Report ze zápasu LIB vs. OLO (6:2)

Bílí Tygři Liberec

logo

6:2

(2:1, 3:1, 1:0)

logo

HC Olomouc

Domácí vlétli do zápasu s velkou chutí, což bylo hned od začátku zápasu vidět. Hnaní domácím publikem se pokoušeli hned v úvodu první třetiny vsítit branku. Na druhé straně Kohouti, kteří si postup do play-off poctivě vybojovali až v předposledním zápase, nechtěli Tygrům dát nic zadarmo. Přesto se v první akci ocitli právě liberečtí. Bitman se po levé straně prohnal až na kruh, trošku jej tísnil Klesla, ale i přesto domácí hráč dokázal vystřelit. Pokus ovšem nebyl přesný a Mokrý zasahovat nemusel. Za olomoucké se jako první vrhl do útoku nejproduktivnější hráč po základní části Kořenek. Jeho dělovku schoval Pařík bez problémů do lapačky a pokračovalo se ve hře. První změnu skóre přinesla čtvrtá minuta a byli to domácí, kteří mohli slavit vedení. Tygři se usadili v útočném pásmu, kotouče se u pravého hrazení chopil Jakub Rychlovský, vyjel si až na osu hřiště a povedenou střelou zápěstím rozvlnil síť za Mokrým. Kohouti se snažili o rychlou odpověď, konkrétně to byl Vosátko. Jeho bomba se ale mezi tři tyče nevešla a zimním stadionem se pouze prohnalo typické dunění. Ani domácí se však nespokojili s jednobrankovým vedením. Šeliga si najel na levý kruh a zkoušel to po ledě. Mokrý byl na jeho střelu připraven a vytěsnil ji mimo nebezpečí. V osmé minutě se Hanákům podařilo skórovat. David Štefka se dostal v ponechané výhodě do rychlého brejku, nic nevymýšlel a z mezi kruhů nachytal i Paříka v liberecké brance. V zápětí se olomoučtí museli bránit, protože na trestnou lavici putoval za sekaní Mader. V této početní výhodu měli domácí obrovskou šanci, když po Rychlovského povedené křižné přihrávce měl před sebou Žemba odkrytou klec. V zákleku ji ovšem promáchl. Tygři se ale v probíhající v přesilové hře přeci jenom prosadili. Šeliga poslal puk za kruhy, kde operoval Petr Had. Ten zkusil vystřelit do skrumáže těl před brankou a kotouč si k velké radosti domácích našel cestu až do sítě. Hanáci se pochopitelně s tímto stavem nechtěli smířit, což mělo za následek zvýšenou aktivitu a nabídnutou přesilovou hru. Liberečtí ale obětavými zákroky a aktivním přístupem nedovolili Hanákům najít si nějakou nebezpečnou pozici a oslabení přečkali. Dvě minuty před koncem se role obrátily a byli to domácí, kteří mohli přidat gólem do šatny třetí branku. Kohouti však další branku nepřipustili a po velmi atraktivní první třetině se týmy rozešly do kabin za jednobrankového vedení domácích.

Na začátku druhé periody měli více kotouč na svých hokejkách liberečtí, takže Mokrý v brance Olomouce se rozhodně nenudil. V 25. minutě nebyli domácí od vstřelení třetí branky daleko. Šafařovského střela od modré čáry byla tečovaná a kotouč poskakoval po zákroku Mokrého na brankovišti. Za čáru se ho snažil propasírovat Charvát, ale olomoucký gólman se včas přesunul a hra se po pěti minutách poprvé ve druhé třetině přerušila. Domácí v aktivní hře nepolevovali a snažili se odskočit na dvě branky, což se jim nakonec hodně se štěstím podařilo. Szymon Bieniek se vydal na výlet do ofenzivy a snažil se najít spoluhráče před brankou. Jeho přihrávku z levé strany si ovšem srazil jeden z olomouckých obránců tak nešťastně, že puk skončil až za zády bezmocného Mokrého. O minutu později přidali Tygři další gól, když se jim podařilo využít přesilovou hru. Usadili se v pásmu, vyměnili si párkrát kotouč a vše skončilo ranou bez přípravy Dominika Šeligu, který dostal nabito od Maťátka a Mokrému nedal šanci. I když Hanáci bojovali a nedli domácím nic zadarmo, po dvou smolných gólech prohrávali už o tři branky. Zbraně však nesložily. Rutar vyjel z lavice hanby a unikal sám na branku. Ještě se rozhodl vrátit kotouč za sebe Tomajkovi, jenž jej poslal zpět na Rutara. Výborně zasáhl domácí gólman Pařík, který včasným vypíchnutím znemožnil jakékoliv zakončení. Po této obrovské šanci se potvrdilo pravidlo "nedáš, dostaneš". Tygři totiž znovu udeřili. Michael Drábek z pravé strany dojel až do brankoviště, kde byl sražen a narazil do brankové konstrukce. Poté vznikla před brankou velká mela a kotouč se dostal až za čáru, jenže Mokrý to odnesl bolestivým střetem, po kterém musel brankoviště opustit. Nahradil jej Hasala. Olomouci se ale hned vzápětí podařilo snížit, když Hlaváč vybídl mezi kruhy ke střele Daniela Indráka, který dostal kotouč až za brankovou čáru. Ani ne o minutu později mohli Hanáci snížit na rozdíl dvou branek, jenže Tomajko v samostatném úniku trefil pouze připraveného Paříka. Tři minuty před koncem se ještě v dobré šanci ocitl Šafařovský. Zvolil poměrně netradiční zakončení bekhendem, Hasala ale zasahovat nemusel.

Po na góly bohaté druhé třetině, kde se domácím podařilo odskočit až o čtyři branky, se odcházelo do šaten po snížení Indráka za stavu 5:2 pro liberecké. Nutno však dodat, že Kohouti neproměnili dvě vyložené šance, což je nakonec mohlo po zápase dost mrzet.

Hned v úvodu přidal totiž šestou branku libereckých Jan Žemba, který byl trestuhodně neobsazen olomouckou obranou a po šikovném pasu Rychlovského poslal puk zcela nekompromisně do odkryté klece. Hned v úvodu poslední části tedy domácí nepřipustili jakékoliv komplikace a odskočili opět na rozdíl čtyř branek. I když se Hanáci snažili a pár šancí v poslední periodě měli, další branku přidat nedokázali. V polovině třetiny to byl nejdřív Mader, jehož několikrát tečovaná střela musela Paříka pořádně vystrašit, a poté situace dvou na jednoho, do které se hnal Kalač s Kořenkem. Poslední jmenovaný to zkoušel do protipohybu, ovšem puk mezi tři tyče nedostal. I liberečtí mohli svůj náskok ještě navýšit, ale Hasala v olomoucké brance jim sedmou branku přidat nepovolil.

První utkání osmifinále ovládli liberečtí, kteří byli efektivnější v zakončení a vyhráli o čtyři branky. Svěřenci trenéra Berana však mohou svůj dnešní výkon napravit hned zítra, tedy v neděli, když se od 12:00 opět utkají proti Tygrům a pokusí se sérii srovnat.