Report ze zápasu OLO vs. MBL (3:1)

HC Olomouc

logo

3:1

(0:0, 1:0, 2:1)

logo

BK Mladá Boleslav

Utkání zahájilo buly dvou Knotků – olomouckého Jana Knotka a mladoboleslavského Tomáše Knotka. Před Krošeljem bylo pěkně horko už v prvních vteřinách hry, poté, co přikryl střelu, byl do jeho brány natlačen jeden z olomouckých útočníků. A tlak Hanáků pokračoval i nadále. V solidní střelecké pozici se ocitl Petr Strapáč stojící na vrcholu pravého kruhu, ale puk mu přeskočil z čepele.

Dlapa přivezl puk ve středním pásmu, jeho střela však skončila po zásahu olomoucké devětadvacítky na plexiskle. V 7. minutě zápasu došlo k prvnímu vyloučení, na trestnou lavici odjel Němeček za napadení a Hanáci tak získali výhodu jednoho muže v poli navíc.

Začátek početní výhody se ale domácím nevydařil, Skalickému se podařilo vypíchnout přihrávku Kohoutů a mohl se vydat do brejku, puk na něj ale byl příliš rychlý a dřív se o něj postaral Jan Lukáš. K první větší přesilovkové šanci se dostal Jan Káňa, ten však byl záhy vyloučen za vysokou hůl a poměr sil na ledě se rázem vyrovnal, Boleslav pak navíc získala minutu a tři čtvrtě trvající přesilovku.

Mladá Boleslav byla ve své přesilovce nebezpečnější a Jan Lukáš musel vytáhnout dva důležité zákroky. Káňa si nicméně na trestné lavici odseděl celé dvě minuty. O chvíli později se sám na Lukáše řítil Najman, ale ani on nebyl úspěšný.

Poté se o slovo přihlásil pro změnu zase olomoucký útok. Po nahození do útočného pásma neposedný kotouč poskakoval na hraně mantinelu, Krošelj se ho pokusil zkrotit, ale bez úspěchu. Černé pryže se naopak zmocnili domácí a slovinský gólman zažil pěkně horké chvilky, oba střelecké pokusy Hanáků však zlikvidoval.

Z ostrého úhlu to zkoušel Jergl, ale jeho střela neprošla přes skrumáž těl před bránou. O pár okamžiků později musel mladoboleslavský brankář vytáhnout zákrok betonem proti střele Tomáše Dujsíka. Jednu z největších šancí první třetiny měl na hokejce Marek Laš, jenž se dostal do samostatného úniku, objel obránce, ale svůj blafák nedokázal dokončit. O chvíli později se zkusil z druhé strany prosadit Ostřížek, ale Krošelj byl připraven. První třetina tak skončila nerozhodným stavem 0:0.

Také druhou třetinu zahájilo vhazování mezi Knotkem a Knotkem, úspěšnější byl ve svém snažení ten mladoboleslavský. Po pouhých 13 vteřinách hry byl vyloučen David Ostřížek za podrážení a Lvi si tak zahráli druhou přesilovku v utkání. Oslabení se Kohoutům i s potřebnou dávkou štěstí podařilo ustát bez ztráty kytičky.

Trochu ospalý začátek druhého dějství rozvířil až David Ostřížek, který obral o puk jednoho ze soupeřových hráčů ve středním pásmu, jeho přihrávka na najíždějícího spoluhráče ale nevyšla. Zvýšená koncentrace červenobílých se před Krošeljem vyskytla také při akci Igla a spol., slovinský brankář ve službách Středočechů tak raději přikryl kotouč.

Po vhazování získali domácí útočné pásmo a Skladaný se ocitl mezi kruhy sám před soupeřovým gólmanem, ani tato šance však ke změně skóre nevedla. Boleslavi se podařilo vyvést puk do obranného pásma Mory, kde se ho však opět zmocnili domácí, jež se posléze dostali do přečíslení, ve kterém Skladaný poslal přesnou přihrávku na Marka Laše, ten však ani tentokrát nedokázal mladoboleslavského gólmana překonat.

