Na ledě extraligového mistra! Kohouti vyzvou v přípravě Třinec!

Petr Luzar
O L O M O U C - V úterním klání hráči Olomouce otočili stav utkání, a na ledě Zlína zvítězili 3:2 po prodloužení. Radost ale musí stranou. Ani ne 48 hodin po úvodním buly na Zimním stadionu Luďka Čajky čeká kohouty další soupeř, tentokrát současný šampion z Třince. Bilance z loňské základní části proti slezskému soupeři je vyrovnaná. Ve dvou případech se radovali Hanáci, dvakrát naopak celek z východu republiky. Naváží hokejisté Olomouce na vítězství ze Zlína? To zjistíme ve čtvrtek od 17:00!

Začátek utkání ve Zlíně nezačal pro olomoucké hráče vůbec dobře. Už po 30 vteřinách hosté inkasovali. Úvod druhého dějství měl stejný scénář. Hanáci ale předvedli srdnatý závěr, a 10 minut před koncem zahájili vítězný obrat. Utkání proti bývalému celku si užil i staronový obránce v dresu Olomouce Tomáš Valenta. „Proti bývalému klubu se mi hrálo dobře. První dvě třetiny to sice pro nás nevypadalo moc příznivě, ale nakonec jsme výsledek otočili,“ řekl Valenta spokojeně.

Rodák z Uherského Hradiště se v sestavě za pět utkání vystřídal v obranné dvojici se čtyřmi spoluhráči. Trenéři tak Valentu zkoušejí v různých kombinacích, aby všechno vyladili do začátku základní části. „Myslím si, že trenéři ještě hledají ideální sestavu a nyní je na podobné záležitosti brzy. Máme před sebou ještě hodně přípravných zápasů, takže sestavu budeme ladit. Čím více se bude blížit začátek základní části, tak tím více to bude do sebe zapadat,“ prohlásil Valenta.

Duelem proti Beranům se letošní přípravná utkání Olomouce přehoupla do druhé poloviny. Do startu sezony ale ještě zbývá spousta času, a tak je třeba doladit do nejmenších detailů ještě hodně věcí tak, aby vše klapalo na 100 procent. „Do začátku základní části ještě musíme doladit všechny aspekty naší hry. Pořád jsme na začátku, a navíc máme před sebou ještě spoustu dřiny. Musíme každý den pracovat, abychom byli plně připraveni na začátek základní části,“ přiblížil Valenta situaci divákům.

Oceláři byli v loňské sezoně oblíbeným soupeřem především pro útočníka Jana Knotka. Tedy alespoň co se týče bodového přínosu. Jednatřicetiletý forvard se stal pro třinecké hokejisty noční můrou, když bodoval ve všech vzájemných duelech. Bilance? Jedna vstřelená branka a tři asistence. Postupně se ho marně snažili zastavit Peter Hamerlík, Šimon Hrubec a Pavel Kantor. Zvlášť druhý jmenovaný nemohl Knotkovi přijít na jméno, protože od něj inkasoval onen gól, a to hrál Třinec dokonce přesilovku!

To nejdůležitější o soupeři:

Svěřenci kouče Václava Varadi si před loňskou sezonou dali za úkol napravit debakl ve finále 2018, kdy proti Kometě Brno vyhráli pouze jediné střetnutí. V loňské základní části tedy nenechali nic náhodě, a po dvaapadesáti zápasech základní části obsadili druhou příčku za libereckými Tygry, se kterými se nakonec střetli i ve finále. V něm vyhrál Třinec 4:2 na zápasy, a mohl slavit druhý triumf v devadesátileté historii.

Jak už bylo řečeno, třinečtí hráči vloni naprosto selhali v hlídání olomouckého útočníka Jana Knotka. V prvních dvou případech se radovali vždy hosté, v druhé polovině zůstaly všechny tři body na domácím kluzišti. Úvodní duel dopadl lépe pro hráče s kohoutem na dresu, kteří otočili stav z 0:2 na 3:2 a z Werk Areny si odvezli kompletní tříbodový přínos. Odveta tak šťastná nebyla. Třinec vyhrál v plecharéně 6:3. Následovala prohra 4:2 na slezském území. Závěr ale patřil olomouckým hráčům, kteří v první únorový den nedali Třinci sebemenší šanci a rozstříleli je v poměru 5:2.

Hlavní trenér: Václav Varaďa
Hala (kapacita): Werk Arena (5 400)
Poslední utkání: Výhra v Brně 6:3

Srovnání loňské sezóny:

HC Olomouc HC Oceláři Třinec
85 (6.) Body (umístění) 99(2.)
Zbyněk Irgl (22+8) Nejproduktivnější hráč Martin Růžička (19+25)
Zbyněk Irgl (22) Nejlepší střelec Martin Růžička (19)
Jan Lukáš (92,32%)
Branislav Konrád (91,16%)
Úspěšnost brankářů Šimon Hrubec (92,17%)
Pavel Kantor (91,18%)
Lukáš Daneček (92,86%)
Peter Hamerlík (92,31%)
Petr Kváča (92,45%)
16,41% Přesilovky 20,39%
80,79% Oslabení 83,60%