Report ze zápasu OLO vs. VIT (2:5)

HC Olomouc

logo

2:5

(0:1, 1:1, 1:3)

logo

HC Vítkovice Ridera

Posledním soupeřem hokejistů HC Olomouc se pro rok 2018 staly HC Vítkovice Ridera. Ostravané do zápasu vstupovali jako mírným favorit – se ziskem 50 bodů byli před úvodním buly zápasu na čtvrtém místě, Olomouci, která na svém kontě měla o tři body méně, patřilo místo šesté. Bilance obou soupeřů byla vyrovnaná, přičemž vždy platilo, že tři body bral domácí tým. V prvním zápase se z vítězství 1:0 radovala Mora, ve druhém zůstaly tři body v Ostravar Aréně.

Do první velké šance utkání se dostal Aleš Jergl, jenž se ocitl sám v prostoru mezikruží, kam se k němu dostal odražený puk, kroměřížskému odchovanci však střela vůbec nesedla. O chvíli později ohrozil Patrika Bartošáka František Skladaný, ale ten zakončil pouze do vítkovického brankáře.

Krátce nato se poprvé v utkání vylučovalo, na trestnou lavici nejprve odjel domácí Tomeček, ovšem přesilovka hostům dlouho nevydržela. Po 18 vteřinách se poměr sil na ledě vyrovnal poté, co se držením hole protihráče provinil Jakub Lev. Hra 4 na 4 více vyhovovala Vítkovicím, které se dokázaly dostat do nebezpečné šance, kterou musel zastavit až Jan Jaroměřský prostřednictvím faulu. Přesilovku 4 na 3 však domácí dokázali přečkat a v následném klasickém oslabení se dostali do brejku, ovšem střela jednoho z olomouckých útočníků mířila vysoko nad. V závěru přesilové hry vyvinuly Vítkovice na domácí velký tlak, jenže jim chyběla přesnost jak ve střelbě, tak při nahrávání.

V osmé minutě se vrátka na domácí trestné lavici otevírala znova a hosté tak měli možnost napravit dojem ze svých předchozích přesilových her. Hned zkraje trestu se však Kohoutům podařilo vyvézt puk až před Patrika Bartošáka. Hostům se v útočném pásmu podařilo trvale usadit až půl minuty před koncem početní výhody, přičemž jejich největší šanci zmařil Jan Švrček obětavým pádem do střely.

O chvíli později se sám na olomouckého gólmana řítil Kucsera, nicméně Lukáš jeho úmysl vystihl a vypíchl mu kotouč. A strážce domácí svatyně měl práci také v dalších minutách. Nejprve se do pětadvacetiletého gólmana natlačil Tybor a poté se o slovo přihlásil Šidlík se svým nepříjemným nahozením od modré čáry. Přesto však olomoucký odchovanec nedokázal do konce třetiny udržet čisté konto. Ve 14. minutě se ocitl sám před Lukášem Roman Szturc, který se zmocnil odraženého puku, zasunul ho za ležícího gólmana a poslal svůj tým do vedení.

Šanci vyrovnat měla Olomouc v přesilové hře, jejíž druhé polovině se červenobílým hokejistům podařilo vyslat několik projektilů na soupeřovu bránu, některé z nich ovšem zastavila vítkovická obrana a další ztroskotaly na Bartošákovi. V závěru první třetiny si domácí zahráli další hru v početní výhodě a 18 vteřin před jejím vypršením měl vítkovický gólman co dělat, aby uhájil čisté konto. Největší šanci vyrovnat měl David Ostřížek, který společně s Janem Knotkem ujížděli na Bartošáka, v rozhodujícím okamžiku však frýdeckomístecký rodák minul.

V prvních minutách druhého dějství byli aktivnějším celkem domácí. Ovšem pokusy Strapáče ani Jaroměřského gólem neskončily. Na druhé straně pak měl Lukáš práci se střelou Stránského, která mu vypadla z lapačky, poblíž však nebyl žádný z modrobílých hokejistů, který by se zmocnil odraženého puku. Olomoucký tlak pokračoval i v nadcházejících minutách a Patrik Bartošák si místy musel připadat jako na střelnici. Vítkovice si mohly oddechnout až po faulu Petra Koloucha, kdy jim byla nabídnuta další přesilovka. Tu se sice hostům nepodařilo zužitkovat, ale dokázali se díky ní usadit v útočném pásmu.

