Juniory čeká velká změna! Prodloužení po každém zápase i nový formát extraligy

Johan Čáp
O L O M O U C – Olomouckou juniorku čeká co nevidět v pořadí už čtrnáctá sezóna v řadě v nejvyšší soutěži. Svěřenci kouče Karla Berana, který nahradil u trenérského žezla matadora Petra Fialu (od nové sezóny trenér dorostu), už jsou tak od začátku května v plné přípravě. Hanáčtí mladíci se musí ovšem připravit na mnoho změn. DHL extraliga juniorů krom upraveného formátu představí v září i bodové bonifikace nebo mezinárodní soupeře.

Soupisky

Mládežnické soutěže od nadcházející sezóny projdou celou řadou změn. Už před koncem minulého ročníku bylo jasné, že vrcholové ligy budou zeštíhleny po dlouhých letech pouze na dvě, když zanikne kompletně extraliga mladšího dorostu. Místo ní došlo k revizi jednotlivých kategorií, čímž ročník 1999 volně přešel už o jeden rok dříve mezi muže. DHL extraliga tak bude pro letošek určena pro hráče s rokem narození 2000, 2001, 2002. Takzvanou over-age výjimku (hokejisté zmiňovaného ročníku 1999) bude možné uplatnit jen pro tři hráče, dva do pole a jednoho brankáře.

Částečné revize se dočkal i maximální počet hráčů zapsaných na zápasovou soupisku, do utkání bude moci naskočit místo dřívějších 20 juniorů pouze 18. Omezení se týká i cizinců, hokejový svaz umožní nastoupit maximálně dvěma za jeden celek. Nesmí však jít v tomto případě o golmana.

Hrací formát

Hlavní novinkou, o které se vedou v odborných i fanouškovských kruzích velké debaty, je bezesporu prodloužení po každém zápase. V případě remízového stavu po základní hrací době se nic nemění, odehraje se pětiminutové prodloužení s třemi hráči do pole na obou stranách (v play-off deset minut se čtyřmi) a případně následné nájezdy. Týmy si tak dělí celkem tři body.

Nicméně v případě vítězství již po 60 minutách následuje nově taktéž pětiminutové prodloužení, v němž si oba celky zahrají ještě o jeden bod navíc. V praxi to znamená, že i poražený po základní hrací době může z utkání ještě vytěžit zajímavý bonus. Nejenže to přidá na dramatičnosti celé soutěže, Český hokejový svaz spíše ale tuto novinku zavedl pro větší „vyhrání“ tuzemských hokejistů právě ve hře tří proti třem. Mezinárodní duely totiž ve většině případů rozhodují právě schopnosti zatnout zuby i po šedesáti minutách hry.

Nově se také nebudou všechny juniorské týmy utkávat v jedné velké skupině, jelikož 24 účastníků bylo rozděleno tentokrát do čtyř šestičlenných skupin. V nich kluby sehrají celkem 20 kol, s každým se soupeřů se utkají dohromady čtyřikrát.

Tři nejlepší z každé skupiny pak postoupí do nadstavbové skupiny „O pořadí v play-off“, zbylá dvanáctka mančaftů zabojuje v divizi „O pořadí na 13. – 24. místě“ o šanci na vyřazovací boje. Právě horší trojice z každé základní skupiny si body přenáší do další fáze sezóny, ta lepší nikoliv.

V třetí fázi sezóny se rozdělí celky ze skupiny „O pořadí v play-off“ a čtyři nejlepší z „O pořadí na 13. – 24. místě“ do čtyř skupin (E, F, G a H), v nichž všechny čeká urputný boj (jeden zápas s každým ze skupiny) o osm míst v play-off. Právě zde budou hrát roli bonifikační body, nejlépe nasazený tým do každé skupiny (1. – 4. ze skupiny „O pořadí v play-off) získá dva body navíc a druhý (5. – 8. místo ze skupiny „O pořadí v play-off“) jeden. Ostatní mančafty si žádné další body z předchozích fází sezóny dál nepřenášejí.

Do play-off postoupí nejlepší dva celky ze zmíněných skupin. Čtvrtfinále se hraje tradičně na tři vítězné duely, semifinále i finále už pouze na dva. Po druhé fázi se také rozřadí kluby do boje o záchranu, neboť tentokrát už soutěž nebude uzavřená. Kromě skupiny o konečné 17. – 20. místo se uskuteční i bitvy mezi mančafty na 21. až 24. místě tabulky druhé fáze sezóny. Poslední týmy svedou dvoukolovou válku o holé přežití, poslední dva kluby čeká jistý sestup do nově vzniklé Regionální ligy juniorů.

Kdo čeká na Olomouc?

Olomoucká juniorka nakonec byla zařazena do možná nejtěžší skupiny celé extraligy. V první fázi sezóny totiž narazí na oba loňské finalisty Extraligy staršího dorostu, tedy České Budějovice i rakouský Salcburk (s rakouským klubem hrál loni na začátku ročníku i olomoucký starší dorost). Ještě k tomu pak ve skupině C bude hrát i s loňským juniorským šampionem Kometou Brno. Základní skupinu C pak doplňuje dvojice klubů z Vysočiny – Jihlava a Žďár nad Sázavou. První ostrý zápas čeká olomoucké mladíky už ve čtvrtek 6. září, kdy budou zajíždět právě na led Žďáru nad Sázavou.

Předběžný termínový kalendář zápasů olomoucké juniorky najdete zde!

Kompletní rozlosování první fáze sezóny

Skupina A
Piráti Chomutov
HC Energie Karlovy Vary
HC Litvínov
HC Slavia Praha
HC Plzeň 1929
Rytíři Kladno

Skupina B
Mountfield HK
Bílí Tygři Liberec
BK Mladá Boleslav
BK Havlíčkův Brod
HC Sparta Praha
HC Dynamo Pardubice

Skupina C
HC Kometa Brno
HC Dukla Jihlava
SKLH Žďár nad Sázavou
EC Red Bull Salcburk
HC Motor České Budějovice
HC Olomouc

Skupina D
HC VÍTKOVICE RIDERA
HC Oceláři Třinec
Aukro Berani Zlín
HC ZUBR Přerov
HC AZ Havířov 2010
VHK Vsetín