Odveze si Olomouc z dalekých Varů další tři body?

Tomáš Pavlica
O L O M O U C – Kohouti mají po třech kolech na kontě šest bodů a vypadá to, že vítězná série se rozjela! Po výhrách nad Mladou Boleslaví a Pardubicemi je na řadě vskutku ideální soupeř. Karlovy Vary všechny tři zápasy prohrály a krčí se na posledním místě tabulky. Svou kůži však nebudou chtít dát zadarmo, navíc olomoucké hokejisty čeká dlouhá cesta do lázeňského města. Jak to všechno dopadne můžete sledovat v pátek 16.9. od 18:00

Náročný program prvních kol zvládla Mora víc než obstojně. Po úvodní prohře s Litvínovem, kdy se trápila v koncovce a nakonec padla 1:3 si spravila chuť v Boleslavi, kterou zaskočila dvěma rychlými góly během minuty a tento náskok z první třetiny si už nenechala vzít. Třetí zápas za pět dnů sehrála v plecharéně s Pardubicemi, se kterými otočila nepříznivý stav a vyhrála 2:1.

To Karlovy Vary zatím plní roli jasného outsidera extraligy. Po vyrovnané bitvě s chomutovskými Piráty, kterou prohráli o pouhý gól 3:2, už je suverénně přejeli favorité z Liberce a Hradce v poměrech 5:1 a 4:0.

TÉMA UTKÁNÍ: Vary loni udržely extraligu, dokonce nadvakrát. Vyjde to i potřetí?

Už v průběhu loňské sezóny byla jasným kandidátem na baráž k karlovarská Energie. Její výkony se nezvedaly ani ke konci sezóny, tak byla pasována na sestup. V baráži k překvapení všech se ale Energie zmátořila a v první lize nechala jak Slavii, tak i Jihlavu. Dvacet barážových bodů jí stačilo na jistotu extraligy v této sezóně. I když jisté nebylo vůbec nic.

Vary prakticky obratem nabídly extraligovou licenci na prodej svým barážovým sokům. Jednání však padla a tak se čekalo, zda majitel klubu Karel Holoubek sežene dostatek peněz na udržení chodu klubu. To se mu po týdnech nejistoty povedlo, město Karlovy Vary, Karlovarský kraj a Sokolovská uhelná a.s. naplnili rozpočet alespoň na polovinu, pomoc však přislíbili pouze na dvě sezóny. Vary tak stále hledají generálního partnera, který by finance alespoň trochu stabilizoval.

Protože jak podotkl Holoubek v tiskové zprávě, „zájmem všech zúčastněných je zlepšení sportovních výsledků a sportovní úrovně. Což bez navýšení rozpočtu není a nebude možné." Podle dosavadních výsledku to ve Varech opravdu možné nebude.

Zdroj fotografie: hokejkv.cz, Kateřina Macečková

ŘEKL PŘED UTKÁNÍM: Tomáš Fořt

Jedna z nových akvizic, útočník Tomáš Fořt, se usadil na křídle čtvrté formace po boku Jakuba Hermana a Viléma Buriana. V této sestavě formace odehrála všechny tři dosavadní extraligové zápasy. K tomu poslednímu se Fořt vrátil. „Byl to boj. Oni vedli 1:0 a my jsme se báli, abychom stihli vyrovnat. Naštěstí tam namazali na první gól Ferimu (F. Skladanému) a ten to výborně proměnil. Ale přišlo mi, že jsme byli lepší, že jsme byli pořád u nich v pásmu, nás ani nezavírali, neměli šance. Byl to urputný hokej, oni dobře bránili, ale pak za stavu 2:1 nevěděli pořádně, jak to mají hrát a my jsme si to pohlídali,“ glosuje vítězný zápas Tomáš Fořt.

Tomáš měl stejně jako mnoho dalších v zápase vyloženou šanci, na první gól či bod však stále čeká. „Miky (Tomáš Mikúš) mi dával dobrou přihrávku před bránu, když špatně vystřídali, ale já jsem to špatně vyřešil, měl jsem to střílet z voleje bekhendem,“ kaje se útočník, který loni dal 26 gólů v první lize za Šumperk. Jak vidí svou pozici v týmu po prvních třech kolech? „Já si nemůžu stěžovat. Pozice je taková, s jakou jsem přišel. Já přišel z první ligy, v extralize nemám víceméně nic odehráno, ale bude dělat všechno proto, abych v sestavě zůstal.“ Fořt má průměrný ice-time na ledě osm a půl minuty na zápas.

Přestože Vary v této sezóně zatím nemají ani jeden bod, podle nově příchozího Fořta to nebude jednoduchý zápas. „Oni hrají jednoduchý hokej. Jednoduše nastřelují puky, hodně bruslí. Tam to bude těžší v tom, že nebudou nic vymýšlet, budou důrazný a celkově to bude tvrdý hokej,“ varuje hokejista, který přišel před sezónou ze Zlína.

Vary podle něj budou mít speciální motivaci. „Nevím, kolik lidí z toho kádru tu baráž hrálo, ale ta baráž je opravdu hrozně stresující. Každý hokejista se tomu chce vyhnout, hrát play-off. Bude to pro ně výhoda, nebudou to chtít dopustit znovu a tak do všeho půjdou s cílem nedopustit to, co loni.“

Z KABINY SOUPEŘE: Zachránit se bez hvězd a s novým trenerém

I přes dlouhou nejistotu Vary úplně nerezignovaly na posílení kádru. Přišli beci Šijdlík a Dusík,z Kladna pak přišel Denis Kindl, který v loňském ročníku WSM ligy nasbíral 45 bodů. Další útočník Stloukal přišel ze slovenské ligy. Na hostování z Třince mužstvo doplnil Radim Matuš. Vzpruhou pro fanoušky bylo určitě prodloužení kontraktu s Václavem Skuhravým, ale jinak nastal velký exodus. Odešli hráči jako Gulaši, Haščák, Marosz, Bartek, Redhlis, Koblasa nebo Hruška.

Velká změna se udála i na trenérském postu. Po dvaceti letech skončil v klubu Karel Mlejnek, muž, který dokázal loni zachránit extraligu. Na jeho místo přišel Jan Tlačil, muž se zkušenostmi z extraligy, tak i ze zahraničí. Naposledy působil u mládeže Salcburku.

⇒ HC Energie Karlovy Vary

Karlovarská příprava vůbec špatná nebyla. Z celkových deseti zápasů Energetici vyhráli šest, s ruským Novgorodem padli až na nájezdy. Na Dukla cupu vyhráli i nad Olomoucí v poměru 2:1.

Extraligový rozjezd se však vůbec nevydařil. Od Liberce a Mountfieldu schytaly Vary 9 gólů a prozatím se krčí na posledním místě s pouhými třemi vstřelenými góly.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér: Jan Tlačil
Kapitán: Václav Skuhravý
Hala (kapacita): KV arena (6000)
Poslední utkání: Prohra s Hradcem Králové 4:0

SOUPISKA Karlových Varů
STATISTIKY Karlových Varů
ZMĚNY V KÁDRU Karlových Varů