Kohouti se po výhře v Boleslavi pokusí uspět také v Pardubicích

Kristýna Nováková
O L O M O U C – Olomouckým hokejistům se na ledě Boleslavi podařilo prolomit sérii proher a nyní se svou formu pokusí potvrdit na ledě Pardubic. Oba předchozí zápasy letošní sezóny vyhrála Olomouc, nejprve se na vlastním ledě radovala 2:4 a v prosinci si z Pardubic odvezla výhru 1:4. Utkání začíná v neděli 20. 1. na ledě ČSOB Pojišťovna Arény od 15 hodin.

ŘEKL PŘED UTKÁNÍM: David Ostřížek

„Za vítězství jsme rádi. Potřebovali jsme to jako sůl. Musíme se zase dostat do nějaké slušné formy a vyhrát pár zápasů, abychom se zase dostali do rytmu,“ odtušil po zápase s Boleslaví osmadvacetiletý útočník David Ostřížek. Olomouc v Mladé Boleslavi přetrhla šňůru čtyř proher v řadě, poprvé od zápasu v Litvínově navíc dokázala vstřelit více než tři góly. David Ostřížek přesto ví, že je stále co zlepšovat. „Vždycky se dá na něčem zapracovat, nikdy to není bezchybné. Nestane se, aby se nenašly nějaké chyby, spíš se z toho můžeme poučit. Hlavně je důležité na to navázat,“ řekl. „V pátek jsme přijeli nachystaní jak psychicky, tak fyzicky. A to ten zápas vyhrálo. Musíme na to navázat a ve stejném rozpoložení jet do Pardubic,“ prohlásil razantně.

⇒ Útočník David Ostřížek

Kohouti v Boleslavi začali sérii čtyř venkovních zápasů v řadě. Proti Pardubicím měli podle původního rozpisu hrát doma a do města perníku měli jet až v únoru, nakonec si však s Východočechy prohodili pořadatelství. „Já bych raději hrál doma, ale to nás čeká potom po repre pauze. Hrajeme tak asi osm z deseti zápasů doma. Myslím, že to pro nás bude lepší než hrát venku. Fanoušci jsou skvělí, i když se nám nedařilo, tak nás podporovali,“ chválil Ostřížek diváky v plecharéně.

Pardubický tým prochází dlouhodobou krizí, posledních sedm zápasů prohrál, v do týmu navíc neustále přichází noví hráči a jiní se s ním naopak loučí. „Sleduju to. Samozřejmě se s tím snaží něco udělat. Ty jejich kroky jsou logické, nějakým způsobem se snaží situaci stabilizovat. Jestli se jim to daří, to se uvidí, až pokud se jim začne dařit. V neděli se na ně pokusíme nastoupit a určitě budeme chtít vyhrát,“ komentovalo křídlo první formace.

Do prvního útoku se Ostřížek přesunul až v průběhu sezóny a toto místo mu zatím svědčí. „Hraje se mi skvěle, mám dost prostoru, všechno si to sedlo. Hrajeme, myslím, slušně. Ještě je ale potřeba, abychom z těch šancí, které máme, dali více gólů,“ uzavřel vysoký forvard.

Z KABINY SOUPEŘE: Dynamo hlásí zajímavou posilu, z Litvínova přichází Porseland

Pardubice v novém roce zatím marně čekají na první výhru. Vstup do roku 2019 byl pro hokejisty Dynama přímo hororový – Plzeň je na svém v Home Monitoring Aréně rozstřílela 11:1. Poté následovaly prohry 1:0 a 4:1 na ledě Mladé Boleslavi a Vítkovic. Proti Chomutovu byli pardubičtí zatím nejblíže vítězství, Pirátům podlehli až na samostatné nájezdy. Poslední dvě však Východočechům moc radosti nepřinesla. Berani oslavili vyvěšení dresu Petra Čajánka pod strop Stadionu Luďka Čajky vítězstvím 5:1 a vedoucí Třinec si z Pardubic odvezl výhru 5:2.

Vedení klubu se na tuto nepříznivou situaci snaží reagovat pohyby v kádru. Nejnovější posilou šestinásobného mistra extraligy je Mathias Porseland, jenž přišel z Litvínova na hostování výměnou za Marka Trončinského. Švédský útočník patřil k nejlepším obráncům Chemiků, v 15 zápasech si připsal šest bodů za dva góly a čtyři asistence. Obranné řady Dynama se v lednu dočkaly ještě dalších dvou posil. Z týmu Jyväskylä přišel Švéd Oscar Eklund a z Komety Brno Američan Nicholas Schaus, jenž v Pardubicích působil už v předloňské sezóně. Čtveřici nových cizinců pak doplnil Kanaďan Brian Ihnacak. Také kolonka odchody hlásí v případě Východočechů řadu změn. Na začátku ledna Pardubice opustil Sascha Treille. V tomto týdnu pak byl oznámen odchod Ty Wisharta, Petera Hamerlíka (konec měsíčního hostování) a beka Josefa Hrabala. Po autonehodě pod vlivem alkoholu na svůj post rezignoval trenér brankařů Adam Svoboda.

Nejproduktivnějším útočníkem Dynama je Rostislav Marosz, jenž si v 37 utkáních připsal 16 bodů rozdělených mezi devět gólů a sedm asistencí. Druhý Miloš Bubela má na svém kontě 14 bodů (5+9) a třetí Petr Sýkora zatím získal o dva body méně (5+7). Brankoviště Pardubic letos střežili tři brankáři, zmiňovaný Peter Hamerlík se již vrátil do Třince, a tak mají Východočeši na soupisce už jen Ondřeje Kacetla s Milanem Kloučkem. Prvně jmenovaný má úspěšnost zákroků 88,85 %, Klouček pak 88, 65 %. Nutno však podotknout, že Kacetl má za sebou mnohem větší porci zápasů.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér: Ladislav Lubina
Kapitán: Tomáš Rolinek
Hala (kapacita): ČSOB Pojišťovna ARENA (10 194)
Poslední utkání: Prohra s Třincem 2:5

SOUPISKA Pardubic
ZMĚNY V KÁDRU Pardubic
ZÁPASY Pardubic
STATISTIKY Pardubic