Report ze zápasu LIB vs. OLO (5:4)

Bílí Tygři Liberec

logo

5:4p

(2:0, 2:2, 0:2 - 1:0)

logo

HC Olomouc

Při teplotách venku okolo mínus deseti stupňů nebylo ve Svijanské aréně o moc tepleji a to jako kdyby byl jedním z faktorů, proč se v úvodu hrál nepěkný hokej. Arktická zima zřejmě donutila hráče obou celků v prvních minutách více bruslit a nechat své brankáře trochu promrznout. Na první šanci jsme tak marně čekali a za jedinou zmínku stojí průnik olomouckého Ráce, který našel Málka, jenže prochladlý Alexa se střelou mezi betony nenechal překonat.

Ve čtrnácté minutě se pískal první faul, když trestnou lavici šel zahřívat Kvapil. Jeho prohřešek proti pravidlům potrestaly liberecké šelmy už za osmatřicet vteřin. Karlík nabil na modré Jánu Nikovi, který střelou doprostřed branky nachytal špatně stojícího Kůdelu – 1:0. I kohouti měli své šance, jenže vše vyřešil rychle Alexa. V závěru třetiny hráli Bílí Tygři další přesilovou hru, tentokrát ale 5 na 3. Tu sice ještě nevyužili, jenže po naskočení Konečného na led uklidil přihrávku Jánošíka Jaroslav Kedršt mezi betony gólmana Moravanů – 2:0.

Už od dvacáté minuty bylo jasné, že další část zápasu bude daleko hokejovější než úvodní. Jako první tuto domněnku potvrdili Olomoučtí, kteří v čase 23:40 potrestali vyloučení Mulače. Heža vypálil na Alexu, ten jeho projektil vyrazil na hokejku Matěje Málka, jenž procedil tygřího muže s maskou – 2:1. Liberecká odpověď ale byla blesková. Karlík nahodil od modré puk na branku a těsně před Kůdelou tečoval touš do branky Michal Miškovský – 3:1. Kůdela to už nevydržel a vztekle odjel na střídačku. Žezlo brankářské jedničky pro zbytek zápas přebral Motáň a Liberec ho na ledě ihned gólově přivítal. Po třech minutách si vyjel Filip Jánošík s gumovou pryží z rohu kluziště a nikým neatakován zavěsil svou střelu pod víko – 4:1.

Hanáci se dostali na dostřel až v pětatřicáté minutě, kdy opět ztrestali liberecký prohřešek proti pravidlům. David Zachar předvedl největší důraz v brankovišti a poslal puk za červenou čáru – 4:2. Náskok modrobílých mohl narůst na tři branky opět v čase 35:20, kdy Bulíř pálil od modré, Motáň vyrazil jeho pokus na hokejku Skalického, jenž zazvonil na levou olomouckou tyč. Do přestávky se tak šlo za dvoubrankového vedení šelem.

Ihned po zaznění zvuku píšťalky nastartoval své trysky domácí Kedršt, jenž ujel obraně Olomouce, jenže Motáň perfektně přečetl hru a čistým skokem mu uloupil gólovou příležitost. Radovat se tak po pár minutách mohli hosté. Při přesilovce v čase 42:07 nahodil od modré puk na branku Jakub Fryč a jeho střela se šťastně odrazila od tyčky a zapadla za nic nevidícího Alexu – 4:3. Do klidných vod dvoubrankového náskoku mohl Bílé Tygry dostat po minutě Lacek, jenže moravský gólman jeho tutovku vykopl betonem. Hra se poté přelévala ze strany na stranu a k vidění bylo hned několik šancí. Nejdříve mohl vyrovnat Málek, ale Alexa se několikrát blýskl pěkným zákrokem na zemi. Na druhé straně byl blízko brance Jonák, jenže místo branky trefil její konstrukci.

Kohouti mohli radostí kokrhat ve dvaapadesáté minutě, kdy špatnou rozehrávku Severočechů potrestal nadvakrát střelou po ledu Roman Rác – 4:4. Liberečtí si vzali oddechový čas, ale ani to jim nepomohlo, ba naopak se ještě více zatáhli. Dokonalý obrat zápasu mohl dokonat Jergl, ale jeho střela jen zazvonila na pravou Alexovu tyč, a tak zápas doputoval do prodloužení.

V jeho úvodu byli jasně aktivnější Moravané. Ukončit nastavený čas mol po minutě Voznica, který se protáhl kolem Karlík a Alexy, jenže jeho gólový pokus zastavila liberecká konstrukce. Na druhé straně pálil Říha, ale ani jeho pokus se do branky díky teči nevešel. Voznica dostal ještě jednu šanci na nápravu své předchozí zmařené brankové příležitosti. V situaci 2 na 1 už to vypadalo na gól, jenže do jeho pasu skočil jako pravá šelma Jonák, odpálil puk a následně přišpendlil libereckou svatyni na mantinel. V čase 62:43 byl faulován Skalický Rácem, čehož si všiml i hlavní sudí a modrobílí dostali přesilovou hru 4 na 3. Tu po dvaceti vteřinách využil po pěkné kombinaci Kedršta s Karlíkem Filip Jánošík střelou nad beton a přisoudil bonusový bod domácím – 5:4. Liberec porazil Olomouc v prodloužení 5:4.

OHLASY

Aleš Vladyka (Bílí Tygři Liberec): To, co jsme dnes předvedli, nemělo s hokejem nic společného. Hráčům jsme před utkáním říkali, abychom navázali na výkon proti Litvínovu, který nebyl špatný. Samozřejmě jsme zápas nedotáhli do konce, ale co jsme předvedli dnes, bylo něco šíleného. Vůbec jsme nehráli to, co jsme měli hrát. Vrchol všeho bylo vyrovnání na 4:4. Tři branky jsme dnes inkasovali v oslabení po úplně zbytečných faulech. Hru jsme si strašně komplikovali. Musíme se vrátit k hokeji, který nás zdobil.