Report ze zápasu OLO vs. SUM (8:5)

HC Olomouc

logo

8:5

(5:3, 1:0, 2:2)

logo

Draci Šumperk

Diváci na stařičkém olomouckém zimním stadionu se ještě ani nestihli usadit a už se mohli radovat. Po necelé půl minutě hry přeložil Pekr kotouč před brankoviště Jiřímu Řípovi, který rozjásal domácí fanoušky. Hanáci byli i po vstřelené brance nadále aktivní a v polovině čtvrté minuty se trefili podruhé. Denis Kindl přejel útočnou modrou a střelou přes obránce překvapil Štůralu.

Olomoucké publikum bylo v extázi a už za půl minuty slavilo potřetí. Denis Kindl umístil vyražený kotouč do odkryté části hostující svatyně a rozšířil tím své bodové konto. Tři branky během úvodních čtyř minut měly navíc za následek, že se mezi tři šumperské tyče postavil Vajner. Ani jemu ale čisté konto dlouho nevydrželo.

Po necelých pěti minutách jeho pobytu mezi mantinely vyrazili do úniku Rác s Janem Knotkem, přičemž druhý jmenovaný vsítil čtvrtou branku svého celku. Draci se poprvé osmělili až v početní výhodě, kterou dokonce přetavili ve snížení. Martin Novotný napřáhl od modré a tvrdým projektilem prostřelil Vošvrdu.

Hanáky však tato branka neuzemnila, naopak o chvíli později vsítil pátou branku Kohoutů Michal Vodný, který z otočky poslal kotouč do poloprázdné branky. Kdo by si v tu chvíli myslel, že Šumperští hodí ručník do ringu, mýlil by se. Netrvalo dlouho a početná skupinka hostujících fanoušků slavila hned dvakrát během chvilky. Nejprve povedenou kombinaci zakončoval Aleš Staněk, o půl minuty později vyhnal z domácí klece Vošvrdu na střídačku Tomáš Sedlák.

Prostřední dějství už tolik bohaté na branky sice nebylo, i tak si ale hokejoví fandové přišli na své. Oba celky převáděly pohledný hokej plný osobních střetů. Na začátku třetiny si mužstva zkusila početní výhodu. Zatímco Draci příliš domácí obranu nezaměstnali, to na druhé straně měli více starostí. Knotek si prohazoval kotouč v nadějné pozici s Rácem, naneštěstí pro ně se jim ale zamotal pod bruslemi.

V polovině třetiny zahrozili několikrát hokejisté v modro-žlutých dresech, gólman Halász ale svou klec uzamkl. Šumperští si na něj nepřišli ani v přečíslení tří na jednoho, kdy se domácí brankář prezentoval perfektním zákrokem. Nevyužité příležitosti nakonec mohly Draky velice mrzet, neboť ve čtyřiatřicáté minutě se obránců soupeře zbavil Michal Vodný a přesnou trefou do pravého horního růžku utlumil snahu hostů.

Šumperští měli možnost odpovědět v dalších minutách, slovenského brankáře ve službách olomoucké Mory ale ani v těch největších příležitostech překonat nedokázali.

Hned na začátku třetího dějství dostali hosté výhodu přesilové hry, a přestože se v útočném pásmu dokázali usadit, Halásze v domácí svatyni nepřekonali. Na konci šestačtyřicáté minuty se už ale Draci dočkali. Kotouče se zmocnil Marek Haas, který z prostoru mezi kruhy poslal puk nad lapačku domácího brankáře.

V tu chvíli prohrával Šumperk pouze o dvě branky, vlastní nedisciplinovaností se však připravil o možnost zaútočit. Naopak po nevyužité přesilové hře se prosadil opět hanácký celek. Devět minut před koncem základní hrací doby se protáhl před branku soupeře Jan Knotek, jenž druhou trefou v zápase vrátil domácím vedení o tři branky.

Vstřelená branka olomoucký celek nakopla a ani ne po minutě zvedali domácí fanoušci ruce nad hlavy poosmé. Na modré si počkal na přihrávku Tomáš Houdek, jehož projektil po ledě zaplul za záda Vajnera. Ve zbývajících minutách rozhodnutého duelu se museli činit sudí, kteří rozdali v posledních okamžicích pětatřicet trestných minut, přičemž domácí Pekr inkasoval trest ve hře.

V samém závěru střetnutí ještě hosté zkorigovali nepříznivý výsledek, po zaváhání Halásze posunul puk za brankovou čáru Dudáš. Na rozdělení bodů to však již nic nezměnilo, Hanáci si i ve čtvrtém derby letošní sezóny připsali na své konto vítězství.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Nemyslím si, že bychom v první třetině vytěžili z minima maximum. Měli jsme mnohem více šancí. Souhlasím s trenérem soupeře, že byli ve druhé třetině lepší. My jsme přestali trošičku hrát, ale nestalo se nám to poprvé, když vedeme o tři nebo čtyři branky. Začínáme pak myslet jen na útok a chceme dát patnáct nebo dvacet gólů. Vzadu máme hrozné díry a děláme si sami problémy. V poslední třetině nás uklidnila vstřelená branka.