Report ze zápasu PLM vs. OLO (5:1)

HC Plzeň 1929

logo

5:1

(1:0, 4:1, 0:0)

logo

HC Olomouc

Juniorské měření sil začalo velice zhurta. Již po 38 sekundách šel na trestnou lavici Rác za držení a Plzeňští se v početní převaze dokázali prosadit! Martin Němec přesně zakončil spolupráci přesilovkového komanda. Indiáni se pak o svůj náskok museli bát, když se ve stejném čase nechali vyloučit domácí Pacanda a Šimandl, a nabídli tak soupeři luxusní dvouminutovou přesilovku pěti proti třem. Avšak hosté jí naprosto pohrdli, prakticky se vůbec nedostali do ohrožení branky, kterou poprvé strážil Šťastný. To Plzeňští dokonce ve třech i zaútočili. Olomoučtí se konečně dostali ke střele, když v kapitán Ustrnul jenom provětral dres plzeňského gólmana. Šťastný pak o minutu později jen kontroloval, jak střela v pádu z hokejky Lehečky míjí o decimetry jeho pravou tyčku. Ve třinácté minutě se dostal plzeňský Sedláček do krátkého samostatného úniku, ale k vlastní smůle nenašel ani malinkatou mezírku mezi Kůdelovými betony. Němec pak dostal chvilku prostoru, zamířil do horního růžku, avšak přestřelil. O dvě minuty nato se dostal do dvojnásobného zakončení Machala, Šťastný si však poradil. V samém závěru třetiny ještě ujel Málek, ale ani on nedokázal překonat plzeňského gólmana.

Co se nepodařilo do přestávky, podařilo se po ní. Po vhazování se puku bleskurychle ujal Rác, našel Lukáše Králíka, který srovnal stav. Jakub Bernad podnikl odvážný výpad na olomouckou branku, ale gólman si před ním dokázal pohlídat levou tyčku. O minutu později měl velkou šanci tváří v tvář Kůdelovi Mainer, ale byl příliš blízko branky a gólman jej vychytal. Plzeňští se i tak opět vrátili do vedení. Jakub Faschingbauer s chutí nabruslil přímo před gólmana, potáhl si jej přes celé brankoviště a pak využil skuliny, kterou mu tam nechal a poslal kotouč do sítě. Hned vzápětí se hostující Voznica dral do zakončení, ale toho si zkušeně pohlídal plzeňský bek Špaček. Z protiútoku vypálil Mainer mimo tři tyče. Po polovině utkání hosté špatně vystřídali, před Sedláčkem se najednou otevřel prostor, avšak domácí útočník nenašel po zemi místo, kudy by bylo možné Kůdelu překonat. To se povedlo ve 33. minutě Vizingerovi, jenž dokázal uklidit do sítě vyražený kotouč. Olomoučtí mohli alespoň korigovat stav při následující početní převaze, ale nakonec sami inkasovali. Jan Baxa si nedělal těžkou hlavu z toho, že hraje v oslabení, s chutí si zaútočil a svou brankou vyhnal Kůdelu z klece. Toho nahradil Robert Motáň. Ale ani náhradník čisté konto neudržel dlouho. Špaček zakombinoval s Petrem Mainerem a byl z toho pátý úspěch domácích.

V úvodu poslední části se Vaněk s Ogrizkem probili až před Šťastného, druhý jmenovaný pak pálil jen do připraveného plzeňského gólmana. Velkou šancí také pohrdl domácí střelec Petruška, kterého přesná přihrávka z rohu našla osamoceného před olomouckou brankou, ale netrefil branku. Když se Plzeň ubránila přesilovce Olomouce, sama zase myslela na útok. Ruprecht zachytil na obranné modré, nahrál hned Faschingbauerovi, ten objel branku a našel před gólmana sjíždějícího Hájka. Proti němu předvedl Motáň svůj zákrok zápasu. Při plzeňské přesilovce sjel obránce Růžička do chumlu před branku, mocně napřáhl, ale netrefil branku. Ještě v samotném závěru utkání Radim Haas srdnatě zabojoval před brankou indiánů, dostal se k puku a chtěl už už vystřelit, avšak pozorná bránící dvojice domácích jej zpacifikovala. Plzeňští se tak po sérii proher oklepali a dokázali doma vydřít tři body.

OHLASY

Radek Kampf (HC Plzeň 1929): Po sérii proher, kdy jsme měli špatné vstupy do zápasů, jsme i dnes nesehráli dobrou první třetinu, přestože jsme ji vyhráli 1:0. V ní nás hodně podržel náš nový gólman Šťastný, kterého jsme si na poslední chvíli domluvili na dvouměsíční hostování, které může být prodlouženo do konce sezóny. Zápas jsme pak zlomili ve druhé části, kdy se nám podařilo vstřelit čtyři branky.