Na Hanou míří Energie! Uhájí kohouti svou domácí neporazitelnost?

Daniel Fekets, Lukáš Losleben
O L O M O U C - Na olomoucké hokejisty čeká třetí utkání v tomto týdnu. Svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka načnou sérii čtyř domácích zápasů v řadě, postupně totiž přivítají Karlovy Vary, Hradec Králové, Liberec a Zlín. S karlovarskou Energií se utkají v neděli 19. září od 17:00.

Řekl před zápasem: Petr Strapáč

Ve 4. kole hráli kohouti na ledě Českých Budějovic. Brzy prohrávali 0:2, ale ve 12. minutě snižoval Petr Kolouch po asistenci Petra Strapáče. „Napadali jsme v pásmu. Viděl jsem, že o mně českobudějovický hráč neví, tak jsem se snažil hrát co nejvíce do těla. Kotouč se ke mně odrazil. Poté jsem ve slotu viděl Péťu Koloucha, a ten to parádně trefil,“ načal útočník s číslem 41 na zádech své zápasové hodnocení.

⇒Útočník Petr Strapáč

To, že si Olomouc nechala dát hned v úvodu dvě branky, Petra Strapáče hodně mrzelo: „Motor využil svou první šanci. Bylo vidět, že má hráče, kteří prostě umí dávat góly. Poučením pro nás je, že příště už Milana Gulaše do takových šancí pouštět nemůžeme.“

Na jihu Čech nakonec kralovali domácí, kteří dokázali zvítězit 5:2. „Byl to přesně takový zápas, kdy to opticky vůbec nebylo špatné, avšak nechali jsme si dát podle mě strašně laciné branky. Nehráli jsme zle, přičemž naše ztráta pořád nebyla nikterak obrovská. Brzy jsme snížili na 1:2, ale znovu jsme si nechali dát zbytečný gól na 1:3. Následně jsme faulovali a už to bylo o tři branky. České Budějovice mají zkušený mančaft a nakonec to zvládly. Je to škoda, protože jsme makali,“ smutnil Strapáč.

Nicméně pět získaných bodů z úvodních tří zápasů není vůbec špatných. Olomouc by na své domácí duely proti Mladé Boleslavi a Plzni velice ráda navázala. „Jak jsem říkal, v Budějovicích jsme špatně nehráli, ale i takové zápasy v sezóně jsou. V neděli však hrajeme s Karlovými Vary, proti kterým budeme chtít vyhrát za tři body,“ navázal odhodlaně.

Další venkovní utkání odehrají kohouti až 30. září. Nyní se však těší na čtyři domácí vystoupení v řadě. „Může to být výhoda, ale také nemusí, to se teď těžko soudí. Uvidí se, až ty zápasy odehrajeme. Doma jsme však obě utkání odehráli slušně, takže by bylo ideální na ně navázat,“ přeje si jednatřicetiletý útočník.

To nejdůležitější o soupeři:

Karlovy Vary se v loňské sezóně umístily na konečné 11. příčce. Po základní části skončily na místě desátém, v předkole play-off ale nestačily poměrem 1:3 na zápasy na Pardubice. Před letošní sezónou posílily o několik zajímavých jmen. Západočeský celek ve svých řadách přivítal exliberecké obránce Tomáše Hanouska a Tomáše Havlína. Spolu s nimi dorazil z Liberce i útočník Jiří Průžek. Zkušenou posilou Karlových Varů do defenzívy je Ondřej Dlapa, jenž loňský ročník strávil v Mladé Boleslavi. Těsně před začátkem Tipsport extraligy se Energii upsal i finský bek Patrik Parkkonen.

Sezónu 2021/2022 Karlovy Vary začaly dvěma výhrami. Dokázaly zdolat brněnskou Kometu 4:3 a o pár dnů později si poradily 4:1 s Vítkovicemi. Tým trenéra Martina Pešouta ale proti Liberci na dvě předchozí výhry navázat nedokázal, Bílým Tygrům totiž podlehl 2:3. Stejným poměrem nestačil ani v minulém hracím kole na královéhradecký Mountfield.

Zimní stadion (dále jen ZS) lze navštívit jen při splnění alespoň jedné z níže uvedených podmínek:

1) Návštěvník absolvoval nejdéle před 7 dny RT-PCR vyšetření na přítomnost viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, a tento výsledek při vstupu na ZS předložil ke kontrole oprávněnému zástupci vedoucího provozu ZS.

2) Návštěvník absolvoval nejdéle před 72 hodinami POC test na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 s negativním výsledkem, a tento výsledek při vstupu na ZS předložil ke kontrole oprávněnému zástupci vedoucího provozu ZS.

3) Návštěvník byl očkován proti onemocnění covid-19 a doloží národním certifikátem o provedeném očkování nebo národním certifikátem o dokončeném očkování, že u očkování uplynulo od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu podle souhrnu údajů o léčivém přípravku (dále jen „SPC“) nejméně 14 dní, nebo od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu podle SPC nejméně 14 dní.

4) Návštěvník prodělal laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u něj doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS-CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní.

Při vstupu na ZS a při pobytu v něm je návštěvník povinen nosit ochranu dýchacích cest (úst a nosu), která je daná aktuálními opatřeními vlády a ministerstva zdravotnictví.

Hlavní trenér: Martin Pešout
Hala (kapacita): KV Arena (6 000 diváků)
Poslední utkání: Prohra 2:3 v Hradci Králové

Statistiky obou týmů:

TELH 2021/2022
HC Energie Karlovy Vary – HC Olomouc

6. místo
umístění v tabulce
10. místo
12:10 – 6 bodů
skóre a body
9:8 – 5 bodů
Jiří Černoch (4+1)
nejproduktivnější hráč
David Krejčí (4+1)
Jiří Černoch (4 góly)
nejlepší střelec
David Krejčí (4 góly)
Tomáš Rachůnek, Jakub Flek (oba 3 nahrávky)
nejlepší nahrávač
Jan Káňa, Jiří Ondrušek, Jan Bambula, Jan Knotek, Lukáš Nahodil (všichni 2 nahrávky)
Michal Plutnar, Patrik Parkkonen (1+1)
nejproduktivnější obránce
Jan Švrček (1+1)
Filip Novotný - 3 záp. (92,47%), Vladislav Habal - 1 záp. (90,91%)
úspěšnost brankářů
Jan Lukáš– 3 záp. (91,11%)
20,00%
úspěšnost v přesilovce
11,11%
58,33%
úspěšnost v oslabení
70,00%
46 minut
tresty celkem
34 minut