Chtěli bychom udělat poslední krok, a to postoupit do extraligy, prohlásil Erik Fürst

David Jahoda
O L O M O U C – Před začátkem nového ligového ročníku proběhla v zasedací místnosti olomouckého zimního stadionu tisková konference. Té se zúčastnili generální manažer Fürst, oba trenéři a kapitán Jakub Bartoň. Došlo k hodnocení přípravy, probírala se kvalita kohoutího kádru a na slovo přišly i ambice pro nadcházející ligový ročník. „Pokud bychom hráli stejně vysoká patra jako loni, určitě by nebyl cíl projít jen přes čtvrtfinále, ale projít znovu až do baráže,“ prohlašuje Jiří Dopita.

Jako první dostal při předsezónní tiskové konferenci slovo hlavní trenér A-týmu Petr Fiala, jenž byl dotázán na zhodnocení celé přípravy. „Něměli jsme zase tolik přípravných utkání jako ostatní mužstva. Trochu i z toho důvodu, protože jsme věděli, že budeme zkoušet hodně hráčů. Tím pádem jsme počet utkání nechtěli nijak zvlášť přehnat, ukázalo se, že těch devět utkání je tak zhruba optimálních,“ myslí si Petr Fiala.

⇒ Hlavní Trenér Petr Fiala

„Hráči ukázali v celé přípravě dobrou výkonnost, je však třeba odmyslet si poslední duel v Třinci. Oceláři předvedli kvality extraligové špičky, kterou podle mého budou hrát i v příští sezóně. Možná je dobře, že naši hráči viděli na vlastní oči, že je ještě hodně co zlepšovat. Proti extraligovým Vítkovicím jsme sice vyhráli, soupeř však nebyl kompletní,“ hodnotí kouč Fiala.

„Co se týče zápasů s ostatními mužstvy, podávali jsme dobré výkony, někdy to samozřejmě bylo horší, ale k tomu příprava slouží. Hráči nám nastínili, co od nich můžeme očekávat a na kterých postech je popřípadě nutné hledat nějakou posilu. Když budu mluvit za sebe, jsem s přípravou spokojený. Samozřejmě se vždycky objeví nějaký škraloup, letos to bylo zranění Tomáše Houdka, který má nepříjemné zranění kotníku. Dva měsíce se nemohl ani zpotit a nemohl vůbec nic dělat, takže i proto vedení klubu domluvilo angažování Maria Cartelliho, minimálně na úvod sezóny,“ vysvětluje Fiala, jenž na Hané začne už svou sedmou sezónu.

Třiapadesátiletý trenér také poznamenal, že další posílení olomouckého kádru zatím není na pořadu dne. Minulé roky se v týmu Kohoutů objevovalo dost hráčů vypůjčených z extraligových týmů jako Vítkovice, Zlín či Třinec. V nadcházejícím ročníku však bude Mora spoléhat zejména na své kmenové hráče.

„Nechtěl bych mluvit za vedení, vím však od Erika Fürsta, že Vítkovice určitě nikoho neuvolní. Se Zlínem spolupráce už není a v případě, že by někoho uvolnil Třinec, bránit se tomu nebudeme. Minulý rok jsme totiž v baráži trochu dojeli na to, že už jsme neměli žádné hráče. Tým doplníme samozřejmě i juniory, nesmí jich však být mnoho, protože výkonnost mužstva by pak šla jistojistě dolů. Třinec je tedy jedna možnost, že by z něj mohl teoreticky ještě někdo přijít. Třinečtí však mají momentálně docela početnou marodku, takže zatím to není moc aktuální téma,“ poodkrývá Fiala.

Cíle budou stejné jako loni, prozrazuje Jiří Dopita

Majitel Jiří Dopita se po loňském ročníku rozhodl ukončit svou bohatou hráčskou kariéru. Přípravu na novou sezónu tak absolvoval už v roli asistenta hlavního trenéra Fialy. A právě Dopita odpovídal na otázku, zda jsou trenéři s aktuálním kádrem spokojení a jaké budou v nové sezóně cíle.

⇒ Asistent trenéra Jiří Dopita

„S kádrem spokojení jsme a cíle budou stejné jako loni. Základ je dostat se do play-off, kdyby se nám poté povedlo udělat stejný úspěch jako loni, byli bychom jen rádi. Není to však tak, že bychom na sebe nebo na hráče chtěli vyvíjet tlak, že neexistuje jiná možnost než se dostat do baráže. Doufám však, že se o to popereme a pokusíme se dostat ještě o ten jeden krůček dál než loni. Bude ale také záležet na tom, jak se bude sezóna vyvíjet. Pokud bychom hráli stejně vysoká patra jako loni, určitě by nebyl cíl projít jen přes čtvrtfinále, ale jít znovu až do baráže,“ říká Dopita.

