Report ze zápasu OLO vs. LTM (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(0:0, 3:1, 1:0 )

logo

HC Stadion Litoměřice

Oba celky se v úvodních minutách prvního čtvrtfinálového souboje na ledové ploše jen tak seznamovaly. Tepová frekvence se fanouškům na olomouckém stadionu zvýšila až v šesté minutě. Ve vlastním oslabení vybojoval Diviš kotouč za brankou Litoměřic a poslal ho na Švaňhala, na kterého chvíli zívala odkrytá klec, olomoucký útočník si ale puk přesně nezpracoval, proto nemohl ideálně zakončit.

Mora se s postupem času začala zlepšovat a svého soupeře přehrávala. Dobrou šanci měl Cartelli, ke kterému se odrazil kotouč na modrou čáru. Kucharczyk se dělovku zkušeného zadáka snažil tečovat, Král ale stačil zasáhnout. Doposud největší šance zápasu přišla o tři minuty později, kdy nejdřív Selingr narazil na Králův beton, a když už se zdálo, že Kucharczyk brankáře Krále překonal, zaskočil za hostujícího gólmana bek Hrbas. Litoměřice ke konci první části dokonce nabídly Kohoutům dvojnásobnou přesilovku, ta se ale Hanákům příliš nepovedla.

Olomoučtí se v první třetině neprosadili, o to s větším úsilím vletěli do části druhé. Kindl byl v jedné ze šancí stažen k ledu nedovoleně, Hanáci si v následné výhodě, která trvala dobrou půlminutu, vytvořili slušný tlak, puk se ale za Krále nedostal. V přesilovce už se ale domácí parta radovala. Marosz u tyčky nastřelil hostujícího brankáře jen do betonu, na brankovišti hlídkující Robin Staněk už ale propasíroval kotouč mezi betony brankáře Stadionu, a vstřelil tak první branku této série.

Olomoučtí byli stále hladoví a druhá branka visela na vlásku, Ostřížka však ve velké příležitosti vyčapal gólman Král. Ten byl v permanenci o poznání více než jeho protějšek Tomáš Vošvrda. Olomoucký brankář se ale také zapotil, Hrbasova rána mu vypadla z lapačky, naštěstí pro něj však stihli být u puku dříve obránci Mory, než s dorážkou nachystaný Koudelka. Následně došlo u hostů ke kuriózní situaci. Tomáš Král s účelem nechat si opravit svou masku, zajel za červenou čáru. To ale podle pravidel nemohl, proto musel na necelou minutu na led Petr Přikryl.

Kališníci se s přibývajícími minutami domácím hráčům herním projevem přibližovali. Procpat kotouč za Vošvrdu se snažil na brankovišti Budínský, domácí brankář ale kotouč zalehl a přerušil hru. Na druhé straně mohl na rozdíl dvou branek dát Švaňhal, proti jeho svižnému pokusu z mezikruží ale dokázal Král rychle vykopnout svůj pravý beton. Olomouc nadále zvyšovala svůj tlak, čímž si vynutila další vyloučení soupeře. V početní výhodě se Ondruškova střela ani Houdkova akce neujaly, zakončení v podání Matěje Pekra už však brankou skončilo. Olomoucký útočník v poslední vteřině Bahenského vyloučení dorazil nahozený kotouč za brankáře Krále „baseballovým“ způsobem.

Následně se zbytečným faulem v útočném pásmu provinil Švaňhal. Litoměřice se v poslední minutě druhé periody usadily v třetině Hanáků a zatlačily soupeře, což slavilo úspěch. Koudelkovo nahození si před Vošvrdou ve spleti těl našel Jaroslav Hašek a snížil stav utkání. Tenhle stav se ale ještě před sirénou změnil. Rychlý útok Hanáků dokázal přetavit v branku Jakub Herman, který dorazil Jaroměřského střelu, Král byl bez šance.

Do třetí třetiny nastoupil Stadion s Přikrylem v brance, a tentokrát to nebyl jen chvilkový záskok. Hned ve druhé minutě si velezkušený strážce hostující klece připsal důležitý zákrok proti Maroszovi. Ještě lepším zákrokem se Přikryl prezentoval při příležitosti Kucharczyka, který dostal od Ostřížka puk jako na stříbrném podnose. Brankář Kališníků se ale stihl včas přesunout. Stejně tak Olomoučtí nedokázali Přikryla překonat ani v následující početní výhodě.

Litoměřice však ještě nechtěly utkání za žádnou cenu vzdát, dokonce si vybojovaly dvě po sobě jdoucí přesilovky. Obrana Mory ale fungovala velice dobře, Vošvrda tak mnoho práce neměl. Sedm minut před koncem mohl mít olomoucký náskok přízvisko už jen „jednogólový“, aktivní Budínský ale z levého kruhu nastřelil pouze tyčku Vošvrdovy klece. Definitivní výhru Olomouce však v 58. minutě potvrdil přesilovkovým gólem David Ostřížek, jenž tečoval nahození Jaroměřského přesně do šibenice Přikrylovy branky.

Olomoučtí hokejisté tak úvodní čtvrtfinálový duel zvládli v poměru 4:1. Série pokračuje druhým zápasem v neděli.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Jsme rádi za výhru a první bod v sérii. Myslím, že jsme odehráli poměrně slušné utkání. Gól na 3:1 byl pro nás hodně důležitý a zřejmě to utkání rozhodl. Těch šancí jsme pár navíc měli, ale nevím, jestli naše převaha byla až taková. Zápas byl z obrany dobře odehrán od obou týmů. Uvidíme, co přinesou ostatní zápasy. Kucharczyk zápas nedohrál, protože byl nastřelen pukem. Myslím ale, že bude v pořádku.