Hanáci chtějí doma opět bodovat. Změří síly s obrozenou Vervou

Kristýna Nováková
O L O M O U C – V pátek se Hanáci pokusí navázat na poslední domácí výhru s Třincem. V cestě jim ale bude stát litvínovská Verva, která po změně na trenérském postu předvedla famózní obrat z 4:1 na 4:6 v Mladé Boleslavi a jistě svou kůži nedá lacino. Zápas začne v pátek 6. 12. na Zimním stadionu v Olomouci od 18 hodin.

V minulém domácím zápase, poslední listopadový pátek, proti Třinci se Hanákům poprvé od září podařilo vyhrát a potěšit tak domácí diváky 3 body. V neděli v Hradci však svěřenci trenérů Tomajka a Motáka na vítězství navázat nedokázali. První třetina zápasu působila možná trochu ospale z obou stran, domácí však měli střeleckou převahu. „Neřekl bych, že bychom nastoupili s nějakým přílišným respektem. Určitě jsme do Hradce nepřijeli s plánem, že budeme bránit. První třetinu jsme nehráli podle našich představ. Dávali jsme si špatné puky a z toho pramenilo, že měli více střel,“ přemýšlel Petr Strapáč. „Od druhé třetiny do byl, myslím, vyrovnaný zápas a kdybychom nedostali ten gól v oslabení, tak myslím, že bychom s nějakými body odjeli. Bohužel se do nepodařilo a ve třetí třetině jsme dostali jeden gól a žádný jsme nedali. Proto jsme prohráli,“ pojmenoval příčinu prohry sympatický forvard.

⇒ Útočník Petr Strapáč

Proti Mountfieldu se přitom Kohoutům nedaří dlouhodobě, naposledy totiž Východočechy porazili 4. 11. 2018. Petr Strapáč si však nemyslí, že by Olomouckým neseděl jejich styl hry. „Pamatuju si, že tam byla ještě delší šňůra, kdy jsme je neporazili několik let. Teď se tam změnil trenér a hrají trochu jiným stylem, takže bych neřekl, že nám jejich styl nesedí,“ řekl.

V pátek se Olomouc představí tradičně na domácím ledě, tentokrát proti Litvínovu. Na střídačce Vervy před pár dny došlo k velké změně - novým trenérem Severočechů se stal Vladimír Kýhos. „Abych pravdu řekl, tak vůbec netuším, co ta změna přinese... obvykle změna trenéra tým nakopne na 2-3 zápasy,“ myslí si Strapáč. „Uvidíme, jak to bude vypadat z dlouhodobějšího hlediska. Je jedno s kým hrajeme, musíme sbírat body a potom se vůbec nebudeme muset dívat na tabulku a na to, proti komu hrajeme.“

Hanáci určitě budu chtít navázat na páteční výhru proti Třinci, která konečně uťala černou sérii porážek. „Určitě bylo příjemné posbírat zase nějaké body doma, ale ještě úplně není co slavit, když se jednou vyhrálo. Chtělo by na to navázat a získat zítra zase nějaké body,“ ví majitel 6 kanadských bodů v letošní sezóně.

To nejdůležitější o soupeři:

Na střídačce Vervy před nedávnem skončil Jiří Šlégr a Severočeši tak museli hledat náhradu. Spekulovalo se mimo jiné o Miloslavu Hořavovi, s nímž Verva získala svůj první mistrovský titul v sezóně 2014/2015, nebo o Marianu Jelínkovi. Nakonec taktovku nad žlutočerným ansámblem převzal Vladimír Kýhos, který v Litvínově prožil většinu své hráčské kariéry a tým už v minulosti trénoval. Křest ohněm zažil třiašedesátiletý kouč v úterý na ledě Mladé Boleslavi. Verva sice po druhé třetině prohrávala už 4:1, díky famózní třetí dvacetiminutovce, v níž dala 5 gólů, ale otočila zápas a z města automobilů si po zásluze odvezla 3 body. I díky tomu si upevnila náskok nad posledními Pardubicemi, aktuálně je 12. se ziskem 27 bodů. Od reprezentační pauzy pak Litvínov zaznamenal 3 výhry a 5 porážek.

Litvínovští jsou překvapivě dobří při bránění oslabení. S úspěšností 88,84 % jsou v této činnosti druzí nejlepší z celé extraligy. Naopak na přesilových hrách by měli Severočeši ještě zapracovat, v této statistice jsou společně s Pardubicemi naopak nejhorší (11,11 %). A ještě jeden primát drží parta kolem kapitána Michala Trávníčka - v letošní sezóně totiž dokázala vstřelit 4 góly v oslabení, to je společně s Plzní nejvíc ze všech extraligových celků.

Hlavní trenér: Vladimír Kýhos
Hala (kapacita): Zimní stadion Ivana Hlinky (6011)
Poslední utkání: Výhra 4:6 v Mladé Boleslavi

Srovnání výsledků:

HC Olomouc HC Verva Litvínov
28 (10.) Body (umístění) 27 (12.)
Zbyněk Irgl (9+9) Nejproduktivnější hráč Jakub Petružálek (5+14)
Zbyněk Irgl, Lukáš Nahodil (9) Nejlepší střelec Richard Jarůšek (10)
Jan Lukáš (91,37%)
Branislav Konrád (90,88%)
Úspěšnost brankářů David Honzík (90,45%), Jaroslav Janus(90,11%)
, Šimon Zajíček (100,00 %)
14,10 % Přesilovky 11,11 %
86,78 % Oslabení 88,04 %