Kapitán Jakub Bartoň vysvětloval přítomným, jaké nároky na sebe budou po úspěšné sezóně mít sami hráči. „Jdeme do sezóny s tím, že chceme co nejvíce vyhrávat, abychom si zajistili nejlepší možnou pozici. S jídlem roste chuť a byli bychom rádi, kdybychom udělali ještě větší úspěch než vloni,“ přeje si olomoucké číslo 81.

Libor Kašík? Vedení se povedlo najít minimálně adekvátní náhradu, podotkl Petr Fiala

Po úspěšném ročníku 2012/13, kdy se Kohouti probili až do baráže o extraligu, opustil tým po dvou letech gólman Libor Kašík. Ten se vrátil do Zlína, svého kmenového klubu, kde jej čeká boj o pozici jedničky. Hlavní trenér Fiala však o post brankáře nemá sebemenší starosti.

„Vedení se povedlo najít minimálně adekvátní náhradu v podobě Tomáše Vošvrdy. Libor (Kašík) měl výbornou sezónu, ovšem i on později patřil k hráčům, pro které byla baráž velkým soustem. Musím ale říct, že i Tomáš Halász se hodně zlepšil, i když mu přípravu značně zkomplikovalo zranění, chytal vlastně jen dva a půl zápasu. Myslím, že udělal i velký tlak na Tomáše Vošvrdu. Nebudeme se bavit o tom, kdo je jednička a kdo dvojka. Prostě máme dva výborné gólmany a od toho se můžeme odrazit. Brankáři určují ráz mužstva, u nich to všechno začíná,“ je si jistý Petr Fiala.

Mora nebude moci počítat ani s dalšími hokejisty, kteří dostanou příležitost v extralize. „Je pravda, že některá jména z kádru vypadla, ovšem na druhou stranu, ti hráči, kteří loni začínali ve čtvrté lajně, tím myslím třeba Michala Vodného nebo Romana Ráce, se během sezóny následně posunuli úplně někam jinam. Už v přípravě ukazovali, že to v nacházejícím ročníku budou tahouni. Proto si myslím, že tito hráči jsou schopní nahradit kluky, kteří se vrátili do Vítkovic (Kucsera a Kolouch). Naši hráči to však nebyli a my jsme počítali s tím, že dřív nebo později si je Vítkovice stáhnou. Prostor tedy dostanou jiní, kteří po nich tu mezeru budou muset zacelit.“

Jedním z témat tiskové konference byl i poslední přípravný duel v Třinci. Někteří hokejisté, kteří figurují na soupisce A-týmu se na ledě třinecké Werk arény neobjevili. „Někteří hráči, kteří jsou na hraně kádru, chyběli. Konkrétně však třeba Olda Heža měl menší potíže s ramenem, takže dostal pár dní volna. Proti Třinci nehrál ještě útočník Vodný, ten se potýkal s lehkým zraněním, ovšem normálně trénuje. Fyzioterapeutka nám ale doporučila, aby ještě nehrál,“ upřesňuje hlavní kouč.

„Když už byli zmínění hráči na hranici A-týmu, chyběl i Aleš Jergl, ten zřejmě začne v juniorce. V pátek čeká juniory utkání s Budějovicemi a my chceme, aby začali sezónu dobře. Proto jsme ani jeho do Třince nebrali,“ doplňuje Petr Fiala.

Díky úspěšné loňské sezóně se nějací sponzoři objevili, tvrdí Erik Fürst

⇒ Generální manažer Erik Fürst

Zajímavé bylo i povídání generálního manažera Erika Fürsta, jenž prozradil několik věcí týkajících se finančního zajištění olomoucké klubu. „Díky úspěšné loňské sezóně se nějací sponzoři objevili. Doufáme, že se nám podaří, pokud to jen bude možné, udělat poslední krůček do extraligy. V baráži byla smůla, že v závěru vypadlo tolik hráčů. Po finanční stránce se zájem sponzorů tedy o něco zvětšil, náš rozpočet na další sezónu je zhruba srovnatelný s tím loňským. Je to však nachystané tak, že pokud by se šlo dál a dál, peníze by neměly být větší problém,“ vysvětlil Fürst.

Generální manažer Erik Fürst má na starosti i změny v kádru. Kádr Kohoutů se výrazněji od toho loňského neliší, k několika změnám však došlo. Sledoval generální manažer HC Olomouc i přestupové dění v jiných týmech?

„Myslím, že není třeba dívat se na to, jak posiluje Mladá Boleslav, Jihlava či jiné týmy. My se musíme dívat hlavně na sebe, a pokud se chceme dostat do baráže, musíme je všechny porazit. Všichni víme, že jména hokej nedělají,“ uzavírá Fürst.