Report ze zápasu OLO vs. LIT (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(0:1, 1:1, 1:2)

logo

HC Verva Litvínov

Oba týmy do zápasu vstoupily na plno, šanci otevřít skóre měl hned ve druhé minutě olomoucký Jakub Herman, Pavel Francouz byl ale pozorný. Z první branky utkání se o dvě minuty později radovali hosté, kdy Martin Ručinský vystřelil na olomouckého brankáře Tomáše Vošvrdu, ten puk sice vyrazil, Jiří Ondrušek však touš srazil do vlastní svatyně.

Prvním vyloučeným pátečního střetnutí byl Jiří Gula. Početní výhody se nejprve snažil využít Jan Knotek a následně Jakub Herman, ani jeden ale litvínovského gólmana nepřekonal. V poslední minutě úvodní třetiny vyloučili rozhodčí ještě jednoho hráče, jímž byl Martin Ručinský. Ten se snažil přerušit akci druhé olomoucké útočné lajny, pomohl si však hákováním.

Kohouti vstoupili do druhé periody s výhodou přesilové hry, ta jim ovšem dlouho nevydržela, protože hned v jednadvacáté minutě byl za podražení na trestnou lavici poslán Jiří Ondrušek. Verva se poté usadila v pásmu Olomouckých a vytvořila si tlak, Vošvrda ale žádný puk za svá záda nepustil. Naopak Hanáci si při vlastním oslabení vytvořili dvě šance – nejprve se do trháku dostal Jan Knotek, který se před Francouzovou bránou snažil přihrát Martinu Vyrůbalíkovi, jeden z litvínovských obránců mu však puk vypíchl. Radim Kucharczyk se snažil ještě dorážet, ani on ovšem nebyl úspěšný.

Ke změně skóre došlo v 36. minutě, kdy Olomouc využila přesilové hry a díky gólu Davida Škůrka srovnala stav utkání na 1:1. Nerozhodné skóre dlouho nevydrželo – o necelé dvě minuty překonal hanáckého gólmana Jakub Petružálek, a poslal tak svůj tým opět do vedení. Domácí se do konce prostřední dvacetiminutovky snažili vyrovnat, což se ale jim nepovedlo, a do šaten se tedy šlo za stavu 2:1 pro Vervu.

Do poslední třetiny vstoupily oba celky aktivně, ve 43. minutě vystřelil poslal na Pavla Francouze prudkou střelu Jan Jaroměřský, litvínovský gólman byl ale pozorný. O dvě minuty později byl za hákování vyloučen Radek Dlouhý a Litvínovští nabídnutou přesilovou hru nepohrdli. František Lukeš přihrál před bránou stojícímu Peteru Jánskému a ten přesnou střelou do rohu Vošvrdovy brány zvýšil náskok Vervy na 3:1.

I Kohouti ale ukázali, že umí využít početní výhodu, když se necelých devět minut před závěrečnou sirénou podruhé za zápas prosadil David Škůrek, který snížil náskok soupeře na pouhý jeden gól. Mora to dvě minuty před koncem utkání zkusila ještě hrou bez gólmana, což se jim vymstilo – v 59. minutě pojistil vítězství svého týmu střelou do prázdné branky Michal Trávníček, a Verva tedy zvítězila 4:2.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): I přes prohru můžu konstatovat, že lépe už snad hrát nedokážeme. Rozhodla pohoda, která v týmu panuje – bylo prostě vidět, že Litvínov už je někde jinde a je zaslouženě v horních patrech extraligové tabulky. První gól byl nešťastný vlastenec, jinak jsme drželi s protivníkem celou dobu krok až do power play, ke které jsme přikročili příliš brzo.