Představujeme nové posily: Jakub Orsava, Lukáš Anděl a Lukáš Mareš

Michal Jonáš
O L O M O U C – Olomoucký dres budou v příští sezóně oblékat tři nové posily! Útočné řady doplní JAKUB ORSAVA z Hradce Králové, z pardubického Dynama pak LUKÁŠ ANDĚL. Do obrany míří LUKÁŠ MAREŠ z Jihlavy.

„Kuba Orsava je hráčem s bohatými extraligovými zkušenostmi. Očekáváme od něj zejména pomoc s produktivitou a zkvalitněním přesilových her. Lukáš Anděl je stále perspektivním hráčem s výborným pohybem a věříme, že svým stylem hry do našeho týmu skvěle zapadne. Do obranných řad přichází z Jihlavy Lukáš Mareš, se kterým již máme dobré zkušenosti z předešlých sezón. Jedná se o mladého hráče s potenciálem dalšího výkonnostního růstu.“ komentuje posily hlavní trenér Jan Tomajko.

Jakub Orsava

Jakub Orsava začínal s hokejem v nedalekém Šumperku, ale během dorosteneckých let přestoupil do Třince. V roce 2010 si s Oceláři odbyl extraligovou premiéru, většinu sezóny ale strávil v rodném klubu. Ve dvaceti letech zaznamenal svůj největší kariérní úspěch. Vyjma 18 startů za prvoligové Znojmo se usadil v základní sestavě Třince, vstřelil premiérovou branku v české nejvyšší soutěži a hlavně s draky oslavil první titul mistra České republiky v historii Ocelářů.

Bodově nejpovedenější byl pro něj ročník 2014/15, kdy získal v 68 utkáních 44 bodů za 20 branek a 24 asistencí, povedenou sezónu navíc zakončil stříbrným umístěním s Třincem. V následujícím roce se přestěhoval do Pardubic, avšak v městě perníku se mu příliš nedařilo, přišel tak přestup do Mladé Boleslavi. Poté zamířil také do Komety, nakonec skončil v Hradci Králové. V dresu Mountfieldu si za 121 utkání připsal nejen 52 bodů, ale také jeden rekord. V prvním kole ročníku 2020/21 přivítal zpět v extralize České Budějovice gólem už po pouhých osmi sekundách. Stanovil tak sezónní rekord, v historii české nejvyšší soutěže mu patří šesté místo.

Šumperský rodák se objevil také v reprezentaci. V 18 letech se připravoval vedle budoucích hráčů NHL, Ondřeje Paláta a Andreje Nestrašila, o dva roky později se účastnil mistrovství světa juniorů 2011. Připsal si také pár startů za “áčko” v rámci Euro Hockey Tour. Celkově v nejcennějším dresu nasbíral 17 startů. Nyní 31letý forvard přichází do Olomouce.

Jakub Orsava v souboji s Janem Švrčkem

Lukáš Anděl

Lukáš Anděl odstartoval svou hokejovou kariéru v Jihlavě, kde už od mládežnických kategorií patřil k hlavním tahounům. V extralize mladšího i staršího dorostu sbíral více než bod na zápas, proto už v pouhých 17 letech dostal možnost si vyzkoušet zahrát v A-týmu. V příštím roce se už stal stabilním členem základní sestavy Jihlavy, které se snažil pomoct postoupit do české nejvyšší soutěže. To se jim však podařilo až v sezóně následující, kdy čtyřiadvacetiletý forvard odehrál pár zápasů také za Havířov a jihlavskou juniorku, ve níž za 7 utkání zaznamenal úžasných 17 bodů.

V sezóně 2017/18 si poprvé zahrál extraligu, avšak Dukla se v ní příliš dlouho neudržela. Po sestupu odehrál v nejvyšší soutěži čtyři utkání za Zlín, zbytek ročníku strávil v Jihlavě, kde posbíral 53 bodů. V roce 2020 přestoupil do Pardubic, tam však jeho výkony pomalu upadnuly. Nyní bude chtít účastník Mistrovství světa do 18 let 2015 předvést své dovednosti v Olomouci.

Lukáš Anděl na utkání v Olomouci

Lukáš Mareš

Lukáš Mareš je, stejně jako o dva roky starší Lukáš Anděl, odchovancem jihlavského hokeje. Hrát mezi dospělými si vyzkoušel poprvé v sezóně 2018/19, kdy nastoupil do 34 utkání za Duklu, souběžně však startoval také v tamní juniorce. O 24 měsíců později si odbyl svou extraligovou premiéru, když si jej Olomouc vypůjčila na jedno klání.

V minulém ročníku odehrál kmenový hráč Jihlavy za Moru už zápasy tři, v nichž si připsal dva plusové body. Prosadil se také v Chance lize, kde získal pět branek a 17 asistencí. Nyní, krátce před 23. narozeniny, míří perspektivní bek na Hanou.

Lukáš Mareš při výpomoci na Hané

tvnoviny.sk