Report ze zápasu OLO vs. TRN (5:0)

HC Olomouc

logo

5:0

(2:0, 1:0, 2:0)

logo

HC Dukla Trenčín

Úvod zápasu byl poměrně poklidný, ani jeden z týmů nedokázal ohrozit soupeřova gólmana, hostům se první příležitost naskytla v přesilové hře, když byl Strapáč vyloučen za hákování. Následně společně kombinovali Hlinka s Pardavým, proti druhému jmenovanému musel Falter zasáhnout pravým betonem. Trenčínští však ve vlastní přesilové hře poslali na led příliš mnoho hráčů, a proto se poměr sil na ledě vyrovnal. Nabídnutou přesilovou hru Kohouti využili, Cháberovi propadla střela od modré, kterou vypálil Robin Staněk.

Hosté nesložili zbraně, Falter musel lapačkou zasahovat proti Kalináčově pokusu. Domácí poté převzali iniciativu, Chábera měl plnou výstroj práce s pokusy Strapáče a Eberleho, ale další gól za svá záda nepustil. Hanáci roztáčeli přihrávkový kolotoč v útočném pásmu, který nedovoleně zastavil Hatala a Mora dostala možnost další přesilové hry. Tu domácí nevyužili, ale i nadále se hra odehrávala převážně před Cháberou. Hostující brankář držel svůj tým na dostřel.

V závěru první třetiny se do velké šance dostal Jakub Herman, ten dokázal prokličkovat sám až před Cháberu, ale byl podražen a rozhodčí nařídili trestné střílení. Útočník se sedmnáctkou na dresu se rozjel proti gólmanovi hostů, rozhýbal si ho a bekhendem poslal puk za jeho záda, čímž stanovil skóre první třetiny.

V úvodu prostřední periody navázali domácí na svůj dobrý výkon a Knotek s Lašem motali hostující obránce před Cháberou, až druhého jmenovaného hákoval Michal Novák a Kohouti dostali možnost přesilové hry. V té pálil po kombinaci s Eberlem Strapáč, ale prudká střela minula branku. Přesilovou hru Hanáci nevyužili, ale nadále se tlačili před Cháberu.

Tlak domácích přerušil faul Tomáše Mikúše, který putoval na trestnou lavici za podražení. Hosté se při výhodě jednoho muže v poli dostali do velké příležitosti, když se v přečíslení na Faltera řítili Veilleux a Hlinka. První jmenovaný vzal zakončení na sebe a střílel na vyrážečku, Falter puk vyrazil, Veilleux se dostal k dorážce, ale domácí gólman svůj tým podržel. Hanáci dokázali zahrozit i ve vlastním oslabení, do samostatného úniku se dostal Jan Knotek, ten se však ještě snažil hledat za sebou najíždějícího Laše, ale ten nedokázal zakončit.

Po skončení oslabení se Olomoučtí vrátili k aktivní hře, čímž si vynutili další faul, když před Cháberou zachraňoval situaci nedovoleně Holenda. V přesilové hře nebyli domácí úspěšní. Hostující hráči se nevzdali, ale olomoucká obrana pracovala na výbornou. Kalináč se sám dokázal protlačit před Faltera, byl velmi důrazný, ale jeho pokus zastavila pravá tyč domácí branky.

V závěru druhé třetiny Kohouti znovu překonali Cháberu. Galvas v rohu u Falterovy branky vyhrál souboj o puk, přihrál přes šířku kluziště Miroslavu Holcovi, který se dostal až do samostatného úniku, který z pravé strany propálil hostujícího brankáře. Těsně před přestávkou ještě zahrozili Holec s Knotkem, ale hostující obrana tentokrát jejich pokus zastavila.

Hned v úvodu poslední třetiny se Kohouti vrhli do útoku, Cháberovu pozornost prověřil Holec. Další střelu si připsal Ostřížek, když z pravého kruhu vyslal prudkou ránu. Z třetí třetiny neuplynuly ani dvě minuty a Hanáci rozjásali publikum počtvrté. Bratři Juraj a Tomáš Mikúšovi společně s Františkem Skladaným rozložili hostující obranu. Z levé strany střílel Tomáš Mikúš, Chábera puk betonem vyrazil pouze na hůl Juraje Mikúše, pro kterého již nebylo těžké dorazit puk do odkryté branky.

Následovala pasáž, kdy se hra přelévala z jedné strany na druhou. Asi největší šanci si připsal Gašparovič, když se dokázal protlačit sám před Faltera, nezbylo mu však mnoho sil na zakončení a domácí gólman si s jeho pokusem poradil. Na druhé straně prokličkoval mezi hostující obranou Jakub Herman a protlačil puk až za brankovou čáru.

Hráči si vyzkoušeli i hru ve čtyřech hráčích na obou stranách, při průchodu domácí obranou byl faulován Veilleux, který si následně chtěl vyřídit účty pěstmi a rozhodčí jeho počínání vyhodnotili jako nedovolené. Při hře ve čtyřech se ani jeden z týmů nedostal do větší šance. V závěru třetiny se do další velké šance znovu dostali bratři Mikúšovi, Tomáš dostal krásný pas před branku, ale rovnal si puk na holi a Chábera se proti jeho střele stihl přesunout.

Před koncem zápasu dostali hosté šanci ke skórování –Kohouti museli hrát dvacet vteřin ve třech hráčích, protože nejprve byl vyloučen Vyrůbalík a poté Houdek. V přesilové hře měl velkou šanci Drgoň, ale Falter se zaskvěl skvělým zákrokem a udržel čisté konto.

Po skončení základní hrací doby si hráči ještě vyzkoušeli samostatné nájezdy, ze šesti nájezdů byl jediným úspěšným nájezdníkem Miroslav Holec, když bekhendem překonal Cháberu. Neúspěšnými exekutory byli na straně domácích Marek Laš, Juraj Mikúš a na straně hostů Michal Hlinka, Jakub Gašparovič a Jakub Ručkay.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Hráli jsme dobře, měli jsme dobrý pohyb, drželi jsme se na puku, navíc jsme si vytvořili hodně šancí. Myslím si, že jsme jich mohli využít i víc. Byl to dobrý výkon, ale až v pátek 9. září se ukáže, jak na tom jsme. Z porážek ani výher v přípravě bych nedělal velké závěry. Martin Falter vychytal několik šancí Trenčína, a kdyby tam neměl ty zákroky, s nulou by to nebylo. Co se týká Juraje Mikúše a jeho setrvání, budeme vědět víc zítra (ve středu).