Účastníci se nemění, Kohouti se budou v extralize potkávat s Litvínovem a Vary

Tomáš Pavlica
O L O M O U C – Letošní baráž nebyla tak napínavá jako ta loňská, účast v extralize si uhájili třináctý a čtrnáctý tým letošní extraligové sezóny, Verva Litvínov a Energie Karlovy Vary. Naopak vítěz WSM ligy Dukla Jihlava a také Slavia Praha si budou muset na svou příležitost probojovat se do nejvyšší české soutěže opět rok počkat.

Litvínov, který jen těsně nezvládl nasbírat dostatek bodů pro vyhnutí se baráži, prokazoval celou baráž svou dominanci a prakticky po celou dobu si držel první místo. Jistotu záchrany měl už po devátém kole, kdy otočil zápas s Vary z 0:2 na 3:2. Celkově vybojoval 25 bodů a první místo si udržel, přestože v posledních zápasech nechal své největší hvězdy odpočívat. Litvínovskou třešničkou na dortu bylo rozstřílení Jihlavy v posledním zápase v poměru 8:2.

To Karlovy Vary to měly o poznání těžší, v polovině baráže byly třetí, avšak s minimálním odstupem na druhou Slavii. Ale Vary zvládly druhou polovinu o mnoho lépe, klíčový byl třetí vzájemný zápas se Slavií, který Energetici vyhráli a Slavii odskočili. Když pak v 10. kole dokázali porazit už omlazený Litvínov a Slavia prohrála v Jihlavě, měli cestu do extraligy umetenou. Nic na tom nezměnila ani závěrečná přestřelka se Slavií, kterou Vary prohrály.

Slavia se ocitla v druhé polovině baráže ve velké křeči. Slávisté ve klíčových zápasech vedli, ale nedokázali vedení udržet a poztráceli mnoho bodů. Nejprve ve vzájemném souboji o druhé místo Pražané nechali Vary ve třetí třetině otočit zápas. A ve třetí třetině dalšího zápasu dala slávistům dva góly i Jihlava a srovnala tak na 2:2. Když pak Pražané selhali v Jihlavě, šance na extraligu byla mizivá. V posledním kole dokázali otočit zápas s Karlovými Vary, který po první třetině prohrávali 4:0, bylo to pro ně pouze Pyrrhovo vítězství. Na druhé místo loni Slavii chyběly dva body, letos tři.

Dukla Jihlava, vítěz WSM ligy, měla největší problém s extraligovými kluby. Ze zápasů s Vary a Litvínovem si odnesla pouhých pět bodů, za dvě výhry nad každým z nich. Její dvojzápas se Slavií v druhé polovině baráže celou baráž prakticky rozhodl, protože dokázala okrást Slavii o čtyři body. S celkovým ziskem deseti bodů však zůstala daleko od postupu do nejvyšší soutěže.

První litvínovský útok kraloval, Diviš se neztratil

Králem kanadského bodování se stal litvínovský František Lukeš s patnácti body (5+10). Zdatně mu sekundovali jeho parťáci z útoku. Robin Hanzl nasbíral o bod méně (3+11), Radek Duda bodoval jedenáctkrát (5+6). Mezi ně se vklínili karlovarští Rachůnek (3+11), Kůs (2+10) a Marozs (6+5). Gólman s největší procentuální úspěšností je Jaroslav Janus (92,31%), který však odehrál necelých 8 utkání. Nejvíce zákroků si připsal Energetik Závorka, Slávista Alexandr Hylák má zase z 11 zápasů úspěšnost skoro 92 %. V největší permanenci byla mladá jihlavská naděje Škarek, na kterého šlo v průměru na zápas nejvíce střel.

Výkony dvou olomouckých hráčů, Richarda Diviše a Aleše Jergla, kteří s Jihlavou baráž absolvovali, nepomohli k postupu. Olomoucký benjamínek Jergl i přes místo na křídle prvního útoku zaznamenal v baráži pouhý jeden gól a nepotvrdil tak své dobré statistiky z celé sezóny. To Divišovi, který už absolvoval šest baráží, se dařilo lépe. Nasbíral celkem 6 kanadských bodů za dva góly a čtyři asistence a patřil tak k nejproduktivnějším hráčům Dukly.

FOTO (zdroj): www.hokej-litvinov.cz, www.hokejkv.cz