Report ze zápasu JIH vs. OLO (0:6)

HC Dukla Jihlava

logo

0:6

(0:1, 0:1, 0:4)

logo

HC Olomouc

http://www.onlajny.com/match/index/id/183791?utm_campaign=hcolomouc&utm_source=WEB_A_2017_Prip1_JIH

Vyloučení v úvodním zápasu Dukla Cupu na sebe nenechalo dlouhou čekat. Již po čtyřiašedesáti vteřinách putoval na trestnou lavici obránce hostí Jan Jaroměřský. Ovšem Jihlava, hrající v nově vyrobených dresech, přesilovku využít nedokázala. Naopak hosté byli při své první přesilové hře nebezpečnější. Novic v olomoucké sestavě Anatolij Protasenja, kterého si jihlavští fanoušci mohou pamatovat jako zabijáka z předbrankového prostoru, se prosadil zblízka i nyní, leč gól pro posunutou klec nemohl být uznán. V další početní výhodě se již Olomouc radovala. Střelu kapitána Martina Vyrůbalíka ještě gólman Svoboda zlikvidoval, ovšem proti dorážce Jana Knotka byl bezmocný a natahoval se po puku marně.

Jihlava se snažila odpovědět akcí navrátilce Tomáše Čachotského, jenž si bleskově nabruslil před Konráda, po kličce si na něj ale nepřišel. Rozháranou pasáž hry, kdy puk přeskakoval z hokejky na hokejku, zastavil bývalý hráč Olomouce Richard Diviš, pálící z bezprostřední blízkosti do gólmana Mory. Poté již začaly dvě přesilové dvojnásobné přesilovky hostí. První z nich byla dlouhá 67 vteřin a v obrovské šanci byl znovu Protasenja. Knotek jej našel před brankou hezkou přihrávkou z pravého kruhu. Rodák z Minsku se zblízka neradoval ani napodruhé, výborným roztáhnutím se prezentoval nováček v jihlavském brankovišti Miroslav Svoboda. Ve druhé přesilovce hostí pět na tři, trvající jen šestnáct sekund, mohl zblízka skórovat Fořt, který po pasu Hermana těsně minul pravou tyč.

První vážnější šanci druhého dějství přinesla pětadvacátá minuta, kdy se Jícha snažil v početní výhodě zblízka prostřelit Konráda, ten však zastavil puk kdesi pod betony. V samotném závěru vyloučení Zemana vyzkoušel pozornost olomouckého gólmana Březina, když si vyjel z pravé strany mezi kruhy a jeho pokus našel slovenský brankář v lapačce. Vzápětí mířil po zakázaném uvolnění Dukly hned po buly Zeman těsně vedle levého horního rohu. Hra poté žádné vážnější šance nepřinesla, a to ani při jedné přesilovce na každé straně. Na začátku osmatřicáté minuty mířil z prostoru mezi kruhy Strapáč a Svoboda vytáhl pohotový zásah vyrážečkou. O minutu později ale inkasoval. Petr Strapáč zůstal na stejné pozici zcela volný, protože se k nahrávajícímu Ostřížkovi sjeli dva hráči domácích a zamířil přesně k levé tyči kolem lapačky gólmana.

Minutu a půl po začátku třetího dějství se před Čachotským rozestoupila obrana a domácí forvard si proto vybruslil před branku. Zblízka z levé strany mířil do rohu vzdálenější tyče, kde byl znovu připraven Konrád s lapačkou. Hned po střela jej fauloval Rác a Dukle se otevřela šance na srovnání. Jenže početní výhoda domácím zase nevyšla. Zlom zápasu přišel v devětačtyřicáté minutě, kdy Olomoučtí šťastně skórovali potřetí. Střelu Marka Laše Svoboda zneškodnil, aby se od jednoho z domácích hráčů odrazil puk do branky.

V dalších devíti a půl minutách se Mora prosadila ještě třikrát. Nejprve v protiútoku dva na dva projel Laš po levé straně do pásma, přihrál mezi kruhy na Jana Knotka a ten střelou z první přidal svůj druhý gól v utkání. Na druhé straně mířil Jícha ze stejné pozice těsně nad branku. Platilo tak nedáš – dostaneš. Jiří Ondrušek po přihrávce Zemana vyslyšel přání olomouckého kotle, volajícím po páté brance svého týmu. Zatímco hosté dávali góly, domácí si lámali zuby na výborném Branislavu Konrádovi, jako Severa tváří v tvář gólmanovi při svém úniku. Konečnou podobu výsledku dal jihlavský odchovanec Adam Zeman, který si to krátce po návratu vyloučeného Ondrůška zamířil přesně na střed levého kruhu a střelou po ledě upravil na finálních 0:6.

Dukla Cup pokračuje v týdnu od 15. do 19. srpna. Do turnaje zapojí i Karlovy Vary a Torpedo Nizný Novgorod a odehraje se zbylých pět utkání.

OHLASY

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Výsledek vypadá trošičku strašidelně, ale hlavně úvod z naší strany nebyl špatný. První třetinu jsme trošku "prodrbali" zbytečnými vyloučeními, kdy soupeř zaprvé dal vedoucí branku a zadruhé v této přípravné fázi stojí vyloučení ještě více sil než normálně. I druhá třetina nebyla špatná, ale poté se to sesypalo a objevily se věci, ze kterých nás soupeř přehrál. V naší hře byly přečíslení a nedůslednosti v obranném pásmu, z čehož dala Olomouc góly. Samozřejmě je to první utkání a my zkoušíme nové a mladé kluky. Dostali jsme šest gólů a spokojeni být nemůžeme, ale po prvním zápasu a po sedmi dnech na ledě nemůžeme nad týmem lámat hůl. Je úvod a naše práce je celoroční. Doufáme, že se nám podaří tým usadit a budeme se posouvat dál a dál.