Třetí zápas v šesti dnech. Kohouti počtvrté v sezóně vyzvou Vítkovice

Kristýna Nováková
O L O M O U C – Ve středu 23. 1. nastoupí hokejisté Olomouce ke třetímu zápasu během šesti dní. Tentokrát na ledě Ostravar Arény vyzvou Vítkovice, aktuálně čtvrtý tým tabulky. Proti Slezanům mají letos zápornou bilanci, jednou je dokázali porazit, zatímco dvakrát se z výhry radoval soupeř. Hanáci tak jistě budou chtít tuto bilanci vyrovnat. Zápas začíná od 17:30.

ŘEKL PŘED UTKÁNÍM: Martin Vyrůbalík

Zatímco z Mladé Boleslavi si Hanáci odvezli tři body za vítězství 4:1, v neděli v Pardubicích už bylo důvodu k radosti poskrovnu. Svěřenci trenéra Lubiny prolomili sérii proher a Olomouc vyprovodili výsledkem 6:2. „Nepovedlo se nám nic. Pardubice víc chtěly a hrály ve větším klidu. Také jsme se snažili, ale byli jsme takoví... nedokázali jsme ani reagovat na vývoj zápasu. Pořád jsme chtěli někde něco... Bylo to takové zvláštní,“ hledal slova obránce Martin Vyrůbalík. „Ani oslabení se nám nepodařilo, dostali jsme tři góly. Prostě nám nevyšlo vůbec nic,“ kroutil hlavou.

⇒ Obránce Martin Vyrůbalík

Pardubice jsou dlouhodobě posledním týmem tabulky, v letošní sezóně nasbíraly pouze 27 bodů, o 10 méně než předposlední Chomutov. Na klidu nepřidávají ani časté odchody a příchodu hráčů. Leckoho to pak svádí k otázce, jestli Kohouti zápas trochu nepodcenili. Martin Vyrůbalík si to však nemyslí. „Nemyslím si, že bychom je podcenili. Samozřejmě to k tomu vybízí, přece jen jsou poslední. Teď jsou zápasy v rychlém sledu a potřebujeme se na to připravit. Ten zápas nám nesedl a teď jdeme dál,“ odmítá.

Zkušený obránce s číslem 37 se do sestavy Hanáků vrátil teprve nedávno. Předtím ho sužovala zranění, která mu letos dovolila naskočit pouze do 17 zápasů. „Vrátil jsem se trochu dřív. Ale praxí se do toho člověk asi dostane dřív, než kdyby tady jen trénoval a nehrál zápasy. Byli jsme tak domluvení s trenéry. Zatím jsem se cítil obstojně. Určitě to ještě není ono, sám to cítím,“ povídal o svém návratu na led. „Teď je důležité nemyslet na to a dostat se do toho. Hrajeme hodně zápasů po sobě, pak je repre pauza, takže tam by se to mohlo srovnat. Hlavně potřebujeme uhrát nějaké body, ať máme trochu klidu,“ dodal Vyrůbalík.

Teď ovšem nezbývá než hodit zápas za hlavu a soustředit se na středeční utkání v Ostravě. Kapitán Olomouce proti Vítkovicím letos naskočil ve dvou ze tří vzájemných zápasů, absentoval pouze na konci prosince, kdy si Vítkovice z plecharény odvezli výhru 2:5. „Jak jsem byl zraněný, tak jsem to sledoval. Viděl jsem, jak ta tabulka vpadá. My víme, jak hrají. Setkáváme se s nimi delší dobu. Víme jak na ně, ale kolikrát se nám to bohužel nedaří,“ řekl hodonínský rodák.

