Vybrané olomoucké zápasy této sezony: Díl první

Daniel Fekets
O L O M O U C – Olomoučtí hokejisté prožili další sezonu, ve které se dokázali usadit v horní polovině tabulky. Začátek ročníku 2019/2020 nebyl optimální, přesto po novém roce už svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka stoupali tabulkou. Kdyby se spočítalo posledních třicet kol základní části, tak vězte nebo ne, Hanáci by skončili na druhém místě za vítězem základní části z Liberce. Fanoušci sice byli ochuzeni o play-off, ale i přesto si pojďme připomenout 15 zápasů, které zůstanou v paměti olomouckých příznivců. Dnes vám nabízíme první část.

Zlín - Olomouc 1:4 (3. kolo) – První tříbodová výhra a povedená otočka na ledě rivala (20.9.)

Olomouc bodovala také ve třetím kole nové sezony. Vítězství na zlínském ledě se však nerodilo snadno. Kohouti po první třetině prohrávali 0:1, ovšem v následující druhé a třetí třetině už byli produktivní. Přestože střelecká převaha Beranů v první polovině zápasu byla zřejmá, tak branky Davida Ostřížka a Jiřího Ondruška totálně změnily ráz moravského derby. Od 30. minuty předvedl olomoucký tým velmi kompaktní výkon doložený hned 46 body v Radegast indexu. Třetí třetina se lépe povedla Hanákům, jelikož zlínský tým se do žádného většího tlaku nedostal. Góly Davida Ostřížka a Lukáše Klimka v závěru utkání daly razítko na první tříbodový zisk v sezoně.

Útočník Rostislav Olesz v souboji se zlínskou obranou

K. Vary - Olomouc 2:3 (17. kolo) – Důležitá vzpruha před reprezentační pauzou. Kohouti výhrou ve Varech chtěli zapomenout na nepovedený říjen (3.11.)

Září se Hanákům celkem povedlo. Bodovali v něm totiž v šesti z úvodních sedmi kol, ale první zlom sezony nastal v Kladně. V utkání 7. kola olomoucký celek na ledě nováčka vedl 3:0, ale pozdější obrat Rytířů s rozhodujícím gólem v prodloužení jakoby určil, kterým směrem se bude měsíc říjen ubírat.

V následujících osmi duelech tým z Hané vybojoval jen čtyři body, což rozhodně nebylo příjemné. Alespoň malá útěcha tak přišla v posledním zápase před reprezentačním turnajem Karjaly. Kohouti do utkání v Karlových Varech nevstupovali v roli favorita. K tomuto tvrzení rozhodně nahrávají předešlé nepodařené zápasy a zároveň velmi dobrá forma Energie, která se stala už od začátku sezony největším překvapením ligy. Přestože Hanáci první třetinu prohráli, tak v rozmezí 24. až 29. minuty dokázali skóre otočit ve svůj prospěch. Druhá polovina střetnutí už gól nenabídla, takže Olomouc na západě Čech zvítězila 3:2.

David Škůrek vstřelil v Karlových Varech jednu ze tří branek

Plzeň - Olomouc 0:3 (20. kolo) – Jako na houpačce. Po prohře s Kladnem přišla výhra v Plzni (22.11.)

Po reprezentační přestávce Kohouti loupili na pardubickém ledě, jenže o pár dní později nestačili na Kladno. Vyprodaný zápas s nováčkem soutěže měl pro olomoucký tým hořkou příchuť. Družina Jaromíra Jágra získala tři body a na Hanáky čekala vyhlídka extrémně těžkých soupeřů v následujících pěti kolech.

Prohra s Kladnem mohla být zapomenuta. Jan Lukáš totiž dokázal vynulovat plzeňské hokejisty, kteří svůj bezgólový zápas zažili vůbec poprvé v sezoně. Obávaný kanonýr Milan Gulaš vyšel se svým spoluhráčem Tomášem Mertlem naprázdno. Kvalitní defenzivní výkon podložený trefami Zbyňka Irgla, Petra Koloucha a Lukáše Nahodila přinesl ovoce. Vítězství v Plzni tak znamenalo velmi důležitý zisk tří bodů do tabulky.

Jan Lukáš vynuloval plzeňské střelce

Olomouc - Třinec 3:1 (23. kolo) – Prokletí plecharény zlomeno. Hanáci zdolali mistra a načali domácí bodovou sérii (29.11.)

Téměř polovina sezony byla za námi a olomouckému týmu se stále nedařilo převážně na domácím kluzišti. Zlepšené výkony v Plzni, s Libercem a v Brně ale byly příslibem možného skalpu úřadujícího šampiona z Třince.

Oceláři první třetinu zvládli lépe, přestože domácí celek měl jasnou střeleckou převahu. Stále platilo, že Hanáci se na vstřelení gólu hodně nadřeli, ale velkou snahou a pílí byli odměněni ve druhé periodě hned dvakrát. Branky Lukáše Nahodila a Jana Knotka dostaly fanoušky do varu. Ve třetí třetině navíc kohouti předvedli velice aktivní výkon také dopředu, přestože své vedení mohli pouze bránit. Hned patnáct střeleckých pokusů mířených na Petra Kváču se sice neujalo, ale Jan Knotek svým druhým gólem v utkání trefil odkrytou klec Ocelářů. Tříbodová výhra byla na světě a prokletí plecharény zlomeno. Hanáci poté vyhráli tři domácí duely v řadě. Postupně zdolali Litvínov, Mladou Boleslav a Karlovy Vary.

Olomouc ubojovala zápas s Třincem do vítězného konce

Sparta - Olomouc 1:2 (26. kolo) – Další venkovní výhra před reprezentační pauzou, tentokrát na ledě silné Sparty (8.12.)

Vzrůstající forma týmu nabíjela olomoucké příznivce před duelem na Spartě optimismem. Stále platilo, že Hanákům se dařilo více venku, takže odhodlání před zápasem v Praze bylo zřejmé. Vytyčený cíl byl splněn na podtrženou jedničku. Olomouc se favorizované Spartě vyrovnala ve všech herních aspektech. Až překvapivě vyrovnaný zápas odšpuntoval gólem v 8. minutě Rostislav Olesz. Na konci úvodní třetiny sice srovnal ofenzivně laděný zadák Jan Košťálek, ale tato sparťanská trefa žádné šrámy na olomouckých hráčích nezanechala. Téměř 9000 diváků v Praze si muselo na další branku počkat celkem dlouho, ale k nemilosti většiny z nich lovil puk ze své brány v polovině třetí třetiny Matěj Machovský. Branka Petra Koloucha byla vítězná a tři body putovaly na Hanou.

Závěr první poloviny základní části byl sladký, Hanáci vyloupili O2 arenu

První polovina sezony tak skončila vítězstvím nad Spartou, ovšem spokojenost v olomoucké kabině rozhodně panovat nemohla. Kohouti pobývali pod branami play-off a navíc si museli dávat pozor převážně na soupeře, kteří byli pod nimi.