Ukořistí Kohouti další body? Na Hanou zavítá Sparta

Kamila Řezníčková, Zuzana Spurná
O L O M O U C – Kohouti mají za sebou první zápas po reprezentační přestávce. V tom přetlačili Karlovy Vary v prodloužení. Netradičně již ve čtvrtek čeká Hanáky další utkání, kdy na jejich led zavítá pražská Sparta. V prvním vzájemném utkání, odehraném rovněž na olomouckém ledě, se z tříbodové výhry radovala Mora. Dokáží Kohouti podruhé v letošní sezoně porazit pátý tým extraligové tabulky? Utkání začíná v 18 hodin.

Po prosincové reprezentační přestávce se znovu rozběhl extraligový kolotoč. Kohouti zavítali na led Karlových Varů, kde si připsali dva body do tabulky za výhru po prodloužení. Utkání měli dobře rozehrané, před polovinou zápasu vedli Hanáci 2:0, svůj náskok ale neudrželi a o konečném výsledku se rozhodovalo až v prodloužení. „To už je poněkolikáté, co se nám tohle stalo. Hlavně ve venkovních zápasech, což je škoda. Mohli jsme mít daleko více bodů, ale bohužel. Bylo to rovněž o tom, že jsme nedokázali dát více gólů než dva. Ale díkybohu za dva body,“ hodnotil utkání kapitán Martin Vyrůbalík.

Kohouti skórovali netradičně v oslabení, gól si připsal právě hráč s číslem třicet sedm. „Vyplynulo to ze hry, kluci výborně zapracovali v útočném pásmu. Já zůstal úplně sám, byla to víceméně střela z nouze od mantinelu, ale před brankářem clonil náš útočník a spadlo to tam, za což jsme rádi,“ komentoval svou třetí trefu v ročníku. „První sezonu jsem dal tři góly, loni jsem jich dal víc, letos zase tři. Já myslím, že nejsem příliš velký střelec,“ hodnotil množství vstřelených branek hodonínský rodák. „Jsem rád za to, že vyhráváme, pokud vyhráváme, protože zatím to nebyla žádná sláva. A když se k tomu přidají kanadské body, tak to bude lepší. Asi bych měl sbírat bodů více, vzhledem k času strávenému na ledě,“ dodal.

⇒ Obránce Martin Vyrůbalík

Hanáci se se Spartou v letošním ročníku potkají podruhé, utkání, které se mělo hrát v Praze, bylo odloženo, neboť Pražané měli na programu zápasy v Lize mistrů. „Se Spartou jsme nehráli dlouho, několikrát se to odložilo, takže nyní se s nimi potkáme teprve podruhé. Hrají hodně fyzicky náročný hokej, hrají do těla. Bude to těžký zápas, ale hrajeme doma, doufám, že fanoušci nás na zápas přijdou podpořit,“ řekl.

Kohouti mají lepší úspěšnost proti týmům z vrchu tabulky, proti celkům, které se pohybují ve spodních patrech, tolik nebodují. „Mám pocit, že v zápasech se soupeři, kteří jsou na spodu tabulky, jsme trochu svázaní, nedokážeme se uvolnit. Máme v hlavách, že se hraje například o šest bodů. Paradoxně třeba Kometu, nebo Litvínov jsme dokázali porazit, proti nim jsme hráli svůj hokej, nebyli jsme v takovém stresu a padalo nám to tam,“ ukázal svůj pohled na situaci pětatřicetiletý obránce. „Sparta je soupeř, který bude hodně těžký, mají fazonu, navíc jsou úspěšní v Lize mistrů, takže čekáme, že to bude opravdu kvalitní zápas. My se musíme soustředit zejména sami na sebe a dávat góly. Měli bychom si dát pozor na zbytečná vyloučení, Sparta má dobré přesilovky, takže pokud budeme hrát čistě, tak by to mělo být hratelné,“ vzhlížel k nadcházejícímu utkání.

V období okolo Vánoc má extraliga nabitý program, v období od 20. do 30. prosince absolvují hokejisté pět zápasů. „Náročný program teprve začíná, takže uvidíme, jak těžké to doopravdy bude. Mezitím jsou Vánoce, máme k tomu dlouhé cestování, je potřeba abychom se dobře připravili a získali nějaké body,“ hodnotil obtížnost nadcházejících duelů Martin Vyrůbalík.

Z KABINY SOUPEŘE: Semifinále Ligy mistrů a páté místo v extraligové tabulce

Hokejová Sparta v letošním ročníku nehraje během sezony pouze Tipsport extraligu, nýbrž i Hokejovou ligu mistrů. V té jsou Sparťané nejúspěšnějším českým zástupcem, dostali se mezi čtyři nejlepší celky soutěže. Ve čtvrtfinále dokázali přejít přes švýcarský Bern, v semifinále se utkají se švédským Växjö.

Ani v domácí Tipsport extralize si Sparťané nevedou špatně – v tabulce se nachází na pátém místě, kdy po odehraných devětadvaceti utkáních mají na svém kontě padesát dva bodů. V posledním zápase podlehli Pražané lídrovi z Třince. Před reprezentační přestávkou si připsali dvě výhry, proti pardubickému Dynamu a proti úřadujícímu mistrovi z Liberce.

Kanadskému bodování týmu vládne Lukáš Pech s 31 body (12+19), který je zároveň druhým nejproduktivnějším hráčem soutěže. Bodově nejúspěšnějším obráncem je Michal Čajkovský s 12 body (7+5). V brankovišti dostává nejvíce prostoru Tomáš Pöpperle, jehož úspěšnost zákroků je 90,32%.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér: Jiří Kalous
Kapitán: Jaroslav Hlinka
Hala (kapacita): O2 arena (17 037)
Poslední utkání: prohra s Třincem 1:2

SOUPISKA HC Sparta Praha
STATISTIKY HC Sparta Praha
ZMĚNY V KÁDRU HC Sparta Praha
ZÁPASY HC Sparta Praha