Report ze zápasu OLO vs. VSE (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(1:0, 1:0, 0:1)

logo

VHK Vsetín

Vzájemná utkání Olomouce se Vsetínem už v sezóně slibovala velice zajímavý hokej a nejinak tomu bylo i v průběhu střetnutí na hanácké půdě. Samotný start byl ovšem v režii Valachů, kteří se hned po úvodním buly prezentovali velice nadějnou šancí Jenáčka po Baďurové krásné nahrávce. V tomto případě však byl proti jeho střele připraven brankař Mokrý. Právě on měl později sehrát zásadní roli ve vývoji utkání, hosté si na něm ještě mnohokrát pořádně vylámali zuby.

Ovšem nadějný start přeci jen diváky až příliš navnadil, na řadu totiž přišlo rychlé uklidnění řad. Začala vládnout taktika. Zčistajasna však duel dostal obrovský náboj, když se oba soupeři do sebe pustili v předbrankových prostorech. Na ledě došlo k obrovské mobilizaci ofenzivních sil, avšak tlak zůstával hlavně na holích Vsetína. Velké problémy Hanákům dělal zejména nejproduktivnější hráč ligy Roman Půček, i on však spaloval jednu tutovku za druhou. Ovšem nebyl sám, navázal na něj Krupa, který se mohl jen držet za hlavu po palbě z brankoviště, která skončila dalším spektakulárním zákrokem Mokrého.

Půček později zkoušel vybídnout i spoluhráče na zteč, avšak ani tato varianta nefungovala. Petriskovi sebral snad i jistou trefu Mokrý na brankové čáře rozštěpem. Vsetín toho mohl jen litovat, protože Olomouc se probudila z letargie v nepravý čas. Před brankářem Chrásteckým se znenadání zjevila skupina domácích, která pálila jednu střelu za druhou. Nicméně až dorážka Adama Rutara našla skulinku v postoji hostujícího muže v masce. Hosté se ještě okamžitě snažili o vyrovnání, jenže Olomouc se zabarikádovala před vlastní klecí. Jedinou větší možnost do konce periody si tak připsal Půček, avšak jeho samostatný únik byl dvě sekundy před sirénou přerušen nedovoleným zákrokem Indráka.

Domácí tak sice vstupovali do druhé třetiny oslabeni o jednoho muže, velkou roli na skóre to ale nemělo. Hosté se v početní výhodě neprosadili, naopak hned po jejím konci znovu museli překousnout olomouckou radost. Nedorozumění v obraně soupeře využil obránce Matúš Hlaváč k svému individuálnímu představení, které skončilo až přesnou střelou do šibenice.

I po druhé inkasované brance se hosté sice viditelně vzchopili, další velkou gólovku však měla znovu Olomouc. A Štefka při ní dokonce nebyl daleko třetí brance, Vsetínské nicméně ještě stačil zachránit pozorný Chrástecký. Iniciativa tak připadla znovu hostujícímu družstvu, jež se stále a stále pokoušelo o kontaktní trefu. Daleko jí sice nebyl Lukačka, avšak ani on stále nemohl najít recept na velice pozorného Mokrého.

Střelecká převaha stále patřila i nadále Vsetínu, leč v tomto případě to k ničemu na změně skóre stále nevedlo. Šance nadále střídala šanci, a to i na obou stranách, diváci stále čekali na další branku jen marně. Vsetín bušil na blok Olomouce, který byl neustále v permanenci, jenže vytoužený cíl stále nepřicházel. I Vašenka se snažil na svém bývalém domácím ledě změnit toto prokletí, jenže byl zastaven znovu pozorným Mokrým. Kontrovat tak mohla Olomouc, která se nejednou vřítila do otevřené obrany soupeře. Ani ona však nebyla úspěšná, Hlaváč totiž pouze nastřelil tyč.

Třetí perioda byla od začátku taktéž v režii Vsetína, leč jeho hegemonie stále nepřinášela žádný výsledek. Mokrý byl permanentně připraven, obrana Mory prakticky nedělala větší hrubky. Jedinou cestou pro Vsetín tak byl důraz, avšak ani on nezafungoval úplně optimálně. Lašák nebo Jenáček tak své gólovky také nezužitkovali. Ba naopak hosté mohli ještě smolně inkasovat. Závar mladých kohoutů před Chrásteckým sice dosáhl dostrkání kotouče do sítě, rozhodčí branku ale z důvodu úmyslného kopnutí neuznali.

Hosté tak přežili takřka klinickou smrt a mohli se ještě znovu soustředit na ofenzivní činnost. Co tak dlouho nevycházelo, to se nakonec podařilo po nenápadné akci. Po pečlivém obléhání domácí branky nakonec uspěla akce založená Janem Vašenkou, jenž svou přihrávku poslal přesně na hůl obránce Martina Lašáka, jeho jemné ťuknutí už na Mokrého nakonec stačilo.

Rázem tak bylo vše jinak. Olomouc se dostala pět minut před koncem pod obrovský psychický i herní tlak, Vsetín tak vše riskl na jednu kartu. Nicméně ani power-play nakonec vytoužené vyrovnání nepřineslo. Domácí tak nakonec svůj chudý náskok ubránili, čímž si pojistili první místo v tabulce. Vsetín naopak po čtvrtečním zisku dvou bodů na výhru nedosáhl a zůstal na pozici čtvrté.

OHLASY

Jiří Rech (HC Olomouc) Do utkání jsme nevstoupili moc dobře, nebruslilo nám to, obecně se klukům moc nedařilo. Naštěstí po jedné šťastné střele jsme se dostali překvapivě do vedení. Od druhé třetiny už jsme potom hráli dobrý hokej, byli jsme více na puku a dostávali jsme se konečně k šancím. Velká škoda, že jsme si vše zkomplikovali koncovkou, když jsme soupeři povolili ještě drama. Body jsme potřebovali z tohoto zápasu jako sůl, tudíž spokojenost s výsledkem je určitě logicky na místě. Udrželi jsme si v tabulce celkem slušný odstup od konkurentů, play-off už tak není až tak daleko. Hlavně to ale nesmíme zakřiknout.