Realizační týmy mládeže doznaly změn. Kdo se postaví na střídačku v nové sezóně?

Zuzana Spurná
O L O M O U C – Suchá příprava je v plném proudu a mílovými kroky už se blíží i start nové sezóny. Nejen trenérské složení A týmu, ale i realizační týmy mládeže doznaly změn. Do Olomouce se vrací odchovanci, zkušení hráči i trenéři. Kdo povede mladé kohouty od nové sezóny?

Junioři

U nejstarší mládežnické kategorie zůstává úspěšný trenér Karel Beran. Zkušený kouč působí v Olomouci od roku 2016, kdy v průběhu sezóny převzal post hlavního trenéra tehdy ještě staršího dorostu po Jiřím Rechovi. V uplynulých třech sezónách se mohl spoléhat na asistenta Milana Ministra, který se však po poměrně úspěšné sezóně rozhodl u juniorky skončit. Nově bude s Karlem Beranem spolupracovat teprve začínající trenér. Do Olomouce se vrátil Tomáš Pospíšil, který zde hokejově vyrůstal až do juniorky. I on ale ví, jak chutná úspěch. Co by brankář dovedl společně s Michalem Šoustalem před lety starší dorost až do semifinále play-off.

Dorost

I dorostenci mají za sebou úspěšnou sezónu. Po několikaleté odmlce se dostali až do play-off. I oni se ale po sezóně museli rozloučit s jedním z trenérů. Jan Křivohlávek se po dvou letech rozhodl vrátit zpět do Havířova. Dorost tak dál povede jedna z legend olomouckého hokeje, Richard Brančík, který na Hané jako asistent trenéra působí od sezóny 2013/2014, nyní se ale přesunul na post hlavního kouče.

9. třída

A s odchovanci nekončíme. Do Olomouce se po dlouhých jedenácti letech na lavičce Poruby vrací Tomáš Sršeň. Zkušeností má na rozdávání. Právě jeho si totiž v sedmém kole kdysi vybral Edmonton. A právě za Oilers stihl odehrát dva zápasy v nejslavnější lize světa, NHL. Tím ale výčet hokejových zkušeností nekončí, velezkušený hráč i trenér procestoval Evropu a hokej si vyzkoušel ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Německu nebo Itálii. Mimo jiné získal s čtyřikrát titul mistra extraligy a jednou si na krk pověsil bronzovou medaili.

8. třída

I tady se setkají dva olomoučtí odchovanci. Jméno Lubomíra Korhoně je fanouškům kohoutů známo nejen z ledního, ale i inline hokeje. Zkušený útočník nastupoval v českých soutěžích například i za Třinec, Vítkovice nebo Kometu, v zahraničí pak mohl srovnat hokej ve Finsku, Švédsku, Polsku nebo Anglii, kde strávil dlouhé roky. Asistovat mu bude Aleš Kubáň, který v Olomouci taktéž vyrůstal a v dospělosti se do klubu vrátil co by dlouholetý trenér.

7. třída

Sedmičku si pod svá křídla nově vezme Jan Littner. I on už je olomouckým fanouškům dobře známý. Po příchodu z Havířova, kde sám vyrůstal, ale i trénoval, se staral o olomoucké gólmany. V průběhu let si ale vyzkoušel i roli vedoucího A týmu a začal spolupracovat i s ostatními mládežnickými hráči. Nově tedy povede hned několik kategorií, a to sedmou třídu, ale také ty nejmenší – přípravku až třetí třídu. Janu Littnerovi bude se sedmičkou vypomáhat také jeden z bývalých kapitánů juniorky Matěj Tomajko, jenž se v současnosti zároveň připravuje s A týmem.

6. třída

I šesťáky povede nový trenér, Mojmír Trličík. Velezkušený kouč už jako hráč strávil dlouhá léta ve Vítkovicích, a právě tam se vrátil i co by trenér. Na střídačce ostravského celku strávil s přestávkami celkem třináct let. Vedl ale i týmy Liptovského Mikuláše, Komety, Pardubic nebo polského Jastrzebie. Poslední dvě sezóny působil u A týmu Frýdku-Místku. V Olomouci bude mimo hlavního trenéra šesté třídy plnit i roli šéftrenéra mládeže.

5. třída

Pátou třídu bude mít na povel teprve začínající trenér, už ale držitel trenérské licence B. V Olomouci však už není nikým neznámým. Na lavičku páťáků se postaví dvaadvacetiletý David Takáč, který mládež Hanáků povede druhým rokem.

4. třída

Čtvrtou třídu bude mít na starost Jan Křivohlávek mladší. Teprve třicetiletý trenér má poměrně bohaté hráčské zkušenosti. Několik let strávil pendlováním mezi Kometou, Havlíčkovým Brodem a Třebíčí. Oblékal ale třeba i dres Ústí nad Labem. Zkušenosti ale sbíral i za hranicemi ČR. Během čtyř let si vyzkoušel angažmá v Anglii, Francii nebo Americe. Hráčskou kariéru nepověsil na hřebík ani co by trenér. Poslední dvě sezóny nastupoval za Valašské Meziříčí nebo Frýdek-Místek. V Olomouci vede mladé kohouty už třetím rokem.

3. třída – přípravka

Jak už bylo zmíněno výše, nejmenší Hanáky si vezme na povel Jan Littner. Vypomáhat mu ale s největší pravděpodobností bude i legenda olomouckého hokeje, trenér Jaroslav Smolík.

Realizační týmy mládeže pro sezónu 2022/2023 přehledně

Junioři: Karel Beran, Tomáš Pospíšil

Dorost: Richard Brančík

9. třída: Tomáš Sršeň

8. třída: Lubomír Korhoň, Aleš Kubáň

7. třída: Jan Littner, Matěj Tomajko

6. třída: Mojmír Trličík

5. třída: David Takáč

4. třída: Jan Křivohlávek ml.

3. třída - přípravka: Jan Littner