné branky. My jsme proti Ústí ty góly dali, proto oni vypadli a my šli dál. Nechci se v tom nějak hrabat, ale hodně ústeckých hráčů šlo hrát poté za Litvínov nebo Plzeň, takže těžko říct, jak pro ně bylo semifinále první ligy motivující. Každopádně nás na ně výborně připravil Hradec, který byl nepříjemný a myslím si, že pokud hradecký mančaft zůstane pohromadě, tak může být příští sezónu hodně nahoře.

Základní část: Být v tabulce první nebo druhý nejdůležitější nebylo

S druhou pozicí po základní části jste také museli být určitě spokojeni.
Tím, že se nehrálo finále, tak být v tabulce první nebo druhý úplně nejdůležitější nebylo. Kdyby bylo finále, tak by se to týkalo výhody v rozhodujícím zápase. My jsme ztratili devět bodů v prvních šesti kolech, kdy jsme vždy vyhráli doma a venku ztratili. Je to doba, kdy hrají všechny týmy naplno a rozdíly mezi nimi ještě nejsou tak patrné. Tyto ztráty se pak v konečném účtování projevily. V jednu chvíli byl mezi námi a Boleslaví velký odstup, ten jsme sice smazali, ale úplně nedohnali. Mladá Boleslav hrála dobře od začátku do konce, body sbírala pravidelně. Těch “vlčáků“, kteří chtěli být nahoře, bylo víc, my jsme základní část odehráli velice dobře a s druhou pozicí jsme mohli být spokojení. Nijak bych to tedy neprožíval.

Berete tedy uplynulou sezónu, co se týče vašeho dosavadního působení na Hané, jako zatím nejúspěšnější?
Z toho pohledu, že jsme přešli přes semifinále, tak určitě. Nemyslím si, že ostatní sezóny byly propadáky, ale v těch sezónách, v nichž se nám dařilo, jsme narazili právě v semifinále. Ať už minulý rok po boji s Chomutovem anebo před pěti lety také se stejným soupeřem. Chomutov byl takový soupeř, se kterým jsme se nejčastěji setkávali. Dobrá umístění máme několik let po sobě, ale nejlepší hokej jsme hráli asi loni a letos. Já jen doufám, že v tom budeme pokračovat, že hráči ještě neřekli konečné slovo. Věřím, že to může být ještě lepší, než tomu bylo teď.

Kádr pro příští sezónu: Vše směřuje k tomu, aby bylo mužstvo stejně kvalitní jako letos

Můžete už poodkrýt, jakou podobu by měl mít kádr v další sezóně?
Všeobecně řeknu, že kádr zůstane pohromadě. Jsme domluvení, že změny bude říkat oddíl, takže i když to půjde na naše stránky, tak chceme, aby to zveřejňovalo vedení a ne já. Už nějaké změny proběhly, ať už odchody nebo příchody, vše je ovšem směrované k tomu, aby bylo mužstvo stejně kvalitní jako letos.

Jaké máte plány s obsazením brankářského postu? U dosavadní jedničky Kašíka bude zřejmě záležet hlavně na tom, zda se ve Zlíně domluví na smlouvě s brankářem Sedláčkem. Pokud by se tak nestalo, s největší pravděpodobností by si Kašíka Zlínští stáhli. Vám se naopak v dobrém světle ukázal Jan Lukáš.
Nebudeme řešit, co bude dělat Zlín. My počítáme s tím, že bude Honza Lukáš příští sezónu působit v seniorech. Ukázal svou kvalitu a já jen doufám, že to, co předváděl v juniorce, si přenese i do áčka. To je tedy jeden post. Druhý post byl letos Tomáš Halász. Není sice náš, ale máme o něj zájem, takže teď bude záležet jen na něm, jestli to hostování zde prodloužení nebo ne.

