Ke Kohoutům se připojil hvězdný slovenský útočník Martin Cibák

Klub
O L O M O U C – Po obránci Ivanu Majeském Mora s největší pravděpodobností bude v alespoň pro začátek následujícího extaligového ročníku moci počítat i s další slovenskou hokejovou legendou. Ve středu se ke Kohoutům připojil ještě loni hráč působící v KHL, útočník Martin Cibák. Jeho přesun na Hanou se však ještě musí stvrdit podpisem, o jeho smlouvě se bude jednat v nejbližších dnech.

Na Slovensku je útočník Martin Cibák považován za jednu z největších ikon slovenského hokeje. Známý je však i ve světě. Čtyřiatřicetiletý forvard má bohaté zkušenosti z dvou největších hokejových lig světa, tedy NHL i KHL. Svou zemi reprezentoval i na mistrovstvích světa a olympijských hrách.

⇒ Útočník Martin Cibák

Cibák je odchovancem Liptovského Mikuláše, v němž však v mužském hokeji příliš dlouho nevydržel a před sezónou 1998/99 se rozhodl vycestovat do zámoří. Na jaře roku 1998 si jej totiž ve draftu NHL zamluvila Tampa Bay Lightning.

Cibák působil dvě sezóny za mužstvo Medicíně Hat Tigers, kde mimo jiné hrál i brankář Tomáš Vošvrda. V tomto týmu se mu dařilo a dvakrát se podíval také na juniorský světový šampionát. V roce 1999 se Slovenskem získal dokonce bronzovou medaili.

Následně si zkušený Slovák zahrál i za Detrit Vipers, ovšem v ročníku 2001/02 dostal konečně šanci i v prvním týmu „Blesků“. Za Tampu však odehrál jen 21 zápasů a stěhoval se na farmu do celku Springfield Falcons, kde strávil i následující sezónu. Když se datovala sezóna 2003/04, nemohl Cibák tušit, že se v ní dočká největšího úspěchu, který lze v hokeji dosáhnout. V tomto ročníku si totiž s Lightning dokráčel pro Stanleyův pohár. Na začátku již zmíněné sezóny si navíc zahrál se Slovenskem na zatím posledním Světovém poháru, na jaře jej pak čekala premiéra na mistrovství světa, které se konalo v Praze.

Během sezóny 2004/05, kterou v NHL postihla výluka, si zahrál za mateřský Liptovský Mikuláš, Plzeň a Košice, další ročník opět oblékal dres Tampy Bay, tím však jeho mise zvaná NHL skončila. Cibák se totiž na tři roky přesunul do Švédska, kde působil jednu sezónu ve Flörundě a dvě sezóny v Södertälje. V sezóně 2009/10 poprvé okusil chuť nejlepší evropské soutěže – KHL. Během angažmá ve Spartaku Moskva se podíval i na turnaj pod pěti kruhy ve Vancouveru. Další ročník načal ve stejném týmu, po čtyřech duelech se však stěhoval do Severstalu Čerepovec. Od sezóny 2011/12 tři roky hrál za Něftěchimik Nižněkamsk, loni měl na drese dokonce kapitánské „céčko“. Ještě před koncem uplynulého ročníku byl vytrejdován do Viťazu Čechov.

Nyní se Cibák stěhuje na Hanou, kde by měl v nejbližších dnech podepsat smlouvu, která by měla zaručovat, že slovenský útočník v Olomouci sezónu zahájí. O následném setrvání či nesetrvání se bude jednat posléze.

Statistiky v kariéře Martina Cibáka naleznete zde.

FOTO (zdroj): sport.aktuality.sk, khl.ru