Ve 30. minutě si hosté zahráli už pátou přesilovou hru v utkání, domácí špatně vystřídali a hráli s šesti bruslaři v poli. V následující přesilové hře už se Vítkovice nemýlily. Šimon Stránský vyslal na bránu nahozen, které si do brány nešťastně srazil Jan Jaroměřský. O pár okamžiků později měli domácí na hokejkách kontaktní gól – Patrik Bartošák vyjel pryč z brankoviště a před odkrytou klecí se ocitl Vilém Burian, jenže jeho střela mířila mimo tři tyče.

Hanáci si ve druhé třetině zahráli také 38vteřinovou početní výhodu 5 na 3. Moře však v přesilovce chyběla střelba, a tak Vítkovice dvojnásobné oslabení přečkaly. Kohoutům však po návratu Poletína zbývala ještě skoro minutu a půl dlouhá klasická přesilovka, a navíc byli trvale usídleni v útočném pásmu. Ve 35. minutě se k puku dostal David Ostřížek a střelou do levého horního růžku si připsal kontaktní gól domácích.

Poslední dějství začalo v ostrém tempu. Nejprve musel po Kolouchově střele zasahovat Patrik Bartošák a poté se o slovo přihlásily betony Jana Lukáše. Při vítkovické akci se navíc menším trestem provinil Petr Kolouch, a tak šli domácí opět do čtyř. Největší šanci přesilovky měl na holi Schleiss, jenže mu podjela brusle a nedostal se ke střele.

Na druhé straně vypadaly hodně nadějně střely Ostřížka a Laše, Bartošák však v obou případech ukázal, že vévodí brankářským statistikám extraligy zcela po právu. Časomíra ukazovala čas 45:06, když se otevřela vrátka na hostující trestné lavici a domácím byla nabídnuta přesilová hra. V ní se puku na modré čáře zmocnil Jiří Ondrušek, jeho dělovka prošla za záda Bartošáka a od tyčky se odrazila za brankovou čáru.

Pár vteřin po proměněné přesilovce se vítkovická trestná lavice opět zaplnila. V ní Olomouc několikrát ohrozila gólmana hostů, nebezpečně vypadala zejména střela Jana Knotka z pravé strany, jenže tentokrát se červené světlo za bránou hostů nerozsvítilo. A trestům nebyl pro této večer ani zdaleka konec. Po dlouhé době si přesilovou hru zahrály pro změnu Vítkovice. Po střetu Kucsery a Ondruška u mantinelu šli navíc domácí do tří.

Vítkovicím se sice nepodařilo prosadit se ve hře 5 na 3, v klasické přesilovce už ale ano. Olomoucká obrana nechala před Lukášem osamoceného Radoslava Tybora a ten vrátil vedení na stranu Ostravanů. O chvíli později mohly Vítkovice své vedení ještě navýšit, ale brankář Hanáků svůj tým proti úniku Deje podržel. A domácí gólman byl pozorný také o pár minut později, když se na něj řítili Tybor s Květoněm.

V posledních dvou minutách třetí třetiny odvolal trenérský tandem Tomajko-Moták brankáře a Kohouti zkoušeli vyrovnat s šesti bruslaři v poli. Hanáci byli skutečně blízko vyrovnání, ale střela Davida Škůrka jen orazítkovala tyč. Radovali se naopak hráči na druhé straně, když David Květoň usměrnil kotouč do prázdné brány. Kohouti to i poté, co se po buly zmocnili puku, zkusili v šesti, ale bohužel bez úspěchu – Vítkovice tak pečetily své vítězství další trefou do prázdné klece, tentokrát se exekutorem stal Ondřej Roman.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Nastoupili jsme po zápase v Hradci Králové, který nás stál hodně sil. První třetinu nám to tolik nejezdilo, pak jsme to rozjezdili. Rozhodl třetí gól, který jsme dostali v oslabení. Oslabení jsme měli strašně moc a to nás stálo zápas. Před hráči je třeba smeknout, že převedli takový výkon ve dvou zápasech po sobě. Máme z nich nula bodů, ale nemůžeme říct hráčům, že by hráli špatně.