Kohouti chtějí další body! Přivítají trápicí se Energii

Tomáš Pavlica
O L O M O U C – Olomouc v neděli 10. ledna hraje další domácí utkání, tentokrát proti HC Energie Karlovy Vary. Západočechům se nedaří, jako každý rok budou mít velký problém se probojovat do play-off. To Kohouti v posledních zápasech sbírají body a upevňují si svou pozici v první desítce. Přidají další body i proti Varům? To se dozvíme v neděli od 17:00 na zimním stadionu v Olomouci.

Koloritem posledních olomouckých zápasů se stalo, že soupeř si vytvoří náskok, který Kohouti dotahují. V každém z těchto zápasů ukázali Kohouti velkou bojovnost, k bodům to vedlo v Brně, Chomutově a proti Pardubicím, v zápase se Zlínem to nevyšlo. Z posledních čtyř zápasů tak mají Kohouti 5 bodů.

To Karlovy Vary mají z posledních 4 zápasů 4 body, když porazily Mladou Boleslav a získaly bod proti Zlínu. Naopak prohráli proti Chomutovu a Pardubicím.

TÉMA UTKÁNÍ: Spasí Svoboda Vary?

Po prosincovém odchodu kapitána Energie Radka Dudy hledaly Vary nového lídra. Našly jednoho spícího v Pardubicích. Útočník Jakub Svoboda za Dynamo v této sezóně ve 28 zápasech nasbíral 8 bodů za 4 góly a 4 asistence. Nesplnil tedy očekávání pardubického managementu, který v něm viděl střelce. Proto rádi využili nabídku Karlových Varů, kteří hledají lídra a tak trochu spasitele.

Karlovy Vary prožívají mistrovskou kocovinou už šestým rokem. Od mistrovského titulu v roce 2009 ani jednou nepostoupili do play-off, pouze v roce 2011 postoupili do předkola. Po titulu se přestěhovali do nové moderní KV arény, která jim však nesvědčí. I v této sezóně jsou suverénně nejhorším týmem na domácím ledě. Za 17 zápasů v lázeňském městě nasbírali pouhých 16 bodů.

Zachránit co se dá, má také Jakub Svoboda. Ten už odehrál za Energii 6 zápasů, ve kterých zaznamenal 5 bodů. Patří mu místo v první formaci po boku ex-olomouckých Rachůnka s Maroszem. Nejvýrazněji se přerovský odchovanec všem západočeským fanouškům zapsal do povědomí hattrickem proti Spartě, který však 3 body Varům nezískal. Svoboda zažil nejúspěšnější sezónu na přelomu let 2012/2013, kdy měl skoro bod na zápas a vysloužil si i reprezentační dres.

ŘEKL PŘED UTKÁNÍM: Aleš Jergl

Mladý útočník Aleš Jergl dal v minulém zápasu gól na 2:3, čímž přiblížil Kohouty k obratu v zápase s Pardubicemi. Kohouti ale opět museli dohánět náskok soupeře. „Musíme do zápasů nastupovat lépe, než jsme nastupovali. Je to o naší přípravě do zápasu, nic víc,“ vysvětluje nepovedené začátky křídlo čtvrtého útoku.

⇒ Útočník Aleš Jergl

Na zápas s Karlovými Vary se Jergl těší, o to více, že Karlovy Vary nejsou pro Olomouc jednoduchým soupeřem. Oba dva zápasy v této sezóně skončily jednogólovým rozdílem pro olomoucký tým. „Myslím si, že to bude o boji na obou dvou stranách. Oni potřebují body, my taky potřebujeme body, takže si myslím, že to bude vyhrocený zápas a moc se na něj těším,“ nepodceňuje třináctý tým extraligy hráč s číslem 26.

Na rozdíl od Energetiků mají v této sezóně Kohouti k play-off blízko, v hlavách ho však nemají. „O postupu do play-off se zatím nebavíme. Je ještě dost zápasu před námi, takže stále jedeme od zápasu k zápasu. Hlavním cílem je dostat se tam.“

Na nepřízeň osudu v podobě zranění, která postihla některé olomoucké hráče, si hráči nestěžují. „V kabině to určitě vnímáme, ale zranění prostě ke sportu patří. Smůla bylo, že přišla v dobu, kdy se prohrávalo. Ale hráči se nám určitě uzdraví a zase nás doplní a my opět pojedeme na vítězné vlně,“ doufá v lepší zítřky střelec čtyř gólů v letošní sezóně.

Z KABINY SOUPEŘE: Bídný útok, ještě horší obrana a dobrý gólman

Karlovy Vary se v této sezóně trápí. Nyní jim patří 13. místo, mají o dva body více než poslední Litvínov. Se 105 obdrženými góly mají nejhorší obranu v lize, jejich protivníci vyšlou na karlovarské gólmany nejvíce střel z celé extraligy. A ani v oslabení nezáří, jejich soupeři využijí každou pátou přesilovku. Ani útok však není karlovarskou předností. Mají o gól méně než olomoučtí hokejisté a v přesilovkách patří k třem nejhorším týmům extraligy.

⇒ HC Energie Karlovy Vary

Nejproduktivnější hráči Karlových Varů jsou olomouckým fanouškům dobře známy. Tomáš Rachůnek a Rostislav Marosz vedou v bodování mezi karlovarskými hráči. Rachůnek má 27 bodů (9+18), Marosz 25 (7+18). Nejlepším střelcem je Martin Bartek s deseti přesnými zásahy. To, jak se momentálně daří Varům, dokazuje statistika +/-. Jen Tomášové Dvořák a Rohan mají odehráno většinu zápasů a jsou v plusových číslech.

Většinu zápasů odchytal Tomáš Závorka, který musel předvést nejvíce zásahů proti střelám soupeřů ze všech gólmanů v celé extralize. Z tisíce střel, co na něj šlo pochybal celých 918, přesto má velice slušný průměr 91,8%. Karlovarská dvojka Vladislav Habal odchytal pouhých 6 zápasů s úspěšností nad osmdesát procent.

Za západočeské mužstvo nastoupilo v letošní sezóně už 35 hráčů. Mezi nejčerstvější posily patří Jakub Svoboda a obránci Jekabs Redhlis a Marek Baránek.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér: Peter Oremus
Kapitán: Radim Bičánek
Loňské umístění: 12. místo
Hala (kapacita): KV Arena (6 000)
Poslední utkání: Prohra se Zlínem na nájezdy 1:2

SOUPISKA HC Energie Karlovy Vary
STATISTIKY HC Energie Karlovy Vary
ZMĚNY V KÁDRU HC Energie Karlovy Vary
EXTRALIGOVÉ ZÁPASY HC Energie Karlovy Vary

VZÁJEMNÁ UTKÁNÍ V TÉTO SEZÓNĚ:

• 9. kolo: OLO vs KVA 2:1
• 22. kolo: KVA vs. OLO 1:2

ŽIVÝ ON-LINE PŘENOS ZDE! Onlajny.com

http://www.onlajny.com/match/index/id/153275?utm_campaign=hcolomouc&utm_source=WEB_A_2016_35_KVA