Report ze zápasu OLO vs. KVA (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1p

(0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

logo

HC Energie Karlovy Vary

Bilance Kohoutů s Karlovými Vary vyznívala po třech vzájemných utkáních o něco lépe pro Energii, která Hanáky v obou svých domácích utkáních vynulovala, Olomouc se radovala jen ve vůbec prvním utkání letošní sezóny, kdy Karlovy Vary porazila 4:1. Nyní před ní stál důležitý úkol vyrovnat bilanci. Energie oproti tomu měla možnost potvrdit domácí vítězství také na ledě soupeře. Do karet olomouckým hráčům hrálo i to, že si v předchozích dvou utkáních připsali cenné skalpy Plzně a Liberce, zatímco Vary přijely se sérií osmi porážek v řadě.

Čtvrté vzájemné utkání těchto dvou týmů mělo spíše pozvolnější náběh. Olomouc se od prvních minut jasně více držela na puku, ale Karlovy Vary větší ohrožení své branky nedopustily. To na druhé straně Energie zahrozila po nahození Podlipnika, které se před Lukášovou brankou nebezpečně odráželo. Z protiútoku mohl jet Burian sám na brankáře, ale spoluhráč mu poslal puk o krok dále, než olomoucký útočník dosáhl.

V deváté minutě putoval Švrček na trestnou lavici za podrážení Vlacha, Kohouti ale Lukáše podpořili několika zblokovanými střelami a uhájili nerozhodný stav. Jen krátce po skončení trestu se navíc Káňa dostal k puku na hranici Bednářova brankoviště, hostujícího brankáře ale nepřekonal. Na druhé straně zase za Lukášem po Kozákově nahození zvonila tyč. Z první pálili nebezpečně také Mikúš a Balán, ale ani oni neuspěli.

V závěru první dvacetiminutovky měla Olomouc trochu potíže dostat se z obranného pásma, ale Karlovy Vary soupeřových nepřesností nedokázaly využít. Až necelé čtyři minuty před přestávkou se domácí dostali do přečíslení dvou proti jednomu, v němž Burian nedokázal usměrnit Irglovu prudkou přihrávku do sítě. Před Lukášem mohl zasunout Tomáš Mikúš do odkryté klece, ovšem trefil jen boční síť. Skóre se měnilo až v čase 19:10, když se Dávid Gríger dokázal prosadit přes Rutara a usměrnil Šenekříkovu přihrávku do branky.

Druhou třetinu začala přesilovkou Olomouc. Káňa dostal nabito mezi kruhy, ale rozhodl se ještě přeposlat puk na Strapáče, kterého Bednář vychytal. Knotek zase z okraje brankoviště tečoval puk na horní síťku branky. Po vypršení trestu pak spěchal za vyhozeným pukem Mikúš, ale dojel jej až za Lukášovou brankou a jeho následná přihrávka hosty vyhnala z útočného pásma. Neuspěl ani Stloukal se svým výjezdem zpoza branky, ani Balán s Grígerem, kteří číhali na přihrávku na hranici brankoviště.

Krátce poté, co se zápas zlomil do své druhé poloviny, proskákal puk brankovištěm ke Strapáčovi, který ale nemohl zakončovat, a tak jen přihrál na Škůrka. Projektil olomouckého obránce mířil mimo branku. Šance trochu pozvedly Olomoucké na duchu a ti si dokázali krátce vytvořit tlak v útočném pásmu. Karlovy Vary začaly hrozit z protiútoků, v přečíslení dvou proti jednomu se k Vlachovi jeho přihrávka odrazila zpět, ale z odkryté branky trefil jen boční síť. Gríger zahrozil pro změnu před svou vlastní brankou, když kopl vyražený puk zpět na karlovarského brankáře, ten ale včas položil beton na led.

Třetí dvacetiminutovku začali aktivněji Hanáci a Strapáč během chvilky vybojoval další početní výhodu pro svůj tým. V ní dostal přihrávku napříč pásmem Škůrek, který z první zamířil nad branku, ostatní pokusy Olomouckých potom vykryli obětaví Energetici. Ti si pak rovněž zahráli přesilovku a v ní skvěle kombinovali Gríger s Balánem, Lukáš se ale proti střele prvního jmenovaného bleskurychle přesunul a zabránil gólu. Těsně před skončením trestu zase Skuhravý tečoval puk před brankou, olomoucký brankář však udržel betony u sebe.

Olomouc se nevzdávala a dál se snažila co nejvíce okupovat útočné pásmo, střeleckých pokusů však bylo pomálu, a ty co prošly až na branku zvládal likvidovat Bednář. V 52. minutě musel čelit karlovarský brankář také brejku Káni, i s jeho střelou si poradil. Tomeček zase mohl dorážet po nahození Ostřížka, zakončení mu znemožnili pro změnu obránci hostů. Úspěch a vyrovnání Kohouti slavili teprve v 55. minutě, když jeden z hostů promáchl puk před svou brankou a Vilém Burian ho pohotově poslal mezi Bednářovy betony. Střelecký půst Kohoutů proti Karlovým Varům tak skončil po dlouhých 182 minutách!

Olomouc se po inkasované brance nezastavila a chtěla utkání otočit, ale málem tak vznikl prostor pro Rachůnka, kterému k brejku chyběly jen centimetry. Na druhé straně zase Ostřížek hledal u vzdálenější tyčky Strapáče, ale puk mu poslal příliš daleko. Vlach se pak zkoušel ještě prokličkovat před branku Lukáše, ale v poslední chvíli o puk přišel. Zápas tak za stavu 1:1 dospěl do prodloužení.

V něm Olomouc pokračovala v aktivní hře a po osmdesáti vteřinách vybojovala další přesilovku. Karlovy Vary ovšem přečkaly své oslabení bez větších potíží, a tak rozhodla až poslední minuta nastaveného času, kdy Jan Knotek ujížděl sám na Bednáře a přestože byl faulován, podařilo se mu na dvakrát dostat puk do karlovarské branky. Hanáci tak udělali další důležitý krok vstříc jistotě play-off, zatímco Karlovy Vary prohrály podeváté v řadě.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Utkání bylo bojovné. Začali jsme v první třetině trochu vlažněji, měli jsme v nohách těžké zápasy a v neděli jsme přijeli ve 2 v noci. Čas na regeneraci byl hodně krátký. Byl to odlišný zápas než v Plzni nebo s Libercem, protože jsme věděli, že Karlovy Vary hrají o vše, budou bojovat a hrát obětavě. To se potvrdilo. Byl to hrozně těžký zápas pro nás. Taky musíme poděkovat hráčům za tu bojovnost až do poslední minuty a do toho prodloužení. Opravdu jsme to ubojovali. Té hokejové krásy tam tolik nebylo, ale o to víc si ceníme těch dvou bodů.