První místo? Zní to hezky, ale musíme zůstat nohama na zemi, tvrdí Rostislav Marosz

David Jahoda
O L O M O U C – Třetí vítězný zápas v řadě a vyšvihnutí se na první místo tabulky baráže o extraligu! Tato slova nyní můžete přiřadit k partě olomouckých hokejistů, kteří od počátku play-off první ligy ještě doma neprohráli a bez bodů musel odjet i zatím výborný Chomutov. „Hráli jsme trpělivě, a nakonec jsme byli šťastnější. Jsme za to rádi,“ pravil útočník Rostislav Marosz, který se pod výhru Kohoutů podepsal jednou brankou.

Můj dům, můj hrad. Mora na svém ledě neprohrála v play-off první ligy a vzdát se toho nechce ani v baráži o extraligu. V úterý přijel na Hanou sebevědomí Chomutov, který v prvních třech zápasech přemožitele nenašel. Kohouti však byli odhodláni Piráty zastavit a tím pádem jim i vrátit porážku z prvního vzájemného duelu. Oba úkoly Olomoučtí splnili a slavili výhru 3:2.

⇒ Útočník Rostislav Marosz

O tom, že si Mora připíše tři body a Chomutov ani jeden, rozhodl v předposlední minutě základní hrací doby šikovnou tečí David Ostřížek. I další třinecký odchovanec v dresu Mory, Rostislav Marosz, byl po utkání nadšený. „Jsou to zlaté body, protože si myslím, že nás Chomutovští přestříleli. Hráli jsme však trpělivě, a nakonec jsme byli šťastnější. Jsme za to rádi,“ komentoval Marosz hektický konec utkání.

Ba co víc, s krabicí obsahující superlativa nejsme na dně. Kohouti se díky třetímu vítězství za sebou posunuli právě před Piráty na průběžnou první příčku tabulky extraligové baráže. „Zní to hezky, ale musíme zůstat nohama na zemi a musíme pořád tvrdě pracovat, držet první místo, co nejdéle to půjde a udělat maximum pro to, abychom extraligu udělali,“ nabádá křídlo druhé olomoucké pětky.

Právě Rostislav Marosz načal gólový účet úterního mače, když byl v jedné z jasných šancí faulován a bylo mu umožněno si svůj únik zopakovat. Tentokrát v klidu a nerušeně. Toho šikovný forvard využil a poslal Moru v šesté minutě do vedení 1:0. Marosz nájezd proměnil i přesto, že nájezdová statiska není v posledních letech pro Kohouty příliš lichotivá.

„Vždycky jsem jezdil nájezdy, věřím si na ně. Šel jsem více méně tak nějak na jistotu. Věděl jsem, že brankář (Růžička) chodí docela dolů, tak jsem mu to dal tedy nahoru a spadlo to tam,“ popisoval své trestné střílení.

Chomutov je doposud jediným celkem, který dokázal Olomouci vzít body, a to hned v prvním kole baráže. Jsou Piráti pro Kohouty nejtěžším soupeřem? „Bereme každého soupeře stejně, do každého zápasu jdeme s tím, že chceme vyhrát a nedíváme se na to, proti komu hrajeme. Díváme se na sebe. Musíme pořád tvrdě makat a nebrat ohled na to, jestli je to Chomutov, Kladno nebo Boleslav,“ konstatuje muž, který momentálně obléká dres s číslem 72.

⇒ Piráti Chomutov

Pomalu se začíná „šuškat“ o tom, že by Olomouc, před baráží zřejmě nejmenší favorit na postup do extraligy, přeci jenom mohl na účast v nejvyšší soutěži zaútočit. „Rozehrané to máme slušně, ale musíme hrát i nadále s pokorou. Musíme si v kabině něco říct a hrát to pořád na sto procent,“ nechce předbíhat hokejista, který už na Hané v minulosti hrál.

Hanáci jsou nyní na vítězné vlně a ve velké euforii, zároveň si však musejí dávat pozor, aby neuletěli myšlenkami vysoko do oblak. Je pro hráče těžké udržet se po takových zápasech nohama na zemi? „Musíme tu euforii krotit, jsou tu zkušení hráči, kteří to dokážou usměrnit. I Jirka Dopita nás srazil. Řekl, že se hraje dál a že před sebou máme ještě osm kol. Tři vítězství zatím vůbec nic nerozhodují, ve hře je ještě 24 bodů, to je strašně moc,“ řekl na závěr Marosz.