Report ze zápasu PLZ vs. OLO (5:6)

HC Škoda Plzeň

logo

5:6p

(3:0, 1:4, 1:1 - 0:1)

logo

HC Olomouc

Úvod zápasu byl poměrně vyrovnaný. Plzeňští si však počínali jistěji a s větším klidem na hokejkách, Olomouckým se v útočném pásmu moc nedařilo. První větší šance přišla až v průběhu sedmé minuty, kdy Petr Strapáč poslal dobrou přihrávku na pravé křídlo k Janu Eberlemu, jehož rychlý pokus z voleje Machovský s obtížemi zkrotil. Krátce nato se v dobré střelecké pozici zjevil Tomáš Fořt, zápěstím ovšem mířil jen do betonu domácího gólmana.

V deváté minutě se domácím naskytla výhoda přesilové hry, dobrou šanci měl hned v úvodu Kubalík, ale Konrád ho vychytal ramenem. 38 sekund před koncem Jaroměřského trestu však Škoda získala vedení. Od modré vystřelil Ondřej Kratěna a puk do branky po nedůsledném zákroku brankáře Olomouce dorazil Tomáš Svoboda – 1:0 pro Plzeň!

Západočeši se pochopitelně nehodlali s jednobrankovým vedením uspokojit a nadále se snažili prosadit. Dobrou šanci k tomu měla čtvrtá formace, konkrétně Jan Schleiss, jeho zakončení už ale Branislav Konrád zneškodnil. V šestnácté minutě se před brankářem zjevil osamocený Hrnka. A jelikož byl zahákován vracejícím se obráncem, bylo nařízeno trestné střílení. No a slovenský centr Tomáš Hrnka ho šikovnou střelou zápěstím dokázal využít – 2:0! Střelecký koncert Škodovky nekončil. V osmnácté minutě další přesilovou hru využil Nicholas Johnson, jehož chytré nahození si do vlastní branky srazil vracející se bek – 3:0! První dvacetiminutovka tak domácím vyšla na výbornou.

Osmnáct vteřin po začátku druhé části však udeřili Olomoučtí. Před bránou zůstal nepokrytý Jan Knotek, který velmi dobrou střelou zápěstím nedal Machovskému šanci. Mora tak snížila na 1:3! A evidentně ji to nabudilo. Ve 24. minutě po dobré práci Holce skóroval znovu Jan Knotek a už to bylo pouze o gól! Na druhé straně pak po ráně Kubky dorážel kotouč Kracík, leč neúspěšně. No a poté přišlo něco, co domácí naprosto šokovalo. Petr Strapáč objel plzeňskou svatyni a dopravil do ní puk – 3:3! Velké vyrovnání v podání svěřenců trenéra Venery.

Západočeši dělali vše pro to, aby své vedení získali zpět. Šanci měli těsně po konci přesilovky, nicméně ránu Ondřeje Kratěny nedokázal Tomáš Svoboda dorazit úspěšně. A to už si někteří fanoušci mysleli, že kotouč v brance skončil. Pokud vyrovnání bylo šokující, tak to, co přišlo ve 29. minutě zápasu, už domácí úplně položilo. Střela Petra Strapáče z pravého křídla totiž skončila v brance Machovského a Olomoučtí vedli 4:3! Domácí však dokázali ve 32. minutě skóre zápasu srovnat. V přesilovce se v levém kruhu ke střele dostal Lukáš Pulpán, který tak upravil na 4:4!

Zápas rozhodně nenudil ani nadále. Olomouci mohl vedení vrátit Jan Eberle, který si sjel ke střele v pravém kruhu pro vhazování, nicméně tentokráte Matěj Machovský vytasil parádně své betony. I závěr třetiny přinesl nadějné šance na obou stranách, které již brankou pro změnu neskončily. Kdo by to byl před zápasem řekl, že po dvou třetinách v zápase Plzně a Olomouce budou na ukazateli skóre svítit dvě čtyřky.

Olomouc třetí třetinu začala v početní výhodě a měla v ní velkou šanci. Marek Laš přihrál Miroslavu Holcovi, který ale trefil jen lapačku gólmana Machovského. Za domácí mužstvo pak dokázal zahrozit Tomáš Svoboda, který tvrdou bombou z mezikruží trefil masku brankáře Konráda. Pro Plzeňské pak nepřišly vůbec lehké chvíle, když na trestnou mířil Indrák a znovu se museli bránit. Červenobílí si v útočném pásmu počínali ale poměrně bezzubě a Škoda se ubránila, stav se tedy nyní neměnil.

Hokej byl celkově od začátku třetí části zápasu opatrnější z obou stran, ani jeden z týmů pochopitelně již nechtěl chybovat po předešlém střeleckém koncertu. V 54. minutě se přeci jen stav zápasu měnil – nenápadnou střelu Viléma Buriana tečoval za záda bezmocného Machovského před brankou projíždějící Juraj Mikúš a Olomouc znovu vedla!

Indiáni se však hned z další akce prosadili přesnou dorážkou Dominika Kubalíka po střele Čerešňáka a bylo to 5:5! Slovenský obránce měl na počátku poslední dvouminutovky obrovskou šanci poslat modrobílé do vedení, jeho střelu z první ale Konrád vyrazil lapačkou. Závěr zápasu ještě zpestřil pěstní souboj Branislava Kubky s Jakubem Mataiem. Utkání Plzně s Olomoucí tak muselo rozseknout prodloužení.

Od této sezony se hraje nově ve třech na obou stranách, což zaručuje vyšší diváckou atraktivitu. V 62. minutě se do úniku dostal Jan Eberle, Matěj Machovský ho však dokázal vychytat. Opavský rodák v domácí svatyni měl další těžkou práci proti šanci Holce, znovu ji ale zvládl. Pak po pasu od Kracíka vyprášil Konrádovy betony Lukáš Pulpán. Pět sekund před koncem bylo rozhodnuto. Po akci Miroslava Holce dorazil touš do branky Jan Eberle a Olomouc si z Plzně odvezla dva body!

OHLASY

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Začali jsme samozřejmě dobře. Zásluhou přesilovek a trestného střílení jsme vedli 3:0, pak přišel nepochopitelný výpadek týmu. Už se nám to stalo asi ve třech zápasech, kdy jsme to naprosto ztratili. Byli jsme nedůrazní v předbrankovém prostoru a dostávali laciné góly. Přečkali jsme oslabení, ale stejně jsme tam udělali nesmyslné fauly. V prodloužení už bylo jenom jedno mužstvo. Vítězný gól jsme dostali pět sekund před koncem…