Nováčci sezony: Tomáš Valenta byl nejslušnějším hráčem Mory!

Martin Vavruša
O L O M O U C – Minule jsme si posvítili na Lukáše Klimka, tentokrát se přesuneme do obrany. Tomáš Valenta není v Olomouci neznámým hráčem, dres s kohoutem už několikrát oblékal, naposledy v sezóně 2015/2016. Po krátkém angažmá na Slovensku se vrátil do extraligy v dresu Zlína a po dvou dalších letech tedy opět zamířil na Hanou. Podívejme se, jak si sedmadvacetiletý bek po návratu vedl.
⇒ Obránce Tomáš Valenta

Seriál článků Nováčci sezóny pokračuje druhým dílem, ve kterém se blíže podíváme na výkony Tomáše Valenty v uplynulé sezóně. Ten je olomouckým příznivcům dobře znám už z předchozích angažmá na Hané, po tom posledním však zamířil na Slovensko a následně do Zlína. Odtamtud se vrátil loni v květnu. Rozhovor po jeho návratu najdete zde.

Tomáš Valenta se charakterizuje spíše defenzivní hrou a tomu odpovídají i jeho statistiky v kanadském bodování. Stejně jako při svém předchozím angažmá na Hané, i v letošní sezóně si připsal celkově čtyři body, tentokrát za čtyři asistence. Tu první si připsal při prosincové přestřelce na ledě Zlína, když našel před brankou osamoceného Marka Laše. Proti Plzni jeho nahození tečoval Jan Káňa. Poté si připsal asistenci ještě v zápase proti Karlovým Varům a Kladnu.

U beka je však potřeba podívat se nejen na kanadské bodování. Jednou z hlavních statistik by měly být zblokované střely, ve kterých si Valenta drží také poměrně stálé výsledky. V uplynulých třech sezónách se olomoucký bek v této statistice pohyboval vždy kolem čísla 40. V poměru k počtu zápasů (43), které odehrál, si letos připsal vůbec nejlepší výkon, neboť si připsal v průměru 0.86 zblokovaných střel na zápas.

Z tabulky pravdy je patrné, že ani v této statistice se od jeho posledního angažmá v Olomouci mnoho nezměnilo. V české extralize přitom strávil čtyři roky (včetně tehdejší sezóny) a během nich zažil jen jediný výkyv, kdy zakončil sezónu s jinou hodnotou v tabulce +/- než 0 či -1, a to v sezoně 2017/2018 v dresu Zlína, kdy skončil s hodnotou -7.

V čem si ale sedmadvacetiletý bek výrazně polepšil jsou trestné minuty! Za uplynulou sezónu totiž putoval Tomáš Valenta na trestnou lavici jen jedinkrát! Na tak nízkou hodnotu přitom Valenta v žádném ročníku ještě nedosáhl. V sezóně 2018/2019 si Valenta připsal 22 trestných minut, o rok dříve 18. Dokonce i ve slovenské lize musel sáhnout desetkrát po nedovoleném zákroku. S dvěma trestnými minutami tak byl Valenta v letošním ročníku nejslušnějším hráčem HC Olomouc (mezi hráči, kteří zasáhli alespoň do 30% zápasů)! Celkově v extralize se našlo jen pět hráčů, kteří si vedli ještě lépe (nepřipsali si žádnou trestnou minutu, nebo si připsali dvě a odehráli větší množství zápasů).