Chtěli jsme to zvládnout, ale nakonec se nám to nepodařilo, smutnil Rostislav Marosz

Zuzana Spurná
L I T V Í N O V – Po tom, co Kohouti doma rozstříleli Vítkovice a jednodenní pauze, zamířili olomoučtí hokejisté téměř na druhou stranu republiky, kde je čekalo utkání s dosavadním lídrem extraligy, litvínovskou Vervou. Hanákům se sice nepovedla první třetina, Rostislav Marosz ale vrátil Hanákům naději. „Byly i větší šance než můj gól,“ tvrdil. Tři body ale přesto zůstaly v Litvínově.

Ani v pátém venkovním utkání Kohoutům body dopřány nebyly. Hanáci v rámci desátého kola nastoupili proti lídrovi extraligy, který prozatím ani jednou neprohrál, a to Litvínovu. Nováčkovi v nejvyšší české soutěži nevyšla především první třetina, kdy inkasoval nešťastný gól. V dalších čtyřiceti minutách se ale zvedl a Litvínovu byl v některých momentech více než vyrovnaným soupeřem. Na zisk bodů to ale bohužel nestačilo.

⇒ Útočník Rostislav Marosz

„Prohráli jsme, takže nás to samozřejmě mrzí, ale Litvínov hraje ve velké pohodě. Je škoda, že nemáme aspoň bod, ale dostali jsme první takovou smolnou branku, kdy tam nějaký, asi jejich, hráč do Vošvece (Tomáše Vošvrdy) vletěl. Věděli jsme, že hrají dobré přesilovky, my jsme jim jich dali docela hodně a oni jednu využili. Spoustu velkých šancí Vošvec pochytal. Škoda, že jsme my nevyužili alespoň něco,“ mrzelo Rostislava Marosze.

Právě člen druhé formace byl tím, kdo Moru vrátil téměř přesně v polovině utkání zpět do hry, když srovnával na 1:1. Pod první gól z holí Kohoutů se opět podepsala dvojice Marosz – Rác. „Založili jsme útok a Ráček (Roman Rác) mi to tam dal pěkně za beky, kdy já už si to jen potáhl do bekhendu a snažil se to dát nahoru. Naštěstí to tam spadlo, škoda ale, že byl jen jeden. Byly i větší šance,“ tvrdil třiadvacetiletý hokejista.

Dva ze tří gólu Vervy skončily za zády Vošvrdy po velkých zmatcích před svatyní olomouckého maskovaného muže. „Litvínov tam měl velký tlak. Jak už jsem řekl, při tom prvním gólu někdo vletěl do Vošvece (Tomáše Vošvrdy) a jemu to spadlo do brány místo mimo ni. Při tom druhém tam kluci i lehali do střel. Bohužel se to odrazilo a z dorážky padl gól,“ popisoval inkasované branky.

V úvodu zápasu sice dokazovali Litvínovští, kdo je vlastně doma, v poslední dvacetiminutovce to byli ale Hanáci, kteří měli více ze hry a drželi Vervu pod tlakem. Olomoučtí měli během závěrečné části hned několik velkých šancí srovnat krok s týmem z čela extraligové tabulky, to se jim však nepodařilo. „Erik (Hrňa) a Peter Zuzin tam měli dvě takové dobré šance, aby srovnali, ale vždycky tam do toho někdo sáhl, což je škoda. Musíme se daleko víc tlačit do brány, chodit před gólmana a nehrát to někde po rozích,“ burcoval hráč s číslem 28.

Litvínov se stal letošním překvapením hokejové extraligy a už osm kol drží neporazitelnost. I když Olomouc o body přišla, těšit ji může alespoň fakt, že favorizovaný celek dokázala pořádně potrápit. Pomohl k takovému výkonu Kohoutům i předchozí velmi povedený domácí zápas s Vítkovicemi, které rozstříleli devíti góly? „Ani bych neřekl. My jsme doma úplně jiný tým než venku. Z toho si musíme něco vzít, hrát stejně aktivně venku jako doma a snažit se dát co nejvíc gólů. Nemyslím si ale, že by nás Vítkovice nějak ovlivnily, protože každý zápas začíná od stavu 0:0,“ věděl.

Během tří dnů tak olomoučtí hokejisté odehráli dva různé zápasy. Favorizované Vítkovice doma přehráli, lídrovi z Litvínova sebrat tři body nedokázali, přesto je však na čem stavět. Mohou taková utkání pomoci Hanákům do dalších kol? „Věděli jsme, že jsme ještě venku žádný bod nezískali a Litvínov ani jednou neprohrál, takže jsme to chtěli zvládnout, ale nakonec se nám to nepodařilo,“ vrátil se ještě k utkání odchovanec Třince.