Report ze zápasu SPA vs. OLO (3:1)

HC Sparta Praha

logo

3:1

(1:1, 2:0, 0:0)

logo

HC Olomouc

První perioda ukázala, jakým směrem se bude zápas ubírat. Olomoučtí hráli staženě a čekali ve středním pásmu, kdežto sparťané vynikali výborným forčekingem a silnou ofenzívou. Překonat uspořádanou obranu Olomouce ale nebylo jednoduché. První šanci zápasu měli hosté. Pro Novotného to ovšem nebylo nic složitého, puk chytil do lapačky. O chvíli později už bylo rušno před Konrádem, který musel zneškodnit hned dvě střely za sebou. Uspěl na sto procent. První přesilovku zápasu si zahrála Sparta, početní výhoda však domácím moc nevyšla. Nejenže neskórovali, dokonce se velice těžko dostávali ke střelám na Konráda. Olomouc oslabení ubránila, a tak se pokračovalo za bezbrankového stavu.

Následně Hanáci ukázali, že umí také zatlačit na soupeřovu obranu a pořádně ji prověřit. V jedenácté minutě zahráli sparťané perfektně situaci před Konrádem. Gernát oslovil křižným pasem Buchteleho, ten ale zakončení prováhal a jeho ránu Konrád chytil. První branku zápasu vstřelili domácí, Petr Kumstát zvedl svou přesnou střelou k pravé tyči diváky ze sedadel. Po této gólové akci nehrál ani jeden celek nijak atraktivní hokej, prim hrály obrany a spíše se bojovalo o kotouč. Zhruba minutu před koncem první části vyrovnal za hosty František Skladaný, jenž prostřelil Novotného u první tyče dlouhým nápřahem.

Druhou část ovládla domácí Sparta. Dala dvě branky, hrála lépe než v té první a navíc ji podržel i skvělý Novotný. Nezačalo to ovšem ideálně. Za katr šel Nedomlel a Olomouc Spartě hodně zatopila, branku však nevstřelila. Když se sám před Novotným zjevil Laš, bylo sparťanům úzko, avšak Novotný je zachránil. V rozkleku vyrazil střelu a bylo po šanci. V dalším průběhu se nechal vyloučit olomoucký Mikúš a Sparta ukázala, že má silné přesilovky. Brankově to však nevyjádřila. Chvíli poté už to vyšlo! Trefil se sparťan Andrej Kudrna, který si najel za beky, dostal pas a Konrádovi zamířil nad lapačku.

Jednobrankové vedení domácím nestačilo, proto útočili dál. Mezitím předvedl výjimečnou práci s pukem a individuální schopnosti Sundher. Ujel, prohodil si beka a zakončoval na Novotného, sparťané přestáli akci se štěstím. Sparta se nenechala dráždit a zvýšila na 3:1. Autor gólu Jan Švrček, dostal nabito, neváhal a pálil od modré. Puk prošel až do branky Konráda. Domácí měli ještě jednu možnost, tu ovšem Konrád zlikvidoval levým ramenem. Minutu a dvanáct sekund před koncem atakoval Novotného jeden z Olomouckých, což se nelíbilo sparťanům, kteří přijeli Novotného bránit a olomouckému hráči pořádně „naložili na cestu“.

Třetí perioda začala dlouhou pasáží bez přerušení. Hrálo se hodně ve středním pásmu a ne před brankami. Pak přišlo vyloučení Mory a sparťané měli možnost zvýšit vedení. Olomouc jim však vysunutým forčekingem ukázala jinou tvář, Sparta se nemohla dlouho dostat ze svého pásma. Ba co víc, v útoku toho domácí moc nepředvedli. Když se hra vrátila do rovnovážného počtu hráčů na ledě, Olomoučtí se nemohli dostat do větších šancí. Navíc šli znovu do čtyř. Naopak Sparta se do příležitostí dostala hned několikrát. Byly to buď brejky, anebo šance plynoucí z tlaku, nic však neskončilo gólem.

Pět minut před koncem sparťané přečíslili Moru, ale zvládli akci jen napůl, přihrávka dobrá, zakončení ne. Olomoučtí změnili hru v lítou bitvu, avšak do souvislejšího ofenzivního tlaku se jim nepodařilo dostat, Sparta svoje vedení bránila výborně. Zhruba dvě minuty před koncem rozjásali sparťané halu znovu. Vrána ale orazítkoval jen obě tyče olomoucké branky, jak potvrdil videorozhodčí. Pražané poté poměrně v klidu dokráčeli pro tři body výsledkem 3:1.