„Počítáme s tím, že bude Honza Lukáš příští sezónu působit v seniorech.“

Jak jste spokojen s výkony hráčů, kteří doplnili tým před minulou sezónou? Hráči jako Richard Diviš, Ondřej Švaňhal a další.
To, co jsme od nich čekali, splnili. Měřítkem je podle mě také to, že mužstvo uhrálo ještě lepší výsledek než předešlou sezónu. Tudíž noví hráči tu kvalitu týmu určitě nesnížili. Jedná se taky o další hráče – Tomáš Houdek nebo Tomáš Valenta. Zvláště musím pochválit Tomáše Valentu, který je teprve ročník 1992, mladý kluk. Velká škoda, že není náš. Ten se vyhrál to takové formy, že po novém roce neměl ve hře prakticky žádné větší výkyvy. Jeden z mála odehrál i výborně baráž, stejně jako Kuba Bartoň nebo Jirka Ondrušek. V mých očích si právě oni za těch dvanáct zápasů zaslouží absolutní pochvalu, protože kdyby tímto způsobem odehráli baráž i ostatní, tak bychom uhráli daleko více bodů.

Máte v plánu zapracovat do kádru na příští sezónu i hráče, kteří přišli během roku za zraněné hráče? Mám na mysli Ondřeje Kříže nebo Romana Kadelu.
Ondra Kříž k nám přišel vypomoci na konec sezóny a ani neskrýval, že po ní chce skončit. Nastínil, že nebude pokračovat ani v Litoměřicích. Údajně už se bude hokejem pouze bavit v Nymburku, začne i pracovat. Co se týče Romana Kadely, tak o něm teprve jednáme. Ukázal, že v něm něco je, ale přeci jenom měl v některých utkáních výkonnostní rozdíly, někdy jsme byli spokojení více, někdy méně. Takže ta odpověď ode mě není tak jednoznačná jako u Ondry Kříže.

Spolupráce s Vítkovicemi se malinko zadrhla

Máte už v hlavě, na kterých pozicích by mělo mužstvo posílit, popřípadě kolik nových hráčů by mělo přijít?
V hlavách už to máme. Na začátek letní přípravy bychom chtěli mít mužstvo už pohromadě. Například spolupráce s Vítkovicemi, která byla tři roky na dobré úrovni, se najednou malinko zadrhla. Jak Petra Koloucha, tak Lukáše Kucseru jsme tu neměli pořád, ta domluva už nebyla taková, jaká bývala. Podobných pozic bychom chtěli mít co nejméně, jednu, možná dvě. U zbytku hráčů bychom chtěli, abychom věděli, že ti hráči jsou k dispozici jenom nám. I svých hráčů máme hodně, minimálně tři lajny už teď máme, plus pár mladých kluků. Moc pozic už tedy nehledáme. Zřejmě bychom chtěli posílit jen o jednoho útočníka a jednoho beka.

Tudíž budete spoléhat zejména na kmenové hráče.
Ono už to tak vlastně bylo. U Tomáše Valenty a Libora Kašíka navíc byla výhoda, že byli k dispozici jenom nám a jen v případě, že my je pustíme, tak můžou pomoci Zlínu. Takže tato forma nám vyhovovala. Ale tak, jak to bylo s Vítkovicemi, to ne. Když se potýkaly se špatnými výsledky nebo zraněními, tak u nás ti hráči nebyli. Potom to naruší i atmosféru, rozhodí to lajny a další věci. Potom se zjistí, že toho v kmenových týmech moc neodehráli, protože byli nasazováni do čtvrtých formací. Takže než se do toho tempa dostanou zpět, chvíli to trvá.

