Report ze zápasu OLO vs. JIH (4:3)

HC Olomouc

logo

4:3p

(2:1, 0:2, 1:0 - 1:0)

logo

HC Dukla Jihlava

Utkání začalo hned ze začátku velmi zostra. Atraktivní start de facto způsobila olomoucká přesilovka, v níž se oba týmy ukazovaly ve své nejlepší možné útočné síle. Jako první tuhle dovednost dokázala jihlavská eskadra, když jinak extrémně produktivní Čermák jen tak tak nezužitkoval krásné vybídnutí od Heinricha. Co se nepodařilo Dukle, to Hanáci jen o osm sekund později provedli v plné síle. Bleskový brejk po vhazování rozjel Patrik Říčka, kterému právě zřejmě vysoká rychlost pomohla k první brance utkání. Brankář Juda se na jeho blafák natahoval jen marně.

Nicméně rychlé vedení nakonec bylo pro Olomouc paradoxně kontraproduktivní. Jihlava razantně zvýšila svou aktivitu a i přes fakt, že v Olomouci zapsala do zápisu jen 14 mladých bojovníků, velké nasazení a motivace jí pomáhaly k dominanci na ledě. Předchozí teze pak jen potvrdila brzká vyrovnávací branka, o kterou se postaral po protiútoku Milan Strnad. Na dlouhou dobu to bylo od obou týmů vše, když týmy začaly i pozorně bránit. Období vyčkávání tak protrhl až Slabý, který se ve vlastním oslabení dostal sám před olomouckou branku. Ve stoprocentní tutovce však nakonec branku minul.

Kontrovat mohla o pár chvil Olomouc. Do opětovného vedení ji dostal po překvapivé a zároveň velmi pohotové ráně po vhazování Josef Podlaha, který tímto způsobem zmátl i většinu aktérů na ledě. Stejný hráč pak o několik okamžiků později mohl dokonce přidat druhou branku večera, avšak v 19. minutě už Jihlavu od pohromy zachránil pohotový Juda svým jistým zákrokem. Hostující muž v masce si pak stejně pohotově počínal i proti Markovi, čímž udržel pro první přestávku jihlavské manko na úrovni jedné branky.

A právě toto zmíněné nabuzení posléze rozhodovalo o dalším vývoji. Ani ne půldruhé minuty po startu druhé periody už tak Jihlava znovu vyrovnala. Slabý nabídl po rychlém průniku puk přímo na hůl Slavomíra Kadlečka, který už jen bez větších potíží zasunul puk do nehlídané části olomoucké branky. Dukla tak dostala pořádnou motivační pilulku, která pramenila i v její hegemonii na ledě. Blízko dokonání obratu už byl ve 26. minutě Peschout, avšak v tomto případě ještě hasil situaci Ovčaři.

Samotný obrat ve skóre přišel na řadu až o pár okamžiků později, když se prosadil po dlouhém jihlavském tlaku David Čermák. Ovčaři na ránu elitního snipera klubu z Vysočiny už nakonec nedosáhl. Olomouc tak stála před krizovou částí utkání, nicméně nakonec ji přestála bez úhony. V možném inkasování ji bránila výrazná aktivita v útočné fázi hry, kdy se o veliké šance postarali Husták s Cachem. Ani jeden však nezamířil přesně, když jejích dělovky proletěly těsně nad břevnem.

Hanáci mohutně svého soupeře presovali, jenže k vytoužené brance nepomohla ani přesilovka pěti proti třem. Dukla se velmi udatně bránila snaze soupeře, což se ještě těsně před sirénou snažil změnit znovu Cach. Avšak ani last minute rána nakonec nepomohla, když se puk vydal těsně vedle tyčky.

Do třetí třetiny vstoupila tentokráte velmi aktivní Olomouc. O dost jiná než v předešlých periodách. A právě změna nasazení a mohutný růst snahy se zřejmě nejvíce podepsal pod dalším vyrovnáním. Ludvík Rutar se o něj postaral přesnou ranou z mezikruží. Vyrovnání bylo opticky ještě dalším nakopávačem domácí motivace, nicméně Jihlava se stále sympaticky bránila záměrům soupeře. K dalšímu zásadnímu obratu v celém utkání tak nepomohl ani mohutný tlak domácích, který postupem času gradoval. Svůj tým však častokrát zachraňoval pozorný Juda v bráně.

K vítězství v samotném závěru základní části ale nebyla daleko ani Dukla. Obrovskou dávku štěstěny totiž měl olomoucký tým, když Kadlečkova dělovka doznala změny trajektorie díky břevnu a následně i tyče. Puk se však nakonec vykutálel mimo bránu. Stejně blízko rozhodnutí bylo pak i produktivní duo Heinrich-Jindra. Avšak ani jejich souhra nezabránila remízovému stavu. Na řadu tak muselo přijít logicky prodloužení, v němž se nakonec z první větší šance postarali o rozhodující branku hokejisté Olomouce. Bonusový bod zajistil domácím díky úspěšnému blafáku Dominik Marek.