V základní části dominoval brankářům. Kohoutem sezóny se stal Branislav Konrád

Martin Vavruša
O L O M O U C – Sezóna 2015/2016 je minulostí a poslední, co zbývá, je vyhlášení celkového vítěze ankety o nejlepšího hráče Mory. Zásluhou umístění mezi nejlepšími pěti v každém měsíci a to včetně tří vítězství v první polovině sezóny se jím stal Branislav Konrád. „Jsem rád, že jsme těšili fanoušky dobrou hrou a vážím si toho, že mě zvolili Kohoutem sezóny,“ vyjádřil se k ocenění osmadvacetiletý brankář.

V průběhu sezóny jste měli sedm příležitostí podpořit svými hlasy hráče v anketě o Kohouta měsíce. V září, říjnu i prosinci jste jím zvolili brankáře Branislava Konráda, jenž se tak stal také celkovým vítězem a dočkal se ocenění „Kohout sezóny“. „Děkuji. Jsem rád, že jsme mohli těšit fanoušky dobrou hrou a vážím si toho, že mě zvolili Kohoutem sezóny,“ poděkoval Konrád.

⇒ Brankář Branislav Konrád

Krom tří zmíněných vítězství v anketách o Kohouta měsíce skončil Branislav Konrád také třikrát na druhém místě a jednou na čtvrtém. O důvěře fanoušků v jeho výkony tedy nemůže být pochyb. „Je to závazek,“ přiznal olomoucký brankář. „Venku zpravidla cítím větší pohodu, na druhou stranu, doma je skvělá atmosféra, která mě dokáže nabudit.“

Před sezónou se odborníci shodovali na tom, že Olomouc bude bojovat o záchranu, také v týmu bylo jako hlavní cíl vytyčeno vyhnout se baráži. Mora ale skončila základní část na pátém místě a v play-off ukořistila alespoň jedno vítězství proti soupeři z Plzně. „Sezóna dopadla nad očekávání, bude těžké zopakovat podobný výkon. Musíme ale začít skromně, nedávat si přehnaně vysoké cíle. Play-off jsme si chtěli v první řadě užít, ale mě osobně dost mrzelo, že jsme vypadli po pěti zápasech. Chtěli jsme Plzeň více potrápit, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Teď je potřeba zvednout hlavu a pokračovat dál,“ řekl o uplynulé sezóně rodák ze slovenské Nitry.

Konrád se v základní části dočkal také dvou osobních úspěchů, když se stal nejúspěšnějším brankářem, jak podle počtu inkasovaných branek na zápas (1,83), tak podle procentuální úspěšnosti zákroků (92,96%). Proti Plzni to ale nestačilo. „V play-off jsem určitě mohl zachytat i lépe. Aspoň mám co zlepšovat do dalších let,“ odtušil brankář, jenž před třemi lety nahlédl rovněž do ruské KHL.

Zatímco ostatní hráče čekala dovolená a odpočinek, olomoucký brankář zamířil se slovenským národním týmem do Ruska, kde se dočkal svého premiérového startu na mistrovství světa. „Před prvním zápasem jsem se necítil nejlíp, hlavně protože mezi Maďarskem a Slovenskem panuje velká rivalita. Od chvíle, kdy jsem chytil první puk, už jsem se cítil zase dobře a jsem rád, že jsme vyhráli,“ popisoval reprezentační brankář své pocity před zápasem s Maďarskem, který Slovensko vyhrálo 4:1. „Při druhém zápase jsem se cítil dobře a nedopadlo to nejlíp. Tak to mě mrzelo, ale takový už je hokej, je třeba brát to jak to je,“ dodal k zápasu s Německem, v němž Slovensko podlehlo svému soupeři 1:5.

Je známo, že zápasy reprezentace jsou obecně na vyšší úrovni než česká extraliga, a slovenský brankář to vnímal podobně. „Hlavní rozdíl je, že vás sleduje mnohem více lidí, vlastně celé Slovensko. Co se rychlosti týče, tak zápas s Maďarskem se od extraligy příliš nelišil, ale s Německem to bylo mnohem rychlejší,“ pokusil se o srovnání strážce olomoucké branky.

Cíle do příští sezony si chce klást Konrád postupně. „Bylo by krásné, zopakovat loňský výkon, ale teprve uvidíme, jak vůbec začneme. Cíle se budou odvíjet až v průběhu,“ uzavřel vítěz slovenské extraligy z roku 2012.