Únor Hanáci završí zápasem s Karlovými Vary. Podaří se jim vyrovnat letošní bilanci se Západočechy?

Kristýna Nováková
O L O M O U C – V neděli Hanáky čeká předposlední domácí zápas. Do plecharény se vydají Karlovy Vary, které Hanáci v posledním vzájemném zápase porazili 3:4. Jak se jim bude dařit v odvetě? Utkání začne v neděli 28. 2. od 17 hodin na Zimním stadionu v Olomouci.

Řekl před zápasem: Tomáš Dujsík

Díky výhře v Českých Budějovicích mají Hanáci jistý postup do vyřazovací části soutěže. „Je to určitě super. Do konce základní části můžeme být klidnější,“ usmíval se po zápase obránce Tomáš Dujsík. Právě bek s číslem 6 na zádech v Českých Budějovicích vystřelil výhru. „Jirka (Ondrušek - pozn. redakce) mi parádně přihrál, on to pěkně povozil a já jsem se o to jen opřel,“ řekl skromně střelec druhého gólu Hanáků. Minulý zápas přitom Dujsík absentoval, dnes tedy naskočil po pauze. „Měl jsem lehčí zranění, které se mi stálo ráno před zápasem,“ vysvětloval svou absenci v domácím zápase s Litvínovem. „Bylo to akutní, nemohl jsem hrát. Chodil jsem na kapačky, abych mohl dneska nastoupit.“

⇒ Obránce Tomáš Dujsík

Do play-off zbývají ještě 4 zápasy, během kterých může Olomouc vypilovat svou formu. „Záleží na trenérech, co budou zamýšlet v dalších zápasech. Dneska jsme hráli přesilovky jinak, asi abychom si vyzkoušeli, co komu sedí. Zápasy asi budou směřovat tímto směrem, abychom na play-off měli lepší formu,“ přemítal Dujsík. „Abychom měli víc šanci v nestandardních situacích.“ Další varianty speciálních formací si Hanáci budou moci vyzkoušet už zítra proti Karlovým Varům. „S Vary je to evergreen,“ zasmál se osmadvacetiletý obránce. „Jsou rychlí, brusliví. Bude to hokej nahoru dolů. Možná to bude mít punc playoff,“ myslí si opora ofenzivních řad Olomouce.

Z kabiny soupeře: Energetici jsou specialisté na prodloužení

Po parádním vstupu do sezóny, kdy se Karlovy Vary pohybovaly ve vrchních patrech tabulky, přišel pád. Svůj podíl na něm bezpochyby měla taká ztráta Davida Kašeho a Jakuba Lauka, kteří na začátku roku 2021 zamířili za oceán. Momentálně se Energie nachází až na 9. příčce tabulky se ziskem 68 bodů. Západočeši jsou v letošní sezóně specialisty na prodloužení - celkem jich letos hráli 12 a v celých 8 případech odcházeli vítězně. Naopak zabrat by do play-off měli v přesilovkách, které má Energie třetí nejhorší v TELH.

V pátek Karlovy Vary přetlačily na domácím ledě zlínské Berany (5:4p) a díky tomu uťali dvouzápasovou sérii porážek. Předtím totiž nestačily na Kometu (3:1) a Vítkovice (5:2). Právě v únoru měli Energetici nevídanou sérii zápasů, které muselo rozhodnout až prodloužení nebo samostatné nájezdy - dvakrát za sebou hráli v prodloužení (prohra v Litvínově a výhra nad Olomoucí) a poté si dvakrát vyzkoušeli i dovednostní soutěž (3:4sn se Spartou a 5:4sn proti Kometě).

V útoku se Karlovy Vary mohou spolehnout na góly Petra Koblasy (17), Tomáše Vondráčka (16) a Jakuba Fleka (15), poslední jmenovaný pak s 31 body vede produktivitu Západočechů. V obraně se daří Liboru Zábranskému, jenž do lázeňského města přišel před sezónou na hostování z brněnské Komety.

Hlavní trenér: Martin Pešout
Hala (kapacita): KV Aréna (5 874)
Poslední utkání: Výhra 5:4p nad Zlínem.

TELH 2020/2021
HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc

9. místo
umístění v tabulce
12. místo
136:161 - 68 bodů
skóre a body
97:138 - 55 bodů
Jakub Flek 31b (15+16)
nejproduktivnější hráč
Jiří Ondrušek 24b (8+16)
Petr Koblasa - 17 branek
nejlepší střelec
Jan Káňa - 12 branek
Petr Kolouch - 12 branek
Jakub Flek - 16 nahrávek
nejlepší nahrávač
Jiří Ondrušek - 16 nahrávek
Petr Šenkeřík 19b (4+15)
nejproduktivnější obránce
Jiří Ondrušek 24b (8+16)
Filip Novotný – 37 záp. (90,68%)
Vladislav Hrabal - 5 záp. (86,96 %)
Patrik Hamrla - 6 záp. (88,14 %)
Jan Bednář - 5 záp. (86,67 %)
Adam Horák - 1 záp. (86,49 %)
úspěšnost brankářů
Branislav Konrád - 35 záp. (91,68%)
Jan Lukáš - 18 záp. (90,93%)
14,22%
úspěšnost v přesilovce
11,58%
82,78%
úspěšnost v oslabení
83,42%
571 minut
tresty celkem
450 minut

#VšeciSpolu