Report ze zápasu OLO vs. JIH (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(0:0, 1:1, 1:0)

logo

HC Dukla Jihlava

Kohouti se již od úvodních minut hnali do útoku, jako první Larse Voldena prověřil Jan Eberle. Jihlavští nechtěli zůstat pozadu, ale pokusy Zemana a Čachotského domácí obránci zblokovali a Konrád nemusel zasahovat. První úspěšný zásah si připsal po střele Macíka z mezikruží. Přestože pro oba týmy to bylo první utkání, mohli diváci sledovat již od začátku šance na obou stranách. Konrád si připsal těžký zákrok, když betonem vykopl puk tečovaný Skořepou.

V první pětiminutovce si více šancí připsali hostující hráči, ale ani olomoučtí se nenechali zahanbit. Ve velké šanci se ocitl Aleš Jergl, když dostal přesný pas od Pechance, ale zakončení mu zcela nesedlo a Lars Volden skákavý puk ukryl ve výstroji. Následně dostali Hanáci možnost zahrát si přesilovou hru, v té nebezpečně pálil od modré čáry Houdek, jeho střela jen těsně minula branku hostů. Ze stejné pozice bez přípravy pálil i Ondrušek a kotouč se poté snažil dorazit Holec, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný a domácí Kohouti přesilovou hru nevyužili.

Po skončení oslabení se Jihlava vydala na útočnou zteč, celou akci zakončil tvrdým projektilem od modré Kájínek. Ještě větší příležitost ke skórování si vypracovali Čachotský se Zemanem, když ujeli do přečíslení dva na jednoho, ale Zemanovi v rozhodujícím okamžiku přeskočil kotouč přes hokejku a Konrád nemusel zasahovat. Adam Zeman si poté vypracoval ještě další příležitost, když dorážel před Konrádem, ale i tento pokus Konrád pokryl.

Na obou týmech bylo znát, že tento zápas je prvním v přípravě, tempo hry se však s přibývajícím časem zvyšovalo. Před Konrádem znovu nebezpečně zahrozil Adam Zeman ve spolupráci s Radkem Hubáčkem. V druhé desetiminutovce první třetiny si více šancí vypracovala Dukla, Semorád se ocitl sám na levém kruhu, Konrád musel kotouč ukrýt v lapačce.

Šancí domácích se stal pokus Ondruška, který však byl vytečován až do ochranné sítě a Volden nemusel zasahovat. Následně se domácí Macuh provinil vysokou holí a Jihlava hrála první přesilovou hru. V té se málem do úniku dostal Holec, ale puk mu utekl. Jihlava se poté usadila v útočném pásmu, Konrád musel zasahovat proti Skořepovi a také Zdráhalově střele od modré. Ani Jihlava svou první početní výhodu nevyužila. Největší potíže působil v první třetině domácí obraně zřejmě Tomáš Čachotský, když se několikrát dokázal proháčkovat až před domácího brankáře, stejně jako dvě minuty před koncem první části.

V závěru úvodní dvacetiminutovky se Mora na chvíli usadila v útočném pásmu, výsledkem byly dvě Staňkovy střely od modré čáry, ale s nimi si Lars Volden poradil a hráči tak do šaten odcházeli za bezbrankového stavu.

Exolomoucký Zeman byl proti svému bývalému klubu při chuti, Konrád si i v úvodu druhé třetiny musel poradit s jeho střelou. Na druhé straně těsně nad branku mířil z mezikruží Strapáč, Volden nemusel zasahovat. Zasáhnout musel až proti dvojici Pechanec, Buc, která dokázala přehrát obranu hostů. Následně se Olomouc dostala do tlaku, Jaroměřský nastřelil Voldenovu pravou tyč a posléze dorážel Holec, ale nedokázal přehodit beton. Na opačné straně zahrozil Macík, Konrád měl se skákavým pukem problémy, ale ve spolupráci s obránci situaci zvládl bez inkasování.

Jihlava se i ve druhé třetině dostala do přečíslení dva na jednoho, tentokrát Čermák s Jiránkem, ale Čermákův pas obětavým obranným zákrokem zblokoval Roman Rác a domácí gólman nemusel zasahovat. Následně si domácí vytvořili optický tlak, nicméně jihlavská obrana fungovala na výbornou a nepustila Kohouty do zakončení.

Na začátku druhé desetiminutovky druhé třetiny se sám před Voldenem zjevil Pechanec, ale nedokázal puk zasunout za jeho záda. Velmi aktivní byl také Miroslav Holec, který přebruslil Anděla a dostal se před něj, ale zakončil těsně vedle branky. Při svém pokusu byl faulován a domácí dostali k dispozici druhou přesilovou hru. V té se Hanákům dlouho nedařilo se usadit v útočném pásmu, několikrát se sami vyhnali nepřesnými přihrávkami. Až v závěru početní výhody si první střelecký pokus připsal Burian z velkého úhlu a Jihlava přečkala i druhé oslabení v zápase.

