Report ze zápasu OLO vs. SPA (1:5)

HC Olomouc

logo

1:5

(0:1, 0:4, 0:1)

logo

HC Sparta Praha

Dva dny před Štědrým dnem vyzvala Olomouc před svými fanoušky hokejisty pražské Sparty a již od prvních vteřin se oba brankáři museli mít na pozoru. V páté minutě využili chyby Hanáků v rozehrávce Kumstát s Formanem, v cestě jim ovšem stála Konrádova lapačka. Sparťanský gólman měl ovšem také co dělat, když o necelé dvě minuty později musel zasahovat proti tvrdé střele Jaroměřského. Kromě gólových příležitostí byli příznivci obou týmů svědky také několika potyček mezi samotnými hráči a za jednu takovou byli v desáté minutě zároveň vyloučeni Strapáč a Švrček.

Změny skóre se plecharéna dočkala až ve třinácté minutě, byli to však Sparťanští, kteří se mohli radovat. Olomoucká defenzíva za sebou nechala dva soupeřovy hráče, čehož využil Netík, vyslal přihrávku na Miroslava Formana a ten se prosadil po kličce do protipohybu domácího gólmana. O necelé dvě minuty později mohli hosté své vedení navýšit, Pechova střela však nakonec pouze přeletěla domácí svatyni a skončila v ochranné síti. Olomouc se ale také činila a s podporou svých fanoušků mohla v závěru první dvacetiminutovky ještě srovnat. Ani jedna ze dvou Škůrkových střel ovšem neskončila za Pöpperlovy zády a pražský brankář si poradil také s následnou dorážkou Skladaného.

Ve druhém dějství se na gól nemuselo čekat tak dlouho, nebyla to však vyrovnávací branka. Ve třiadvacáté minutě vyslal na Konráda prudkou střelu Lukáš Klimek a ta prošla mezi betony až za záda slovenského gólmana. A o pár okamžiků později se skóre měnilo znova. Domácí Burian se provinil hrou vysokou holí a Sparta nabízené přesilové hry využila. Vrána vypálil od modré, Jaroslav Hlinka do jeho střely nastrčil svou hokejku a Konrád už na změnu směru puku nestihl zareagovat.

Kohouti se však, hnáni svými fanoušky, snažili náskok soupeře alespoň snížit. V pětadvacáté minutě šel na dvě minuty na trestnou lavici Netík, a i Hanáci se tak dostali do početní výhody. Nastěhovali se před Pöpperleho, ten ale všechny jejich střelecké pokusy vykryl. Největší šanci měli Hanáci paradoxně ve vlastním oslabení v devětadvacáté minutě. Skladaný se dostal do samostatného úniku, nezvolil však správný způsob zakončení, když poslal puk pouze do připraveného betonu.

A jak se říká, nedáš – dostaneš. Přesně v polovině prostřední dvacetiminutovky prostřelil Konráda Juraj Mikuš, který využil chyby domácích a o několik okamžiků později rozvlnil síť za olomouckým maskovaným mužem i Andrej Kudrna, a Sparta tak vedla již o pět branek a tento náskok si přenesla i do závěrečné části.

V poslední dvacetiminutovce se Olomouc snažila výsledek zápasu alespoň trochu zkorigovat. V pětačtyřicáté minutě mířil přesně na šibenici Škůrek, sparťanský gólman ale jeho střelu vytěsnil vyrážečkou. Stejný olomoucký hráč byl i u dalšího významného okamžiku o několik vteřin později. Ujíždějícího Pecha se při jeho snaze o kličku snažil ozbrojit obranným zákrokem, což se mu podařilo, vše v rámci pravidel.

Hanáci následně v devětačtyřicáté minutě dostali výhodu početní převahy a tentokrát ji využili. Ochozy, ale i své spoluhráče probudil Marek Laš, který prostřelil Pöpperleho a snížil na 1:5. Kohouti poté doráželi na sparťanského gólmana, ten však byl pozorný a Sparta už si své vítězství pohlídala.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Sparta nás jednoznačně přehrávala ve všech činnostech a vítězství bylo naprosto zasloužené. Největší rozdíl jsem viděl v proměňování šancí. V útoku má Sparta mnohem zkušenější hráče a ti naše chyby trestali.