V polovině druhé třetiny se na straně domácích opět vylučovalo. Ani tentokrát nedokázali Lvi výhodu jednoho hráče v poli navíc zužitkovat, naopak zažili pár perných chvilek. Do brejku se dostal Jan Knotek, svůj výlet však nedokázal zakončit gólovým úspěchem. V útočném pásmu pak chvíli operoval také Petr Strapáč. Hostům se krátce po skončení přesilovky přece jen podařilo Jana Lukáše ohrozit, brankář Kohoutů navíc neměl po svém zásahu puk pod kontrolou – ten se líně klouzal kolem bruslí hráčů u brankoviště, nakonec se však Kohoutům podařilo nebezpečí zažehnat.

Skóre se poprvé měnilo v 34. minutě, kdy Martin Vyrůbalík vyslal chvíli po překročení modré čáry nenápadnou střelu, která zaplula až za brankovou čáru. Pro olomouckého kapitána to byla vůbec první trefa v letošním extraligovém ročníku.

Tři minuty před koncem druhé třetiny si zahráli přesilovku také hosté. Hned z jejího kraje vyslal nebezpečnou střelu od kruhů Zbyněk Irgl, mířil ale nad. Krošelja pak zblízka nedokázali překonat Knotek ani Nahodil. V samotném závěru druhého dějství pak sudí poslali na trestnou lavici Petra Koloucha. Jan Lukáš musel během posledních 25 vteřin druhé třetiny předvést dva důležité zákroky.

Hned zkraje třetí třetiny musel Lukáš děkovat všem hokejovým bohům. Po střele Oscara Flynna se kotouč odrazil od tyčky do Lukášových zad a opět k pravé tyčce jeho brány, kde ho olomoucký gólman musel zalehnout. Hlavní rozhodčí jel celou situaci konzultovat s videorozhodčím, videozáznam však prokázal, že se kotouč za brankovou čáru nedostal. Hosté však nemuseli smutnit dlouho. Ranou od modré čáry se prosadil Martin Pláněk, jehož přesilovková trefa srovnala stav utkání.

Marek Laš se dvakrát ocitl v nebezpečné šanci, jeho první střelu ale Krošelj pokryl a druhá mířila několik centimetrů od vzdálenější tyče. Šance zavánějící gólem i vypracovali i hosté. Látal vystihl přihrávku Vyrůbalíka a Škůrka a sám se řítil na Lukáše, ten však jeho úmysl odhadl a samostatný nájezd vychytal a pokryl také následnou dorážku jednoho z přijíždějících mladoboleslavských. V obrovské šanci se ocitl také Lukáš Nahodil, k němuž se v útočném pásmu odrazil puk. Podařilo se mu obkroužit ležícího Krošelja, zakončit už nicméně nedokázal.

Čtyři minuty před koncem třetí třetiny šli domácí opět do oslabení a také tentokrát si Jan Lukáš připsal několik důležitých zákroků, jimiž svůj tým držel ve hře. Ovšem podobně jako ve většině přesilových her tohoto utkání, i tentokrát se oslabená strana dostala do nebezpečného brejku. Explozi radosti v plecharéně odšpuntoval Jan Knotek, který vymetl pavučiny z obou rožků Krošeljovi brány.

V čase 57:59 se sice kotouč dostal za záda Jana Lukáše, rozhodčí však branku neuznali a naopak poslali na trestnou lavici Martina Látala za nedovolené bránění. Vítězství domácích pak gólem do prázdné brány pečetil Jiří Ondrušek.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Utkání odpovídalo důležitosti. Výkony na obou stranách po dobu všech třetin byly velmi vyrovnané, šance si vytvářela obě družstva. Několikrát došlo i na vyložené tutovky, jak v přesilovkách, tak při hře pět na pět. Nakonec se tak zápas mohl líbit i fanouškům. Důležité bylo, že jsme chtěli hrát až do konce, jít si pro tři body a urvat vítězství vůlí. Jsme velice spokojeni, předváděli jsme super nasazení a obětavost. Musím našim klukům pogratulovat.