Během posledních pěti minut prostřední třetiny byli aktivnější domácí. Voldena vyzkoušel Herman, který se natlačil až do předbrankového prostoru. Ve třicáté osmé minutě se diváci dočkali první branky v utkání, když se od modré čáry prosadil Lukáš Galvas, jedna z letních posil Hanáků. Jihlava se nechtěla se ztrátou smířit a vrhla se do útoku, což se jí vyplatilo. O minutu později byl stav na světelné tabuli vyrovnán – Václav Rezek uklidil puk do prázdné branky, když dostal přesný pas od Bryhnisveena. V poslední minutě druhé třetiny se jihlavský Diviš provinil sekáním a Mora dostala možnost vylepšit si úspěšnost přesilových her.

V úvodu poslední třetiny dohrávali Kohouti téměř minutu a čtyřicet vteřin v početní výhodě, ve velké šanci sám před Voldenem se ocitl Eberle, ale ani nadvakrát ho nepřekonal. Následně Houdek nastřelil puk Vlachovi do obličeje a ten ihned zamířil do šaten. Po kratší pauze na vyčištění ledu hra pokračovala a těsně po vypršení jihlavského trestu procedil puk za Voldena mladík Lukáš Spurný a poslal Kohouty znovu do vedení.

Šanci na vyrovnání dostala Dukla v zápětí, když si Jaroměřský počínal nedovoleně a Jihlava hrála přesilovou hru. V té Čachotský pálil od modré čáry, před brankou se snažil puk tečovat Zeman, ale Konrád kotouč ukryl v lapačce. Pěknou kombinaci předvedli Anděl, Zdráhal a zakončující Macík, ale i tentokrát byl Konrád připraven. Následně Jihlava hrála více než půl minuty pět na tři, když se Buc provinil vyhozením puku mimo hřiště. Po vypršení jednoho z trestů ujížděl Holec do samostatného úniku, bekhendovým blafákem však nedokázal přehodit Voldenův levý beton. Dukla své přesilové hry nevyužila a domácí Strapáč málem nachytal Voldena střelou z vrcholu pravého kruhu.

Následovala pasáž hry bez větších šancí, optickou převahu si vytvářeli domácí hráči, ale Volden jejich pokusům odolával. Na druhé straně se ve velké šanci ocitl Čermák, když vystihl Staňkovu rozehrávku a tři hráči Dukly byli sami před Konrádem, ten ale situaci zvládl bravurně a zabránil vyrovnání. Jihlavští se hnali za vyrovnáním, do přečíslení dva na jednoho se dostali Macík a Žálčík, první jmenovaný vzal zakončení na sebe, ale Konrád si jeho pokus pohlídal, posléze ještě dorážel z předbrankového prostoru Suchánek, ale jeho pokus mířil nad domácí branku.

V poslední dvouminutovce základní hrací doby domácí pozorně bránili a snažili se co nejvíce času strávit v okolí Voldenovy branky, Herman vystihl rozehrávku hostí, ale jeho přihrávka Strapáče nenašla. Dukla se do větší šance již nedostala a Hanáci si tak připsali triumf.

I přestože zápas neskončil nerozhodně, následovalo pětiminutové prodloužení. V tom se před Konráda snažil prosmýknout Čachotský, ale Jaroměřský ho dokázal vytlačit tak, aby nemohl zakončit. V další velké šanci, tentokrát na druhé straně, se ocitl Herman, ale Volden další gól za svá záda nepustil. V druhé polovině prodloužení znovu nadělal starosti domácí obraně Čachotský, když k sobě stáhl obránce a naservíroval puk Bryhnisveenenovi, ten ale nezakončil přesně. Na druhé straně Heman vybídl ke střele Jaroměřského, jeho pokus Volden vyrazil, vzápětí puk na vlastní modré čáře znovu získal Jan Jaroměřský, který se vydal do samostatného úniku a vteřinu před koncem nastaveného času překonal jihlavského brankáře.

V první sérii nájezdů byli úspěšní oba exekutoři – Lukáš Žálčík i Miroslav Holec, oba zvolili rychlou střelu do horního rohu. V druhé sérii Macík trefil Konrádův beton a Skladaný tyč. V poslední sérii se snažil domácího gólmana vymíchat Semorád, ale neúspěšně, kdežto na druhé straně se střelou pod víko prezentoval Vilém Burian a Kohouti si tak připsali vítězství ve všech třech částech zápasu.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Na to, že pro obě družstva šlo o první přípravný zápas, hrálo se celkem ve vysokém tempu, a to i přes horko, které na stadionu panovalo. Nepřesnosti a nedorozumění k tomu samozřejmě patří. Utkání určitě splnilo svůj účel, získali jsme přehled o kvalitě hráčů z širšího kádru, kteří bojují o základní sestavu. Jedinou kaňkou je tak snad jen zranění Romana Vlacha, který dostal nešťastně pukem do obličeje. Během zápasu odjel do nemocnice s podezřením na prasklou lícní kost.