Naopak s Třincem to bylo v pořádku. Byl u nás Zbyněk Hampl, kterého jsme měli kdykoliv k dispozici. Jel do Třince jen na tři zápasy, jinak fungoval tady v Olomouci. Navíc potom přišel Adam Rufer, když nás trápila zranění. Počítali jsme totiž s tím, že bude hrát na závěr sezóny Tomáš Zbořil, ale to se nepotvrdilo, proto jsme si nechávali pořád nějaké místo navíc. Naopak to vypadalo, že už nenastoupí Milan Ministr, nakonec se však dal dohromady a odehrál osm zápasů baráže. A vzhledem k tomu, že odehrál jen jedno utkání play-off a tři zápasy základní části, tak je to velké číslo. Vlastně celou sezónu jsme měli hráče ve stavu, že můžou hrát, až během ledna se to pokazilo. Musím říct, že Adam Rufer je takový nenápadný hráč, ovšem ukázal se ve velmi dobrém světle. Pokud by o něj Třinec neměl zájem, my bychom jej určitě měli.

„Celou sezónu jsme měli hráče ve stavu, že můžou hrát, až během ledna se to pokazilo.“

Myslíte si tedy, že v příští sezóně už hráči jako Lukáš Kucsera, Petr Kolouch nebo Tomáš Valenta budou využíváni jen svými kmenovými celky?
Počítáme s tím, že tihle hráči už k dispozici příliš nebudou. Například Tomáš Valenta udělal během sezóny obrovský pokrok, myslím si, že má velkou kvalitu. A když si vezmu, že Olda Horák, který u nás hrál minulý rok, nastupoval letos stabilně za Zlín, tak si myslím, že není důvod, proč by Tomáš nemohl jít stejnou cestou. Beru to tak, že jeho působení tady skončilo. I Kucsera s Kolouchem se budou prát ve Vítkovicích o své místo, takže pokud budeme mít v kádru jednoho z těchto hráčů, tak to bude hodně. A ani s tím už moc nepočítám.

Věřím, že to bude s Jirkou Dopitou fungovat

Novou sezónu absolvujete na lavičce po boku Jiřího Dopity, který se rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Jak se na společnou práci těšíte?
Nedá se říct, jestli se těším nebo netěším. Jsem na to zvědavý. Už během play-off, kdy nehrál, byl s námi na střídačce. Ptal se nás, jestli to nebude vadit. Je to hráč, který už předtím měl v kabině silné slovo. Jsem na to opravdu zvědavý, věřím, že to bude fungovat. Ze začátku budeme muset najít tu pracovní polohu, ale je jasné, že pokud by si oddíl myslel, že by to nefungovalo, tak by takovou dvojici nevytvořil. Musím říct, že s Honzou Tomajkem se mi pracovalo velice dobře. První rok jsme si na sebe teprve zvykali, Honza totiž začínal. Ovšem další sezóny ukázaly, že cesta, kterou jsme šli, byla dobrá. Věřím, že s Jirkou Dopitou to bude taky takhle fungovat.

Kdy bude hráčům začínat suchá letní příprava a kolik hráčů chcete mít už na prvním tréninku?
Někteří junioři budou maturovat, takže chceme, aby do maturit chodili trénovat s junirkou. Jiní zase mají zdravotní problémy viz Kuba Schejbal nebo David Škůrek, kteří ani nedohráli sezónu. Co se týče starších hráčů, tak na operaci s kolenem bude muset jít Radim Kucharczyk. Dalším je pak Matěj Pekr, který tu navíc nemá podepsanou smlouvu, ale pevně věřím, že zde zůstane. Ten je taky ve stavu, že by zřejmě letní přípravu nezačal v celém rozsahu. Je možné, že většina hráčů tu bude, ale někteří jen na spinnerech. Přibližně by nás mělo být kolem dvaceti hráčů.

Začínáme v pondělí 13. května, což je poměrně pozdě, ale jen v uvozovkách, protože jsme skončili sezónu 19. dubna, takže kluci mají zhruba tři týdny volno. Pár starších hráčů, kteří toho odehráli nejvíc, jak už jsem jmenoval třeba Kuba Bartoň nebo Jirka Ondrušek, tak ti ten termín mají o týden posunutý. Samozřejmě, že když přijdou na trénink, tak je nevyhodíme, ale spíš začnou přípravu až 20. května.