Report ze zápasu OLO vs. MBL (5:4)

HC Olomouc

logo

5:4p

(1:1, 1:2, 2:1 – 1:0)

logo

BK Mladá Boleslav

Úvod první třetiny se nesl v duchu olomouckého dobývání mladoboleslavského pásma. Kohouti měli více ze hry a gólman Will mezi třemi tyčemi hostující svatyně se rozhodně nenudil. Olomoučtí ale své příležitosti v úvodní trefu duelu proměnit nedokázali. Středočeši se poprvé ozvali až v šesté minutě, kdy musel za vlastní brankou nedovoleně zastavit soupeře Marosz. A početní výhodu Boleslavští ani ne po půl minutě využili. Nahození z téměř nulového úhlu z hole Lukáše Pabišky propadlo Vošvrdovi přes výstroj a skončilo za brankovou čárou.

Hanáci se snažili o odpověď a vůbec daleko od ní nebyli. V polovině třetiny se octl před soupeřovým brankovištěm Selingr, ale kotouč přes Willa neprohodil. Stejně tak dopadl se svým projektilem i o chvíli později Knotek. Převaha domácích sílila a výsledkem bylo vyloučení na straně středočeského celku. Během dvouminutové početní výhody Kohouti téměř neopustili útočné pásmo, několikrát nebezpečně pálil Ostřížek, ale gólman hostů zůstal nepokořen.

Stejně tak dopadli Hanáci i po akci Hermana, který mířil sám na Willa, ale střelou doprostřed branky branku neslavil. Až na začátku osmnácté minuty se mohla vyprodaná hala poprvé jásat. Ve skrumáži v brankovišti soupeře dotlačil puk za brankovou čáru Radim Kucharczyk. O tom, zda se tak stalo ale ještě před hvizdem rozhodčího, muselo rozhodnout až video, které olomouckou branku potvrdilo.

Hned na začátku prostřední dvacetiminutovky se mohli hosté prosadit stejně tak, jako v první třetině. Z nulového úhlu ale tentokrát jen zazvonila tyč Vošvrdovy klece. Bruslaře to ale příliš dlouho mrzet nemuselo. V šestadvacáté minutě se Kohouti podruhé v zápase provinili způsobem nevyhovujícím pravidlům a Bruslaři opět trestali. Vrbatou nahozený puk od modré skončil na brankovišti, kde se ve valné hromadě nejlépe zorientoval Milan Mikulík.

Chvíli po uplynutí poloviny základní hrací doby mohlo být znovu srovnáno. Kucharczyk vybídl k zakončení Ostřížka, který se snažil najít mezírku mezi betony Willa, ale gólman hostů byl včas připravený. O dvě minuty později si to ale útočníci olomouckého prvního útoku vynahradili. Kotouč putoval po ose Ostřížek – Selingr - Radim Kucharczyk, přičemž poslední jmenovaný osamocený u pravé tyče parádně zavěsil pod horní tyčku.

Necelé tři minuty před druhou sirénou měli Středočeši obrovskou příležitost svému soupeři znovu odskočit. Skvělý pas z obranného pásma přistál přímo na holi rozjetého Klimenty, který tváří v tvář Vošvrdovi neuspěl. Když se to ale nepovedlo jemu, dokázal strhnout vedení na stranu Bruslařů v poslední minutě třetiny Richard Jarůšek, který po přejetí útočné modré zamířil nechytatelně k pravé tyči.

Do třetí části vstoupili aktivněji domácí hráči, kteří měli za cíl co nejdříve smazat jednobrankové manko. A to se Kohoutům podařilo po necelých pěti minutách hry. Po zmatcích v brankovišti Středočechů sice dokázal gólman hostů zneškodnit dvě dorážky, na tu z hole Rostislava Marosze už ale byl krátký. Ještě veseleji na olomouckém stadionu bylo o minutu později. V nabídnuté přesilové hře poslal z bezprostřední blízkosti Moru poprvé v zápase do vedení David Ostřížek.

Vzápětí se skóre málem opět měnilo. Nahození od modré tečoval jeden z boleslavských útočníků tak dokonale, že puk skončil za zády Vošvrdy. Jenže hlavní sudí, který měl situaci jako na dlani, branku pro vysokou hůl neuznal. Nicméně uplynula jen půl minuta a hosté již oprávněně zvedali ruce nad hlavy. Střelecký pokus Lence vyrazil Vošvrda jen před sebe, kde nikým nehlídaný Ctirad Ovčačík bezpečně uklidil puk do domácí svatyně.

Osm minut před koncem vybruslil z rohu kluziště Diviš, který bekhendovou střelou orazítkoval spojnici Willovy branky. Mladoboleslavští se už zbytečně nikam nehnali a drželi nerozhodný stav, který jim k postupu do extraligy postačil. V posledních minutách základní hrací doby tak moc pěkných akcí k vidění nebylo. Středočeši si v poklidném tempu tedy dokráčeli pro vytoužený postup, neboť stav 4:4 svítil na světelných tabulích i po třetí siréně.

V tu chvíli to vypadalo, jako by prodloužení snad ani nemohlo začít, neboť na střídačce Bruslařů propukly oslavy postupu. Po pauze Středočechům již o nic nešlo, a tak není divu, že Kohouti brzy o svém postupu také rozhodli. Po krátkém tlaku v útočném pásmu se nesmazatelně zapsal zlatým písmem do historie olomouckého hokeje Jan Jaroměřský.

Po této trefě propukla na vyprodaném zimním stadionu obrovská euforie, neboť olomoučtí Kohouti si po sedmnácti letech vybojovali právo hrát nejvyšší českou soutěž, do které v příští sezóně nastoupí společně s hokejisty Mladé Boleslavi.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): My jsme neměli až tak vysoké cíle před sezónou. Chtěli jsme se dostat do play-off, do semifinále a případně se poprat o postup do baráže. Vůbec jsme nečekali, že by ta baráž takto dopadla. Asi nikdo nečekal, že by se tam dostaly dva prvoligové týmy. Pro nás je to příjemný šok. Chtěli jsme baráž odehrát se ctí, měli jsme zkušenosti z minulého roku. Věřili jsme, že jsme schopni ji odehrát maličko lépe, pokud by se nám vyhnula všechna zranění. S postupem času jsme vycítili šanci a dopadlo to tak, jak to dopadlo. Obrovská spokojenost. Dík patří všem lidem, kteří se na tom podíleli, hlavně hráčům. Nenechám si spekulacemi zkazit náladu. Chtěl bych zdůraznit, že ani my, ani Boleslav jsme si baráž nevyhráli tímto zápasem. My máme dvacet bodů z jedenácti zápasů, pozitivní bilanci s Chomutovem a Kladnem. Nebylo to o jednom zápase. Baráž si oba týmy vyhrály už před tím. Spekulace byly a budou. Kdo umí počítat, asi si řekne, jak to asi může dopadnout. Jsem rád, že jsme postoupili do extraligy.