„Poslední zápas u nich jsme neodehráli špatně, dá se říct, že jsme byli i lepší, ale k čemu nám to je, když jsme prohráli. Těžko se to otáčí. Někdy se to dá zvládnou, ale ne pokaždé,“ vracel se k utkání k prvnímu venkovnímu utkání proti Vítkovicím. Tehdy se domácím podařilo dát v první třetině dva góly rychle za sebou a potom už si vítězství nenechaly vzít. Kontaktní branka Miroslava Holce na 1:3 přišla až příliš pozdě. „Nebude to jednoduchý zápas, jsou celkem v pohodě, navíc hrají doma a vyhrávají doma. Chceme udělat maximum pro to, abychom jim tu sérii překazili a abychom tam vyhráli,“ uzavřel Vyrůbalík.

Z KABINY SOUPEŘE: Vítkovice zatím získaly v lednu nejvíc bodů ze všech týmů

Čtvrté místo, 68 bodů a skóre 102:91. To je vizitka Vítkovic v probíhající sezóně. Po novém roce Ridera zaznamenala pouze dvě prohry, naposledy s Hradcem Králové 1:3 a pak 6.1. na ledě Chomutova. Jinak v roce 2019 získala hned pět skalpů a všechny na domácím ledě (Vítkovice doma neprohrály od 9. 12.). Nejprve svěřenci trenéra Jakuba Petra porazili zlínské Berany 6:1 po výborné první třetině, ve které dokázali během 13 minut vstřelit 5 gólů. Poté následovala výhra nad trápícími se Pardubicemi 4:1 a také těsné vítězství nad rivalem z Třince (3:2). Den nato pak Vítkovice vyprovodily Karlovy Vary 4:1 a minulý týden odjížděla z Ostravy s nepořízenou také brněnská Kometa (4:1). Díky tomu si Ridera upevnila čtvrté místo v tabulce, pátá Plzeň na ni ztrácí už šest bodů. Naopak na dostřel je hradecký Mountfield i Bílí Tygři, oba celky mají shodně 69 bodů.

Olomoučtí by si měli dávat pozor zejména na Ondřeje Romana, který vede vítkovickou produktivitu a v tabulce neproduktivnějších hráčů ligy je s 36 body (11+25) pátý. V první dvacítce je také jeho spoluhráč z druhé formace Radoslav Tybor (15+25), jenž je zároveň nejlepším kanonýrem Ridery. Trojici nejproduktivnějších hráčů Vítkovic pak doplňuje Jakub Lev, jenž v této sezóně nasbíral 22 bodů za 10 branek a 12 asistencí. A ve výčtu hráčů, jimž by Kohouti měli věnovat zesílenou pozornost nesmíme zapomenout zmínit ani Jana Výtiska, jenž už prakticky od počátku sezóny opanuje Radegast Index. Brankoviště týmu pak spolehlivě střeží Patrik Bartošák, který si drží skvělou úspěšnost zákroků 93,74 %. Lepší už je v číslech celé ligy jen plzeňský Dominik Frodl.

Olomouc se s Vítkovicemi letos utkala již třikrát. První zápas proběhl v plecharéně a až do posledních minut třetí třetiny byl stav utkání nerozhodný. V 57. minutě se však trefil Jakub Galvas a vítězství domácích pak korunoval Vojtěch Tomeček gólem do prázdné brány. Druhý vzájemný zápas se odehrál v Ostravar Aréně a vítězství si odnesly pro změnu Vítkovice, kterým se povedla hlavně první třetina, v níž dali dva góly v rozmezí necelých tří minut. Zatím poslední, třetí, zápas se uskutečnil koncem prosince v plecharéně. Kohouti v něm museli dotahovat dvoubrankové manko a za stavu 2:2 to vypadalo, že by zápas mohl jít do prodloužení. Pak ovšem v 52. minutě přišla branka Radoslava Tybora a při následné olomoucké hře bez brankáře daly Vítkovice další 2 góly, a nakonec si z Hané odvezly vítězství 2:5.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér:Jakub Petr
Kapitán: Rostislav Olesz
Hala (kapacita): Ostravar Aréna (9 833)
Poslední utkání: Prohra s Hradcem Králové 1:3

SOUPISKA Vítkovic
ZÁPASY Vítkovic
STATISTIKY Vítkovic