Report ze zápasu OLO vs. LIB (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(2:1, 0:0, 0:0)

logo

Bílí Tygři Liberec

Pro olomouckého brankáře Vojtěcha Mokrého se jednalo o debut v nejvyšší české hokejové lize, a hned proti lídrovi tabulky. Liberečtí poprvé zaměstnali osmnáctiletého gólmana už v úvodních vteřinách utkání. Útočník Michal Bulíř zůstal osamocený před brankou, vypálil, ovšem Mokrý si s jeho střelou poradil. Otevření skóre přišlo o dvě minuty později po bekhendu libereckého forvarda Jakuba Rychlovského, který si vybruslil před Mokrého a přesně zakončil. Vedení Bílých Tygrů ale netrvalo dlouho. Ani ne o minutu později se při přesilovce v úniku svou hbitou střelou k pravé tyčce prosadil útočník Pavel Musil, který tak překonal hostujícího gólmana Dominika Hrachovinu. A radost Olomouckých se v průběhu úvodního dějství stupňovala. Ve 12. minutě vyslal Lukáš Nahodil křižnou přihrávku před brankoviště soupeře, kde ji zachytil Lukáš Klimek. Třiatřicetiletý útočník se nemýlil, a dorazil puk do liberecké sítě. V 15. minutě byl nařízen samostatný nájezd ve prospěch Liberce, ale Mokrý Bulíře opět vychytal.

Ve 25. minutě se červenobílí dostali do přečíslení tří proti dvěma. Finální přihrávku ovšem liberecká obrana zblokovala. Z druhé vlny se ale k puku dostal zadák Jiří Ondrušek, který ihned vystřelil. Hrachovina sice kotouč lapil, nicméně s potížemi. Další šance domácích přišla ve 27. minutě, když Vojtěch Tomeček střílel z prostoru v levém kruhu. Puk ještě stihl tečovat František Skladaný, ale Hrachovina navýšení vedení nedovolil. Příkladně si ve druhé třetině vedla především obrana Olomouce. Bílí Tygři totiž nevystřelili na branku více než polovinu prostředního dějství! V 31. minutě mohl střelou od mantinelu rozšířit svůj gólový účet Klimek, jenže liberecký brankář byl proti. Ve 35. minutě se poprvé v třetině hlasitěji ozvali hosté. Střelu obránce Ladislava Šmída Mokrý pouze vyrazil, a možnost vyrovnat tak měl rázem na čepeli Adam Musil, který ale selhal.

Závěrečnou třetinu začali Olomoučtí opět aktivně. Musil našel přihrávkou volného Nahodila, který obehrál hned tři liberecké hráče, a zakončil. Hrachovina ale byl na svém místě, a střelecký pokus zneškodnil. Ve 49. minutě se o slovo přihlásil Petr Kolouch, který dostal přihrávku do prostoru v mezikruží, kde byl zcela osamocen. Kotouč ale musel nejdříve zpracovat, a tak měl Hrachovina dostatek času na přesun v brankovišti. V 50. minutě vyslal Bulíř střelu z prostoru levého kruhu. Puk ale trefil Mokrého do masky. Na druhé straně otestoval gólmanovy reflexy David Ostřížek. Hrachovina ale střelu olomouckého forvarda vykopl betonem pryč z prostoru před brankou. Ve zbytku zápasu už gól nepadl, a hráči Olomouce se tak radovali ze třetí domácí výhry v řadě.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Inkasovali jsme jako první, a řekl bych, že první dvě střídání to nebylo ono. Postupně jsme se ale dostali do tempa, i když Liberec měl v první třetině střeleckou převahu. Byly to střely hlavně od modré čáry. Myslím si, že jsme si s tím dobře poradili a využili jsme dva protiútoky, ze kterých jsme dali gól. Myslím si, že náš výkon ve druhé třetině gradoval, když jsme Liberec k ničemu nepustili. Měli jsme šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Posledních 10 minut třetí třetiny jsme měli strach o výsledek, bylo to vidět. Soupeř nás zatlačil, ale kluci to odbojovali. Musím je za tento výkon pochválit.